TTIP este o încercare a SUA de a se salva de la dezastru pe spinarea Europei

386402_zakat_bereg_more_1600x1200_(www.GdeFon.ru)

Pe 10 iunie Parlamentul European va vota o rezoluție critică în TTIP, acordul de liber schimb dintre SUA și UE. Parlamentul va decide dacă va recomanda să se includă în TTIP clauza ISDS .

Ce este acest ISDS? ISDS este un mecanism de soluționare a litigiilor dintre investitor și stat care permite corporațiilor străine să dea în judecată statele la curți de arbitraj private. Aceste procese nu se bazează pe legislația națională, ci mai degrabă pe puterea celui mai influent; cu toate astea deciziile au forță obligatorie. Astfel se creează un sistem privat de justiție pentru corporațiile străine în detrimentul statului.

Corporațiile pot da în judecată statele pentru afectarea profiturilor și chiar pentru afectarea profiturilor viitoare. În anumite state cazurile bazate pe clauza ISDS au adus guvernele la limita falimentului și ce este chiar mai grav de atât este că doar amenințarea cu un proces la o curte de arbitraj a oprit guvernele de la promulgarea unor legi benefice cetățenilor și justiției.

Este clar ca financializarea Americii si gindul ca avind dolarul isi pot permite o paleta larga de speculatii financiare, a dus la o imagine a economiei lor, legata de aceste speculatii, de neseriozitate si lipsa unor investitii directe, productive si de perspectiva.
Am asistat la o lovitura de teatru la intilnirea din 25 Septembrie de la Washington, in care s-au discutat detaliile comerciale ale TTP (Trans Pacific Partnership), care ar urma sa fie format din 12 state, printre care SUA si Canada, in rest, din zona asiatica.

Evident, economiile cele mai puternice, America si Japonia au trebuit sa se puna de acord asupra unor detalii comerciale in cadrul acestui acord.
In a doua zi a negocierilor dintre Akira Amari, Ministrul Economiei din Japonia si Reprezentantul Comercial al SUA,Michael Froman, au intervenit in discutie, blocaje majore, iar la un moment dat, Amari Akira a iesit din sala de negociere, lasind in urma chiar si sandwich-urile aduse de serviciul de protocol american.

El a plecat direct la aeroportul din Washington si a parcurs 12 ore in zbor spre Tokyo, extrem de nervos de modul cum incearca americani sa negocieze si de lipsa de compromis a acestei intrevederi. La foarte putin timp de la aterizarea la Tokyo, Ministrul japonez a dat o serie de interviuri pentru televiziunile nipone, exprimindu-si indignarea si frustrarea datorita pozitiei americane la negocieri si momentele tensionate pe care americanii le-au creat pe pacursul discutiilor.   

Fermele agricole japoneze sint extrem de protejate fiscal de statul nipon, ele nefiind intotdeauna eficiente economic, dar Primul Ministru Abe, a inceput o reforma, denumita de altfel Abenomics, el protejind agricultura tarii sale, mult mai organica decit cea americana, prin diverse legi care nu plac americanilor. Printre altele, se bucura de protectia autoritatilor nipone, fermele agricole producatoare  orez, griu, carne de vita, brinzeturi si zahar.

Japonezii, in situatia economica in care sint, nu isi pot permite sa taie din tarife si deci nu pot permite americanilor sa ii duca in abisul economic. Evident, americanii au nevoie de parteneri care sa stea in genunchi in fata lor si sa urmeze cursul „refacerii” economice americane.

In aceasi nota Americana, de „razbunare economica” prosteasca, Michael Forman a retras oferta de a reduce tarifele la import pentru piesele auto japoneze care intra spre desfacere in SUA, lovind milioane de americani dirct in bugetul de familie deja secatuit de saracie si lipsa de locuri de munca.

Este cel mai grav eveniment din istoria comerciala dintre cele doua tari, de la razboiul comercial pe care l-au avut in anii ‘80.

