Despre spălaţii pe creier

919600_608274772516990_1785620022_o

Iniţial am studiat acest fenomen al spălării creierului citind diverse cărţi, articole sau vizionând documentare, dar mai nou, în condiţiile actuale, când spaţiul public este inundat cu propagandă, diversiuni, intoxicări, manipulări şi tot felul de alte mizerii răspândite prin presă şi prin acţiuni subversive, am avut ocazia să intru direct în contact cu astfel de persoane cu creierul spălat.

Individul spălat pe creier este o persoană care are suspendată capacitatea de gândire critică şi este incapabilă să deosebească adevărul de minciună, raţiunea sa fiind înlocuită cu o serie de clişee şi scheme mentale prefabricate, implantate prin propagandă şi îndoctrinare, care se activează în contact cu anumite sintagme şi cuvinte-cheie.

Spre exemplu, nu demult, am întâlnit pe Facebook o duduie foarte trendy, cu un job extrem de trendy, care spunea cât este ea de entuziasmată de capitalism, de Occident şi cât de mult i-ar place ei să vină americanii sau nemţii să ne conducă.

Am încercat să-i explic faptul că nu e vorba, în contextul geopolitic actual, nici de americani, nici de nemţi, sau de vreo altă naţiune, ci soarta lumii este hotărâtă de o oligarhie bancaro-corporatistă, cu interese aflate deasupra statelor, naţiunilor şi doctrinelor politice. Tipa a sărit ca arsă şi m-a acuzat că manipulez, a spus că fiecare ar face bine să păstreze astfel de manipulări şi diversiuni pentru el şi să nu le dea mai departe. Şi mai spunea că, dacă toate aceste lucruri ar fi „secrete” şi „conspirative”, nu s-ar găsi peste tot şi nu ar vorbi toată lumea despre ele.

I-am atras atenţia că eu nu am folosit nicio clipă cuvintele „secret” sau „conspirativ”. Oligarhie înseamnă un grup restrâns de persoane, o elită, care îşi impune voinţa şi controlează un anumit domeniu, iar „bancaro-corporatist” se referă la bănci şi corporaţii care sunt entităţi la vedere, nicidecum secrete.

Tipa a mai spus un lucru semnificativ şi definitoriu pentru cei care au fost supuşi procesului de spălare pe creier. După ce mi-am exprimat opinia că sistemul capitalist oferă doar iluzia libertăţii şi a egalităţii de şanse, mi-a replicat că ea preferă să trăiască iluzia că e liberă, decât minciuna că este egală cu x sau y şi că x şi y merită „ce a muncit ea”.

Această complacere în iluzie şi o realitate paralelă, demnă de filmul „Matrix”, este specifică spălaţilor pe creier. Am auzit mai multe persoane, atunci când au apărut discuţii despre dezvăluiri şi conspiraţii, spunând că ele „doresc să rămână fericite în ignoranţa lor”.

Cea mai tristă şi practic irecuperabilă categorie de spălaţi pe creier este aceea a celor care resping orice informaţie contrară celor cu care au fost programaţi, chiar şi atunci când aceasta este evidentă şi le este pusă în faţa ochilor.

Mi s-a întâmplat să întâlnesc adesea o serie de indivizi care aberau pe diverse teme legate de politică, geopolitcă, economie sau societate şi dorind să îi luminez şi să-i scot din ignoranţă, le-am recomandat diverse cărţi, documentare sau articole, care explicau cum stau de fapt lucrurile şi care este cauza reală a problemelor cu care ne confruntăm azi. Reacţia a fost aceea de respingere oarbă, asociată fie cu furie, fie cu dispreţ şi aroganţă.

Imaginaţi-vă situaţia în care cineva susţine că nu îi place ciorba de fasole. Toată ziua ţine să arate tuturor că nu îi place ciorba de fasole şi este absolut sigur de asta. Şi de curiozitate, întrebi persoana respectivă, dacă a mâncat vreodată, sau măcar a gustat dintr-o farfurie cu ciorbă de fasole. Aceasta îţi va răspunde că nu a mâncat în viaţa ei aşa ceva, dar ştie ea că nu e bună, pentru că i-a auzit pe alţii spunând că nu e bună şi a scris şi în presă despre asta etc. Ca să îi arăţi că se înşeală îi oferi respectivului o farfurie aburindă cu ciorbă de fasole cu afumătură şi acesta o răstoarnă şi spune că el nu are nevoie să mănânce ciorbă de fasole, ca să îşi dea seama că nu îi place.

Cam aşa reacţionează şi spălaţii pe creier, transformaţi de manipulatori în computere şi reportofoane umane. Dacă le oferi o carte, un documentar sau un articol, menite să le lumineeze mintea şi să-i scoată din starea de transă, refuză să le studieze, sau măcar să arunce o privire asupra lor, motivând că ştiu ei cum e cu „teoriile astea conspiraţioniste” şi că tu eşti un paranoic, un ciudat şi manipulat de cei care se opun „democraţiei” şi „lumii libere”. Nu mai contează că informaţiile pe care le oferi se bazează pe documente, date istorice sau studii efectuate de specialişti.

Sursa și Autor articol :

http://dantanasescu.ro/2012/08/22/despre-spalatii-pe-creier.html

Un gând despre &8222;Despre spălaţii pe creier&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s