Cascada Pruncea

https://i0.wp.com/www.infopensiuni.ro/cazare-siriu/obiective-turistice-siriu/cascada-pruncea-casoca_4471/poza-4471_1.jpg

Cascada Pruncea – Caşoca, cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău, este situată în Masivul Podul Calului, la aproximativ 10 km de Barajul Siriu.

Impresionanta cădere de apă surprinde prin peisajul în care este localizată, liniştea, frumuseţea sa de neegalat şi natura din aceste locuri, care parcă nu a fost niciodată atinsă.

Vârful Golul Tehărăului (1363 m) al doilea vârf ca altitudine din masivul Podul Calului, a fost în primul război mondial unul din punctele de fortificaţie al armatei române : tranşee, magazii de muniţie săpate în pământ ce sunt şi azi bine conservate.

Numele de Caşoca este pomenit într-un hrisov de la 17 decembrie 1534 dat de Vlad Vintilă: “Io Vlad Voevod..dat-am domnia mea, această formă domniei mele, lui Slivila şi Stanciu şi lui Nan, ca să le fie lor moşie la Sibicii pentru că iaste a lor bătrâna şi muntele ce se cheamă Tega şi Caşauca”.

Acest document, scris în targul Buzăului, a fost tălmăcit în româneşte de dascălul Vasile în iulie 1740 în sprijinul afirmaţiei că satul de azi, Caşoca, este unul şi acelasi cu Caşauca, pomenit în 1534.

Cascada se prezintă ca o cădere de apă ce măsoară 17 metri, situată pe Râul Caşoca. Întreg bazinul pârâului Caşoca cuprinde o suprafaţă de 5990 ha, din care trei sferturi se găsesc pe stânga firului apei şi numai o pătrime pe dreapta.Întregul bazin este împădurit, cu fag, brad şi molid.

Firul principal al pârâului are o lungime de 16 km.Caşoca are însă nenumărate pârâiaşe şi izvoare cu apă suficientă în tot timpul anului.De pildă: Trestia, Pruncea, Titilăul, Caşoca Mică, Balabanul.Lungimea lor adunată la aceea a firului principal ne dă o lungime de peste 35 de km.

Lăţimea Caşocăi, când apele sunt normale, nu depăşeşte 6 metri. Adâncimea, tot în cazul unor ape normale, este de cel mult 50 cm, făcând excepţie vâltorile unde apa este mult mai adâncă.

Încă din 1911 exista o cale ferată de exploatare pe ruta Nehoiu-Caşoca-Izvorul lui Ion (22.5 km), care însă, în urma inundaţiilor din anii ’70, a fost desfiinţată.

În partea stângă a cascadei există o deschizatură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaş, fost pandur în oaştea lui Tudor Vladimirescu. Oamenii de la Gura Teghii îl sărbătoresc an de an pe haiducul Gheorghilaş, pe 1 iunie.

Deşi este aflată într-o zonă izolată, unde se ajunge cu greu, cascada este locul ideal pentru o evadare din cotidian şi din aglomeraţia urbană. Pentru a ajunge la Cascada Pruncea se poate accesa DN 10, dinspre Buzău spre Braşov, trecând de oraşul Nehoiu.

Se urmează cursul Râului Caşoca, până înainte de a ajunge la Barajul Siriu . După aproximativ 2 km, turiştii pot parcurge drumul şi pe jos, coborârea spre cascadă făcându-se înainte de podul din această zonă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s