Romania e o colonie

1506760_657055774426231_4761552694402016900_n

Întrebările cu privire la statutul colonial al României se înscriu în aceeaşi categorie cu întrebările în privinţa formei Pământului, adică îşi au locul în cadrul discuţiilor cu copiii din clasele primare. În ciuda aparenţelor, Pământul este aproximativ sferic (geoid), doi plus doi este egal cu patru, iar România este o colonie.

DEX-ul susţine că o colonie este un „teritoriu ocupat şi administrat de o naţiune străină şi care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc. ”Este uşor de demonstrat că actuala stare a statului român corespunde cu exactitate acestei definiţii: deciziile politice, inclusiv cele referitoare la modul de numire a procurorilor sau demiterea preşedinţilor, sunt luate la Washington şi Bruxelles. Din punct de vedere economic, toate deciziile importante pot fi luate numai cu acceptul FMI, iar dependenţa culturală este asigurată chiar de trusturile media care asigură promovarea non-valorilor menite să înlocuiască ceea ce a mai rămas din cultura autohtonă.

Un excelent exemplu care demonstrează statutul colonial al României este oferit de situaţia resurselor naturale. Câtiva ani în urmă, pe fluxurile de ştiri a apărut ştirea despre un mare succes al companiei OMV care va putea începe exporturile de gaz din România în prima jumătate a anului 2013. În mod normal această ştire ar fi trebuit să provoace o reacţie foarte puternică din partea mass media, dar această reacţie a întârziat să apară. Această lipsă de reacţie este uşor de explicat în condiţiile în care OMV este unul dintre principalii clienţi ai tuturor trusturilor de media, având la dispoziţie un uriaş buget pentru publicitate şi PR. Este dificil de imaginat că se vor găsi ziare sau televiziuni dispuse să-şi înrăutăţească relaţiile cu o companie atât de importantă din perspectiva veniturilor din publicitate.

Faptul că OMV va putea demara exporturile de gaz din România este foarte important. Logica este simplă: la export va pleca gazul din producţia internă curentă, adică acel gaz care până acum a fost vândut populaţiei şi companiilor din România la preţuri substanţial mai mici decât cele practicate în restul Uniunii Europene. Gazul care va pleca la export va trebui să fie înlocuit, deoarece în caz contrar populaţia ţării va sta în frig. Fiecare metru cub de gaz românesc exportat în Uniunea Europeană de către OMV înseamnă un metru cub de gaz cumpărat în plus de România. Consecinţele acestei situaţii sunt uşor de ghicit: cetăţeanul de rând trebuie să se pregătească pentru facturi mult mai mari pentru gaze.

Uniunea Europeană încearcă să-şi asigure un grad sporit de independenţă energetică, dar românilor de rând nu li s-a explicat că o parte a acestei „independenţe” (oricum efemere) a ţărilor bogate din UE va fi asigurată de gazele din subsolul României, exploatate cu o redevenţă microscopică şi exportate în Vest.

PS: Ştirea despre începutul exporturilor în 2013 a apărut pe 17 octombrie. Cu două săptămâni înainte, subsemnatul a publicat în finalul unui editorial următorul pronostic:

„OMV poate deveni un exportator de gaze naturale, însă exportul va fi făcut nu din zăcămintele de la Marea Neagră care încă se află în stadiu de cercetare, ci din producţia internă deja existentă. Eforturile vizibile ale companiei austriece de a liberaliza piaţa de gaze naturale şi de a obţine posibilitatea exportului de gaz din România se vor materializa în următorul fel: producţia internă a României, care astăzi este livrată consumatorilor interni la preţ preferenţial, va fi exportată în baza existenţei unei pieţe libere paneuropene a gazului, iar preţul pentru consumatorii interni va fi „liberalizat” adică va fi stabilit la nivelul european. Evident, producţia internă care va fi exportată de către OMV, va trebui să fie înlocuită din import. Numele companiei care va asigura livrările de gaz pentru a compensa exporturile OMV este uşor de ghicit.”

Se pare că am avut dreptate.

Autor: Valentin Mândrăşescu

images

Interese 

Uniunea Europeana este un proiect conceput inca de la inceputurile sale ca promovand interesele unei elite industrial/financiare in asa fel incit sa « scape » de sub controlul national. Ideea fundamentala a Comunitatii Europene a fost sa se erodeze puterea si autoritatea statelor nationale tocmai pentru a se da friu liber acestor interese industrial-financiare.

Deciziile capitale care au transformat Comunitatea Europeana in ceea ce este la ora actuala in principal: Piata Comuna, Uniunea Monetara Europeana si Tratatul de la Maastricht (partea politica a sa) au fost concepute si impuse de catre cel mai puternic lobby de la Bruxelles, acela al marilor industriasi si bancheri: Masa Rotunda a Industrialistilor.

Largirea catre Est

Un proiect de tip colonialist. Nu s-a dorit niciodata aducerea statelor foste comuniste la nivelul economic celor din Occident. Nu a existat niciodata un Plan pentru ele. Ceea ce s-a dorit, in privinta tarilor estice, a fost sa se realizeze transformarea lor in piete de desfacere a produselor marilor corporatii transnationale, pe de o parte si sa se coordoneze lipsirea lor de orice mijloace de a face fata concurentei acestora, pe de alta parte.

Principalul instrument a fost procesul de accedere la UE prin care acestor state li s-a impus sa respecte o serie de conditii. Aceste conditii implicau o doctrina neo-liberala economica agresiva care nu s-a aplicat niciodata (pina acum) in Occident: privatizari rapide si masive in principal in folosul capitalului extern, taxarea indirecta si redusa a investitorilor straini (statele foste comuniste devenind un paradis fiscal pentru rechinii corporatisti transnationali), imposibilitatea de a-si proteja producatorii locali/nationali datorita regimului de “piata libera” prin care taxele la importuri (din UE) sint practic anulate.

Asa se face ca economia acestor state este redusa la componenta sa consumerista de import, cu foarte putine posiblitati de a-si pune la punct sectorul de productie, fie el industrial sau agrar, si de a deveni competitivi pe piata externa. De aici deficitul comercial mereu in crestere, de aici acumularea datoriilor publice, de aici actualele probleme de… criza “economica”. S-a demonstrat ca tot acest proiect economic vindut catre Est de catre UE ca o reteta sigura a succesului a fost conceput si avansat de catre acelasi lobby al Marilor Industriasi (bancheri) si scurpulos manageriat de catre Comisia Europeana.

Afirmatiile de sus sint facute pe baza unor cercetari academice riguroase

Elitele conducătoare sunt extrem de serioase în a vedea că orice înnoire a sistemului internațional este în interesul lor. Ele folosesc o versiune a tacticii de tip morcovul și bățul pentru a menține controlul politic și economic pe plan intern și internațional. Tehnicile de control vor fi mai mult sau mai puțin perverse , în funcție de o combinație de factori care implică starea economiei și , mai important , situația opoziției populare.

Cu cât mai amenințătoare și persistente vor fi miscările pentru a contracara planurile lor și de a construi modele alternative , cu atât mai violentă va fi tactica lor de represiune.

http://dantanasescu.ro/2014/03/24/represiunea-elitelor-va-fi-pe-masura-opozitiei-maselor.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s