Pe de alta parte, americanii inca mai cred intr-un acord de principiu la summit-ul din 11 Noiembrie din Myanmar, dar delegatia japoneza a anuntat deja ca vor refuza un asemenea acord  si nu vor merge mai departe cu TPP-ul in aceste conditii create de americani……

Divergentele dintre Japonia si SUA, vor duce cu siguranta la stagnarea negocierilor in cadrul acestui tratat pe care americani credeau ca il mai pot face intre prosti si smecheri. Din pacate , lucrurile nu au mers chiar asa si au pierdut increderea intr-un partener comercial redutabil, in timp ce Presedintele Putin isi gaseste parteneri din ce in ce mai puternici in economiile emergente si nu numai….

http://www.nesaranetwork.com/2014/10/28/us-japan-conflicts-stall-obamas-trans-pacific-economic-pact/

Atentie Romania si liderii de mucava din tara, exista si oameni cu coloana vertebrala si chiar unii care slujesc interesele economiei lor, chiar daca sint distrusi din temelii….

Clauza ISDS (Investor- State Dispute Settlements) de care am vorbit in articolul trecut, din cadrul CETA si TTIP, al celor doua acorduri de liber schimb ale UE cu Canada si respectiv cu SUA, este una de departe terminatoare pentru economia Romaniei, iar timpiti care conduc Romania si cel mai sigur o vor conduce in continuare, nu vor ridica nici un deget in fata marilor corporatii care impun aceasta clauza, care in final le apara interesele si investitiile in domenii care distrug atit mediul inconjurator cit economia tarii.

ISDS a aparut prima data ca o tendinta a unor tari capitaliste vestice de a controla si distruge economiile bogate in resurse atit umane cit mai ales minerale. Aceasta clauza a fost prevazuta intr-un accord, pentru prima data in 1959, intre Germania si Pakistan, discutindu-se la acel moment de protejarea investitorilor germani in fata unor potentiale exproprieri(de care erau constienti ca se pot intimpla datorita mizeriei pe care o creau in economie si in mediul inconjurator) si incurajarea investitiilor germane in economia pakistaneza. Implementarea acestei clauze a fost un dezastru total, multinationalele exploatind definitia exproprierii si incercind sa revendice sume fabuloase in cazul in care sint date afara din economiile statelor respective pentru dezastrele create.

In Germania, corporatia suedeza Vattenfall, in domenul centralelor nucleare, a cerut despagubiri de la statul german care a ratificat reducerea acestor centrale dupa evenimentele de la Fukushima, in valoare de peste 4,7 miliarde de dolari, sub aceasta clauza ISDS. Litigiul este inca in instantele de arbitraj, asta pentru ca este vorba de Germania…

Cea mai mare despagubire de pina la litigiul Vattenfall, a cerut-o compania petroliera Occidental, impotriva guvernului din Ecuador, dupa ce a inundat cu petrol toata jungla ecuadoriana si a distrus sute de mii de hectare omorind zeci de mii de indigeni, in final avind tupeul vestic de a cere despagubiri pentru ca Presedintele Coreea a dispus eliminarea lor din economia tarii si nationalizarea tuturor bunuruilor lor, ba mai mult, Ecuadorul i-a dat in judecata pentru prapadul facut, atit de ei cit si de Chevron.

http://files.cwa-union.org/national/issues/PolicyIssues/Trade/TPP_Fact_Sheets_11_19_and_on/isds-fact-sheet-for-ituc-may-2014.pdf

Corporatiile vestice au mers pina intr-acolo incit s-au prevalat de aceasta clauza ISDS si au cumparat sau investit in companii din tarile respective, pentru a avea acces la piata respectiva, dupa care au inceput dezmatul economic si in final au cerut despagubiri cind acele guverne au inceput sa le traga de urechi pentru ceea ce fac…

Brazilia continua sa primeasca investitii straine in tara, in pofida refuzului ei categoric de a respecta clauza ISDS pe care de fapt nici nu a inclus-o in vreun accord. La fel se intimpla si cu Africa de Sud, care s-a retras din toate acordurile cu tarile sau organizatiile economice care impun ISDS, la fel considerind si India, dar ele sint tari din BRICS, unde China si Rusia le-a explicat mecanismul draconic al acestei clauze impuse de vest.

