Toleranţa scăzută la frustrare

Screen-shot-2013-02-07-at-8.32.13-AM

La copii nu e vorba de stres, ci de toleranţă redusă la frustrare. Iar toleranţa redusă la frustrare este efectul unei educaţii prea libertine şi cocoloşirea excesivă a copiilor, impusă de societatea de tip capitalist.

În general, în copilărie învăţăm să tolerăm frustrarea. Când un copil este mic, crede că întreaga lume se învârte în jurul lui, că merită totul, în momentul în care îşi doreşte ceva. Nu ştie să aştepte pentru că nu are noţiunea timpului, nici capacitatea de a se gândi la dorinţele şi nevoile celorlalţi. De aceea, orice limită sau orice lucru care i se refuză, copilul îl percepe precum ceva nedrept şi teribil. Nu poate înţelege de ce nu primeşte ce îşi doreşte. Se simte frustrat şi lipsit de ceea ce are nevoie în momentul acela. Nu are uneltele necesare pentru a elimina, a diminua sau a tolera îngrijorarea sa.

Dacă părinţii sau celelalte persoane îi dau mereu ce cere, în momentul în care fac asta, copilul nu învaţă să „reziste” la supărarea pe care i-o provoacă aşteptarea sau negarea dorinţelor.

Ajungând adult, continuă să se situeze rău în faţa oricărei limite sau în faţa necesităţii de a amâna o satisfacţie. Simte că trebuie să scape imediat acea supărare.

Fiecare copil are toleranţă la frustrare redusă şi aceasta este controlată în funcţie de educaţia pe care o primeşte de la părinţi. Cei mai prost educaţi au toleranţă la frustrare mai scăzută şi dezvoltă tendinţe antisociale.

Sursa

Au dreptul de a-şi bate părinţii?! Nu!

Au dreptul să consume alcool?! Nu!

Au dreptul să se drogheze?! Nu!

Au dreptul să facă sex cu adulţi?! Nu! Păi vezi?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s