INTERNETUL LUCRURILOR si retelele electrice inteligente vor elimina complet intimitatea

grid_D

Internetul lucrurilor si tehnologiile retelelor electrice inteligente vor fi integrate agresiv in constructia lumii socioeconomice dezvoltate cu putin spre deloc control public sau guvernamental. Aceasta este opinia prevalenta a unui nou raport emis de Comisia de Comert Federal (CCF) a SUA, care a propus o serie de “recomandari” companiilor si corporatiilor transnationale care au investit puternic in IoT (internetul lucrurilor) si retelele electrice inteligente, sugerand ca aceste tehnologii sa fie lasate aproape integral in voia principiilor “pietei libere” astfel incat sa nu fie afectata “inovatia”.

CCF, ca si Administratia pentru Alimente si Medicamente si Agentia de Protejare a Mediului, are rolul de a furniza aparenta unei guvernari democratice si responsabile care permite, de fapt, intereselor corporatiste sa dicteze celor politice.

Internetul Lucrurilor se refera la device-uri de tip electronic, digital, RFID ce sunt conectate wireless la internet. Numarul acestora a crescut dramatic incepand cu anii 2000. In 2003 erau estimate 500 milioane gadgeturi conectate, sau cate unul pentru fiecare 12 oameni. Pana in 2015 numarul a crescut de 50 de ori, la o cantitate estimata de 25 miliarde sau 3,5 unitati de persoana. Pana in 2020 se estimeaza ca Internetul lucrurilor isi va dubla numarul itemilor fizici, ridicandu-se la 50 miliarde, adica 7 unitati de persoana.

Internetul lucrurilor se dezvolta in tandem cu retelele electrice inteligente, ce sunt compuse din zeci de milioane de transceivere (o conbinatie intre transmitatoare si receivere de tip mobil) wireless ce sunt cunoscute sub denumirea de “contoare inteligente”. Spre deosebire de routerele wireless conventionale, contoarele inteligente sunt dotate pentru a captura, inmagazina si transmite o abundenta de date despre consumul de energie casnic cu un grad de precizie greu de imaginat de catre consumatori. Dimpotriva, consumatorii de energie sunt atrasi de materiale promotionale persuasive de catre compania furnizoare ce le explica cum le permite tehnologia contoarelor inteligente sa monitorizeze si sa controleze mai bine consumul de energie.

Acum aproape doua decenii, sociologul media Rick Crawford a definit tehnologia retelelor electrice inteligente drept “supraveghere in timp real a energiei rezidentiale”. Aceste practici contin toate caracteristice unor interceptari si chiar mai mult decat atat. “In timp de formele primitive de monitorizare a energiei furnizau date odata pe luna prin verificarea contorului residential”, explica Crawford,

“formele moderne de supraveghere a energiei permit o masurare digitala continua. Acest lucru permite controlorilor sa dezvolte un profil detaliat al comportamentului de consum al utilizatorului. Supravegherea computerizata poate fi plasata cu consimtamantul si stiinta utilizatorului, sau poate fi ascunsa in afara casei, plasata clandestin si atasata liniilor de curent electric conectate la resedinta.

Acest dispozitiv inregistreaza diversele niveluri de energie folosite in timp. Poate extrage date tipice din date brute. De pilda, poate identifica de cate ori sunt schimbate asternuturile de pe un pat de apa detectand ciclurile de incalzire a apei din pat, sau poate detecta cand o cabina de dus e folosita de doua persoane prin nivelul de apa incalzita si prin folosirea uscatorului de par.”

Majoritatea companiilor furnizoare sunt reticente in a recunoaste capacitatile profund avansate ale acestor mecanisme ce au fost plasate clientilor rezidentiali si de afaceri. Reprezentantii acestor companii, atunci cand sunt confruntati cu intrebari legate de gradul de exactitate al datelor ce pot fi culese de aceste dispozitive, sunt obligati, aparent, sa faca pe ignorantii sau sa ezite cu privire la un raspuns clar.

Procesele descrise de Crawford si corelarea lor cu Internetul lucrurilor sunt o parte a contoarelor inteligente realizate de General Electric (I-20+C), unele din cele mai folosite modele din SUA. Aceste contoare sunt echipate nu cu unul sau doua, ci trei transceivere, dupa cum arata chiar brosura produsului.

Unul din transcievere foloseste protocoale ZigBee Pro, “unul din standardele de comunicare wireless ce coreleaza date de la becuri, sisteme de securitate, aparate si alte echipamente casnice sau industriale” [5]. Cu fiecare noua aplicatie, nu doar ca obiceiurile consumatorilor pot fi monitorizate, ci chiar stilul de viata si, astfel, comportamentul poate sa fie transformat/conditionat prin rationalizarea energiei, mai intai prin “niveluri ale utilizarii”, mai apoi prin control de la distanta in orele de varf.

Informatiile culese prin Internetul lucrurilor si retelele electrice inteligente au o valoare imensa pentru actorii comerciali care au fost exclusi, pana acum, din sfera domestica. Asa cum a afirmat un afiliat al WPP Pic., una din cele mai mari agentii de publicitate din lume, datele culese de contoarele inteligente “deschid usile caselor. Consumatorii lasa o amprenta digitala care deschide usa catre obiceiurile lor online, de cumparaturi, precum si locatiei lor, si ultimul lucru pe care il poti intelege e ce se intampla inauntrul unei case, pentru ca atunci cand se inchide usa, asta-i totul.”

Dupa cum reiese evident din raportul CCF pentru 2015, criminalitatea va fi incurajata prin contopirea tehnologiei retelelor inteligente cu cea a Internetului lucrurilor, lucru ce va permite infractorilor sa scaneze si monitorizeze activitatile domestice potentialelor “tinte” in vederea unui jaf sau chiar mai rau decat atat. 

CCF, companiile de furnizori si producatorii de contoare inteligente insista, de asemenea, asupra presupusei sigurante a retelelor electrice inteligente. Asta in conditiile in care CCF nu e indreptatita sa supravegheze sanatatea publica si se bazeaza pe date stiintifice depasite atunci cand sustine ca radiatiile microundelor nu sunt un risc de sanatate.

Totusi, amplasarea de tehnologii wireless ca ZigBee in case si birouri se adauga radiatiilor colective de la WiFi, telefonia mobila si transmisiilor de rutina ale contoarelor inteligente. Impactul psihologic pe termen scurt include o imunitate slabita, oboseala, insomnie sau chiar poate grabi bolile terminale.

Poate ca cea mai mare ironie rezida in modul in care Internetul lucrurilor, retelele electrice inteligente si “casa inteligenta” sunt prezentate ca un mijloc de dobandire a autonomiei personale sau chiar a consumului informat si a intelepciunii. De pilda, compania Cisco pretinde: “cu cat sunt create mai multe informatii, cu atat mai multa cunoastere si intelepciune pot obtine oamenii. Internetul lucrurilor creste in mod dramatic nivelul de date disponibile pentru procesare. Acest lucru, corelat cu abilitatea interntului de a comunica aceste date, va permite oamenilor sa avanseze si mai departe.”

In lumina riscurilor grave legate de intimitate si sanatate ridicate de acest tsunami tehnologic, membrii unei societati sanatoase s-ar intreba foarte serios catre ce avanseaza mai exact, sau catre ce sunt convinsi sa avanseze

Sursa: globalresearch.ca

Traducere cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s