Indonezia elimina aceasta clauza din toate contractele noi realizate, la fel ca si Australia…

Cea mai putin interesata in eliminarea castei clauze, cum era si normal, este SUA, unde Barak Obama continua sa lupte pentru implementarea clauzei in toate acordurile lor cu alte tari si organizatii si stie el de ce. Pentru ca, corporatiile americane au facut bani prin distrugerea altor economii , care este in final si un element in politica lor internationala….

Cam asa vor veni cu farfuria plina, SUA si Canada, in UE. Cine va avea cel mai mult de suferit? Romania si tarile in curs de dezvoltare din estul si centrul Europei….

Romanii merg la vot in curind… poate cel mai nimerit ar fi de facut o gindire mai profunda si stat acasa sau demonstrat impotriva acestui tip de acorduri decit alegerea unei clici de tradatori de tara…

Acest acord comercial, TTIP, ar trebui in mod normal, dupa cum arata designul lui, sa aduca prosperitate celor doua parti, sa reduca somajul in ambele economii, incluzind Canada in partea  nord  americana.

In acelasi timp si cel mai important, acest acord ar trebui sa restaureze INCREDEREA in economia UE si a celor doua state de partea cealalta a Atlanticului, ca creeze prin mecanismele dezvoltate, increderea potentialilor parteneri externi pactului si sa creeze o comunitate transatlantica.

Foarte multi cititori, panicati de eventualitatea semnarii finale a acestui acord si efectele lui, ma intreaba: Se poate intimpla asa ceva?

Pai, eu zic ca nu se poate ca doi soti sa fie intr-o relatie buna si sa dezvolte o familie sanatoasa din moment ce fiecare doreste sa aiba avantaje in urma generarii in familie a unor mecanisme artificiale de functionare, din care fiecare doreste sa fie cit mai efficient pentru el insusi.

In cazul de fata, eu cred ca cea mai mare problema este : EURO, moneda Zonei euro si DOLARUL, moneda americana, la care Canada nu prea are „multe de spus”.

Dar cea mai mare si de luat in seama problema, este si va fi euro, datorita eterogenitatii si lipsei de disciplina financiara si fiscala a batrinului continent.

De ce este euro o mare problema? Din cauza manipularii lui de catre BCE, in mod artificial si pierderii controlului sau valoric, datorita tarilor membre ale caror economii functioneaza dupa alte principii fiecare.

In ultimii treizeci de ani, America a acceptat manipularea mai mltor monezi in cadrul schimburilor cu partenerii ei comerciali. A acceptat o manipulare de proportii venita din partea Chinei, care a fluctuat yuanul si inca o mai face, dar SUA a acceptat, atita timp cit marile ei corporatii au de cistigat chiar si cu aceasta manipulare pe “tapet”, de care sint constienti, avind in vedere ca aceste corporatii au inregistrat profituri uriase, au platit ceva taxe, au tinut populatia in pozitie favorabila clasei politice prin desfacerea pe piata a lucrurilor ieftine, fara ca oamenii sa ceara salarii prea mari si au oferit o structura de consum controlata pe toate palierele. Partemerii asiatici au construit in acest fel, un surplus major in contul lor curent prin presiunea preturilor impuse, extrem de mici in raport cu dolarul.

In ultima prioada vedem acelasi fenomen inregistrat in cadrul UE, zonei euro si mai ales atitudinii BCE si ne intrabam in noul context: poate xista aceasta manipulare monetara intr-un acord de free trade? Se pare ca nu.

Se poate renunta la o manipulare a monedelor intre cele doua parti, in conditiile in care economiile lor sint la pamint, iar SUA a cistigat de-a lungul zecilor de ani doar din speculatii?

Va putea darima Administratia Americana, cladirea Wall Street-ului si sa faca in asa fel incit SUA sa coboare in economia reala mondiala? Nici asta nu are cum sa se poata. Si atunci ce ramine de facut? Mai nimic, iar sistemul este in colaps evident, neputind sa renunte chiar la axa lui “functionala” si anume SPECULATIILE.

