De ce fac americanii atâtea războaie? Pentru ca nişte firme private să sifoneze bani de la stat. Este exact ca la noi!

12011146_436515239865919_3814196449905481660_n

Adevaratii castigatori ai razboiului din Irak: Companiile occidentale

La 12 ani dupa razboiul din Irak, avem confirmarea: a fost un razboi pentru resurse.

Inainte de invazia din 2003, industria petroliera irakiana era nationalizata si inchisa companiilor straine. La un deceniu de la razboi, este privatizata si dominata de corporatiile din Vest.

ExxonMobil, Chevron, BP si Shell, toate sunt prezente in Irak. Pe langa ele, o gama larga de companii americane din industrii conexe, inclusiv Halliburton, o firma din Texas condusa de Dick Cheney, fost vicepresedinte alaturi de George W. Bush. Petrolul nu a fost singurul scop al razboiului din Irak.

Companiile petroliere occidentale exploreaza petrol in Irak,avand un profit urias. Cu toate acestea, efectele benefice nu se reflecta si in economia sau societatea irakiana.

Bush, ales cu sprijinul companiilor petroliere

Corporatiile joaca un rol esential in viata politica americana, de multe ori totul reducandu-se la ce companie cheltuie mai multi bani pentru candidatul preferat. In 2000, Exxon, Chevron, BP si Shell au cheltuit mai mult pentru a fi ales Bush, sustinator al industriei, si Cheney decat in orice alegeri prezidentiale precedente.

Eforturile lor au dat rezultate: la o saptamana dupa ce Bush a devenit presedinte, Grupul de Dezvoltare a Politicii Nationale pentru Energie, condusa de Cheney, s-a format, iar, in martie, era deja pregatita o lista exhaustiva cu intreaga capacitate de productie de petrol din Irak.

Invazia militara a fost pregatita imediat. Secretarul Trezoreriei din vremea aceea, Paul O’Neill, a declarat, in 2004, ca, pana in februarie 2001, toata logistica privind invazia Irakului era pusa la punct. Pana in aprilie 2003, se hotarase ca petrolul irakian sa fie la mana corporatiilor straine cat mai repede dupa razboi. De altfel, reprezentanti ai ExxonMobil, Chevron, Conoco, Phillips si Halliburton s-au intalnit cu Cheney, in ianuarie 2003, pentru a discuta strategia pentru industria petroliera irakina post-razboi.

Drumul spre invazia corporatiilor petroliere

Inainte de razboi, in calea corporatiilor nu stateau decat Saddam Hussein si sistemul legal al tarii. Prima problema s-a rezolvat simplu, in timpul razboiului. Pentru a doua, s-au pus presiuni intense pe guvernul irakian nou ales, pentru a modifica legislatia in privinta petrolului. Insa acest proces a durat, din cauza opozitiei cetatenilor si Parlamentului.

In 2008, companiile occidentale s-au plictitisit de asteptat si au trecut peste Parlament, semnand contracte care le ofereau acces la tot ce isi doreau. Aceste contracte nu au siguranta care le-ar fi data de o structura legala, insa este de ajuns pentru a putea exploata si vinde petrolul irakian.

In timp ce irakienii se lupta pentru a acoperi cererea interna, 80 la suta barili de petrol este exportat. Servicii de baza, cum ar fi apa curenta si electricitatea, raman un lux, iar 25% din populatie traieste sub limita saraciei.

Cred că este evident pentru toată lumea că Imperiul anglo-american își urmărește doar propriile interese și se folosește de Europa pe post de vasal pentru a-și atinge scopurile expansioniste.

Cum au venit trupele americane aducătoare de democraţie au început şi războaiele religioase! Noi în Vest suntem suntem îndoctrinaţi să îi urâm pe musulmani pentru că sunt terorişti, iar în ţările arabe oamenii sunt îndoctrinaţi să să îi urască pe creştinii care le bombardează casele şi le omoară femeile şi copiii. Cine câştigă din toată această propagandă? Multi confundă musulmanii fanatici din diferite secte controlate de Occident cu credincioşii obişnuiţi. Trebuie să privim lucrurile mai flexibil şi mai realist şi să nu ne lăsăm păcăliţi de propaganda occidentală anti-arabă. Ceea ce se întâmplă în Anglia şi alte ţări europene legat de acest fenomen, este provocat şi controlat chiar de guvernul britanic şi alte guverne occidentale, care se folosesc de sperietoarea islamică, pentru a-şi teroriza şi ţine sub control propriii cetăţeni. Cu alte cuvinte, vor să îi convingă pe europeni că nu jaful capitalist este cauza dezastrului occidental, ci imigranţii musulmani veniţi din Africa şi Asia. De ce imigrează aceşti musulmani în Europa? Pentru că aceleaşi guverne occidentale le-au distrus şi jefuit ţările de origine şi le-au făcut de nelocuit! În timp ce fraierii îşi fac griji din cauza musulmanilor, adevăraţii criminali ai planetei îşi văd mai departe, liniştiţi, de treabă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s