Dacă nu vrei să te vinzi la străini înseamnă că încalci legile impuse de la UE și SUA

index

Comisia Europeană a lansat procedura de infrigement împotriva Ungariei, Bulgariei, Lituaniei şi Slovaciei privind restricţiile impuse în aceste state pentru achiziţia terenurilor agricole de către cetăţeni sau companii străine. Cele patru state au la dispoziţie două luni pentru a răspunde notificărilor primite de la Bruxelles.

Potrivit Comisiei Europene, mai multe prevederi din legile naţionale din aceste ţări pot fi considerate piedici în calea liberei circulaţii a capitalului în cadrul UE. Cele patru capitale trebuie să demonstreze acum că toate restricţiile privind proprietatea terenurilor agricole nu duce la discriminare împotriva investitorilor straini.

Toate statele care au aderat la UE au impus moratorii pentru vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni sau companii din alte state membre. În ce priveşte cetăţenii străini şi micile companii, aceste moratorii şi-au făcut treaba. Când vine însă vorba despre marile multinaţionale sau fondurile private de investiţii care au dorit să intre în agricultură, moratoriile au fost ineficiente, pentru că investitorii şi-au înregistrat companiile în ţara cu pricina şi au putut astfel să cumpere zeci de mii de hectare de teren.

În Ungaria, guvernul condus de Viktor Orban a încercat să se impună în faţa Bruxelles-ului şi a adoptat în 2012 o lege prin care interzice vânzarea terenurilor agricole către străini chiar şi după expirarea moratoriului amintit. În Ungaria legea a permis încă din perioada începerii procesului de aderare la UE (in 1994) doar arendarea terenurilor agricole de către straini, nu cumpărarea acestora. De asemenea, legea limita şi suprafata (300 de hectare), precum şi durata arendării (zece ani).

În Bulgaria, parlamentul a votat o legislaţie care impune criterii de rezidenţă pentru străinii care doresc să cumpere terenuri agricole – minimum 5 ani de rezidenţă bulgară permanentă şi netulburată. Au fost interzise vânzările către companii offshore, dar şi către cetăţenii străini care nu au anumite calificări profesionale.

Comisia Europeana este însă nemulţumită de aceste legi, pe care le suspectează că discriminează şi împiedică libera circulaţie a capitalului.

cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s