Intradevar, cea mai mare parte a „specialistilor” din Congresul American, deja cer in mod insistent ca Europa sa se angajaeze ca nu va manipula moneda ei, euro, in cadrul acestui acord comercial Transatlantic.

Dar americanii, nu spun nimic despre ei si sacii de dolari pe care ii are in circulatie peste tot si nici de multinationalele lor, care pot cu acesti bani tipariti, sa dezechilibreze orice piata si nici de dinamica tiparnitei de bani…

Daca mergem pe cealalta coasta a SUA si Canada, vedem un alt acord comercial, si anume TPP(Trans Pacific Partnership), un mega acord regional, care include 12 tari, si pentru care, acelasi Congres American a cerut sa se prevada interzicerea totala a manipularii monedelor nationale.

Ce ziceti de tupeu american si modul cum vor sa cistige, prin minciuni si control cu factori externi sau chiar interni, mascati?

Pina nu demult, auzeam de manipularea monedei, numai in relatia cu China, fenomen care a inceput sa nu le mai convina americanilor, pentru ca globalizarea si rezervele fabuloase ale chinezilor, in dolari, fac in asa fel incit controlul sa fie la indemina asiaticilor. Dar cine este de vina? China nu este parte a TPP si probabil ca nu va fi curind, pentru ca ii convine sa cistige din celelalte econmii asiatice care sint sub controlul ei, mai mult sau mai putin si sa faca jocul de afara.

Dar, ceea ce multi nu stiu si nici nu se publica, este ca NU China este tara cu cel mai mare surplus in contul curent, ci… Zona Euro, unde acest surplus este de 300 de miliarde de dolari, cu 50% mai mare decit al Chinei… in Decembrie 2014 !!

Ratiunea pentru care exista acesta disfunctionalitate este simpla: expansiunea monetara in cadrul UE si zonei euro, care conduce la deprecierea  monedei, este singura unealta valabila si la indemina a BCE pentru a marii competitivitatea produselor tarilor din uniune cum ar fi Grcia, Italia, Portugalia si Franta.

Asadar, deficitul de cont current, in partea de sud est a zonei euro a disparut sau s-a diminuat considerabil, in timp ce surplusul de cont curent la indemina economie germane a crescut, cauzind pe ansamblul economiei zonei euro si UE, un surplus in crestere nejustificata, sub conducerea centralizata a BCE.

Problema in Europa, care confrunta BCE, este la fel de simpla si arata ca euro ramine prea puternic pentru economiile sudice ale zonei euro si mult prea slab pentru Germania.

In timp ce se permite aprecierea euro peste anumite limite, functie de preferintele germane, s-ar reduce surplusul de cont curent si se va ajunge la o situatie si mai dificila in economiile sud euroepene din zona euro, care in final ar duce la o atitudine si mai puternic anti europeana a populatiilor acestor tari si exacerbarea miscarilor de extrema dreapta, care ar putea capta si mai multa atentie…

Pe alta parte, dezchilibru poate fi redus, daca Germania ar creste cheltuielile lor pentru infrastructura si ar permite salariilor sa creasca mai rapid. Dar pentru cei mai multi germani, pare sa nu fie o optiune favorabila, daca ne gindim ca 63% din exportul german merge in tarile din afara UE, iar debalansarea convine de minune germanilor, ei trebuind sa intre in competitie cu alte tari, din afara UE, caz in care fluctuatia controlata a mondei euro, poate fi un factor de natura sa ii puna pe nemti in pozitie favorabila.

Daca germanii ar fi avut peste 85% din export destinat tarilor din UE si zona euro, situatia ar fi fost total diferita si se putea cere stabilitate monetara, dar asa…

Un alt aspect ar fi transferul de valoare in cadrul uniunii, care ar trebui sa imbunatateasca competitivitatea produselor tarilor in dificultate, dar dupa cum observam, Germania si Italia au invatat lectia prin care, stimulind economiile periferice necompetitive, nu s-a justificat economic si debalansarea a fost si mai mare si acesta este unul din aspecte pentru care Grecia va iesii din zona euro cit de curind, nemaifiind prea multe de facut…

Pe de alta parte, in ciuda chelutielilor facute din banii contribuabililor europeni, care reprezinta peste 16% din PIB ul regional din sudul Italiei si peste 25% din PIB-ul regional din estul Germaniei, cu toate aceste cheltuieli enorme, atit Italia cit si Germania, au cistigat extrem de putin, deci cheltuielile in aceste zone defavorizate economic nu au fost eficiente.

Gindindu-ne economic la faptul ca zona euro nu va putea furniza la nesfirsit fonduri economiilor necompetitive sau facute sa fie necompetitive de „capii” zonei euro, strategia de transfer a bogatiei va fi greu de crezut ca va functiona si va continua, ceea ce va duce inevitabil la necesitatea manipularii monedei euro, fara de care Germania si tarile exportatoare ar avea masiv de suferit.

Deci dezechilibru zonei euro va exista pentru o perioada destul de lunga, poate pina la terminarea acestei uniuni fara relevanta economica, iar deprecierea strict necesara a monedei, practicata de BCE, va aduce in continuare un surplus de cont curent care la rindul lui va debalansa si mai mult economia zonei.

Manipularea monedei, in cel mai smplu mod de a intelege si cel mai eficient, reprezinta orice interventie intentionata care rezulta in deprecierea monedei si un substantial surplus al contului curent, exact ceea ce BCE face de o perioada destul de lunga.

Este mai mult ca sigur ca BCE, in cadrul structurii actuale ale zonei euro, nu va avea cum sa renunte la aceasta politica monetara de manipulare, ceea ce va crea tensiuni majore intre UE, pe de-o parte si Canada si SUA, de cealalta parte, amplificind luptele politice in Congresul American, cu repercursiuni majore in alegerile viitoare.

Singura rezolvare care apare in orizontul economic, este trecerea tarilor membre ale UE si zonei euro, la monedele lor traditionale, care vor trebui sa fluctueze dupa economia reala, fara a se genera mecanisme artificiale si a se crea surplusuri de cont curent fara relevanta in economia uniunii.

In opinia mea, europenii, in loc sa faca acest lucru, ei se supun la un risc al unui razboi monetar major care poate avea reactii globale si poate deteriora si mai mult „unitatea” in cadrul UE, in final tarile membre fiind total dezorientate economic, Europa pierzind o serie intreaga  parteneri, chiar din cei traditionali, ceea ce se va si intimpla.

Mai este cazul, sub aceste circumstante, sa discuta de o uniune economica Transatlantica? Eu cred ca este o aberatie sub forma actuala…. Astept reactiile dumneavoastra in vederea clarificarii situatiei , daca mai este cazul.

Unul dintre cele mai daunatoare aspecte care ar fi trebuit luate in seama, ar fi potentialul accordurile de liber schimb dintre UE si Canada(CETA) si cel dintre UE si SUA(TTIP sau T-Tip cum le place americanilor sa il denumeasca, probabil de la “tip” care inseamna ciubuc sip e care il vor da ca s ail realizeze fizic), care au o clauza bine gindita, de natura sa distruga din temelii economiile tarilor ca Romania.

Aceasta clauza este denumita ISDS (Investor – State Dispute Settlement), sau mai pe intelesul tuturor, o clauza care garanteaza integritatea investitiei facute de investitorii straini in tarile sub acest accord, indifferent de pozitia guvernelor care au semnat anterior acest acord.

ISDS este destinat sa protejeze investitorii straini, dar asa zisii politicieni romani de Cismigiu, nu au idée de modul cum o face. El se doreste a-i proteja de o eventuala exporpriere sau un tratament incorect care ar fi aplicat acestor corporatii care investesc, de catre guvernul tarii unde investesc.

Ca logica, occidentali au venit cu citeva exemple pentru care accepta acest tip de acord si anume, pentru ca investitorii vestici, sa nu li se ia actiunile pe care le vor avea in sectorul energetic, asa cum a facut Presedintele Putin in Rusia, deci, sub alta forma, aceste corporatii sa fie in control in respectivele economii si sa nu fie nationalizate asa cum a facut Chavez cu minele de aur, unde vesticii isi bateau joc de mediul inconjurator, pina cind Hugo le-a nationalizat, la fel facind si cu fabricile de ciment si marile firme agricole, unde mediul inconjurator nu mai conta, in ecuatia profitului dictate de capitalul strain.

 Investitorii isi rezerva prin aceasta clauza, dreptul de a apela la Curtea de Arbitraj international sau la Arbitru “independent” care poate sa oblige guvernul tarii respective sa schimbe cursul deciziei de nationalizare. Deci clauza este destinata educarii guvernelor in sensul de a nu lua decizii “gresite” in defavoarea marilor corporatii si de a fi “cumniti” in fata furiei dupa profit a acestor corporatii, care se stie foarte bine ca au lasat jale in urma lor pe unde au actionat.

Nabadaiosi candidati la Presedentie nu spun nimic si sint sigur ca multi nici nu au citit acest lucru sau le convine sa distruga Romania pentru spaga pe care o vor lua de la multinationale, fara stiinta poporului, care va fi pus in fata faptului implinit si terminator. Hai sa vedem in ce directie merge CETA pentru Romania, adica acordul dintre UE si Canada…

http://www.thestar.com/news/canada/2014/07/26/investor_protection_fears_could_unravel_canadaeu_trade_deal.html

 http://www.michaelgeist.ca/2014/05/isds-and-ceta/

 http://www.michaelgeist.ca/2014/07/crumbling-ceta-investor-state-dispute-settlement-rules-threaten-take-canada-eu-trade-agreement/

 http://canadians.org/blog/germany-opposed-investor-state-ttip-what-about-ceta

 Este foarte clar ca, in prima faza, nici unor tari din vestul Europei nu le-a placut, dar discutia ruleaza in sensul devastarii estului si centrului Europei din punct de vedere a resurselor energetice, transformarea zonei in desert prin intermediul exploatarilor salbatice si imbogatirea unui grup.

Acordul se indreapta catre parafare, chiar daca unele piedici sint si hotilor din vestul Europei le este frica de alti hoti, dar de data asta din America de Nord.

La fel se pune problema si in TTIP, adica acordul de “free trade” dintre UE si SUA, unde aceasi clauza este promovata cu ardoare de Obama, care insista mereu asupra ei, aratind cu degetul catre Rusia si nu catre ceea ce a facut Chevron in Ecuador, distrugind suprafete inimaginabil de mari si trimitind in cimitire sute de mii de oameni cu boli incurabile, dar si in alte parti ale lumii, de unde voi relua subiectul.

Toata vorbaraia occidentala care arata ca liderii vestici se impotrivesc acestui ISDS este o minciuna, pentru ca déjà UE are peste 1400 de tratate incheiate, in care este prevazuta clauza ISDS si unde corporatiile din evstul Europei exploateaza resursele distrugind totul in calea lor, dar acum se pune problema intre hoti si la fiecare le este frica unul de celalalt, insa in final vor accepta demolarea economiiilor tarilor in curs de dezvoltare din Europa, printre care si Romania.

SUA are 59 de asemenea acorduri incheiate, unde corporatiile lor distrug totul, dupa care cer bani pentru ca au fost “abuzate”, saracele de ele, de guvernele tarilor respective, iar in caz de nationalizare, cer arbitraj si au cistigat de fiecare data, in afara Rusiei si Venezuelei, fortind guvernele sa isi reevalueze decizia, daca nu doresc sa plateasca multe miliarde de dolari penalizari.

Asta nu o spune nici un candidat la Presedentie ci o dau inainte cu democratia si “traiasca republica”, dar ce fel de democratie poate exista cind Romania va deveni terenul viran al gunoaielor vestice si va fi exploatata cu salbaticie???

Aceasta clauza a permis lui Philip Morris, evident, companie americana sa ceara o compensatie uriasa guvernului Australian, pentru decizia acestuia de a pune pe pachetele de tigari fotografii cu bolnavi de cancer sau alte boli si pericole pe care le prezinta fumatul.

Ce va putea face Romania in fata acestui val ucigator al marilor corporatii sustinute de guvernele capitaliste din tarile de origine?

Nimic, absolut nimic si va deveni o tara in care oamenii vor murii pe strada, crezind ca soarta le-a fost potrivnica si fiind mintiti zilnic cu pachete poleite cu mincare expirata din vest…

Un alt exemplu de modul cum poate evolua distructiv ISDS, este al corporatiei suedeze Vattenfall, in domeniul energiei nucleare, care este proprietara mai multor centrale nucleare din Germania si care dupa tragedia de la Fukushima, a trebuit sa se supuna deciziei guvernului german de a incheia operatiunile, din cauza pericolului public pe care il reprezinta si al programului guvernului german de a reduce treptat productia de energie nucleara pe teritoriul ei.

O alta mare corporatie americana in domeniul petrolului, Lone Pine Resources, a cerut provinciei canadiene Quebec, sa ii plateasca daune in conformitate cu aceasta clauza ISDS, pentru ca a fost indepartata din exploatarile de fracking pe care le facea in provincial canadiana, ceea ce este un exemplu foarte bun pentru ceea ce se va intimpla in Romania, daca nici un nemernic de politician nu va iesii in fata pentru a lupta impotriva semnarii aecstui accord terminator cu clauze devastatoare.

In 2012 s-a apelat de 59 de ori la Arbitrajul International pentru ca anumite guverne au dorit ca unele companii vestice care isi bateau joc de mediul inconjurator si angajati, sa intrerupa operatiunile lor in economiile respective, in toate cazurile cistigind marile corporatii si fortind guvernele respective sa accepte bataia de joc si distrugerea economiilor si popoarelor respective… in mod tacit.

De ce nu sint facute publica acest tip de clauze, pentru ca nu este singura (dar ma voi ocupa in urmatoarele articole de acest subiect)?

Problema care apare, este ca numai statele din care provin aceste companii vestice ucigase, pot demara procedura de arbitraj si evident ca o fac pe cheltuiala contribuabililor din tarile de origine ale corporatiilor, dar fara stirea acestor amariti care stau la supa saracului din ce in ce mai multi in vest, in America fiind peste 49 de milioane care primesc cartele de mincare in timp ce guvernul lor lupta pentru ca, corporatiile americane sa isi bata joc si de alte popore si este la fel de evident ca ele cistiga in acest arbitraj, in defavoarea tarilor unde guvernele nu isi permit milioane de dolari in avocati, pentru a apara ceea ce nu ar fi trebuit semnat de la inceput… pentru ca asa este capitalismul “glorios”.

Ni-l mai dorim sau ni se pare interesant sa ne infecteze copii si sa ne omoare ianinte de a ne vedea copii realizati social si economic?

 Autor :

Adrian Cosereanu

 Surse :

1, http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1459:america-doreste-sa-intre-in-ttp-ttip-si-alte-tratate-de-free-trade-dar-deocamdata-este-un-esec-pe-toata-linia-de-ce-nu-au-incredere-liderii-altor-state-in-sua-si-economia-acestei-tari-&catid=1:latest-news&Itemid=50

2, http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1449:daca-democratia-este-inteleasa-diferit-cu-toate-ca-are-o-singura-definitie-acordul-economic-intre-ue-si-canada-si-cel-dintre-ue-si-sua-nu-poate-fi-inteles-decit-ca-lovitura-finala-data-romaniei-&catid=1:latest-news&Itemid=50

3, http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1633:se-va-concretiza-acordul-ttip-transatlantic-trade-and-investment-partnership-dintre-ue-pe-de-o-parte-si-sua-si-canada-pe-de-alta-parte-poate-avea-el-loc-in-cazul-manipularii-monetare-de-cele-doua-parti-ale-atlanticului-&catid=1:latest-news&Itemid=50

4, http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1448:cit-de-nociva-este-clauza-isds-din-acordul-de-liber-schimb-dintre-ue-si-canada-cit-si-dintre-ue-si-sua-pentru-romania-acceptarea-acestei-clause-inseamna-potentiala-transformare-a-tarii-in-desert-atit-economic-cit-si-fizic-&catid=1:latest-news&Itemid=50

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s