LIMITAREA PLATILOR CASH: o masura REPRESIVA in favoarea BANCILOR si a CORPORATIILOR IT

cash-pile

Neîncetatul război împotriva plăților efectuate în numerar aparent oferit de bancherii lumii pentru limitarea banilor cash, este acela de a proteja societatea de cei care practică evaziunea fiscală, de spălătorii de bani și de diverși alți răufăcători imaginari. Însă, scopul adevărat al recentului ocean de legi, ce califică tranzacțiile în numerar ca fiind mai puțin avantajoase, care le limitează sau chiar le interzic, este acela de a obliga publicul larg să realizeze plăți prin intermediul sistemului financiar, pentru a susține băncile care operează cu rezerve fracționare și, mai important, pentru a extinde abilitatea guvernului mondial de a spiona și monitoriza cele mai personale tranzacții financiare ale cetățenilor lumii.

Restricţionarea utilizării banilor de hârtie facilitează mutarea poverii datoriilor de la stat şi bănci pe spatele consumatorilor. Acesta este viitorul pe care se pare că ni-l pregătesc cei mari. Limitările plăţilor în cash înăsprite începând cu aceste zile şi în România avantajează doar băncile, fiind o ameninţare, în condiţiile în care cei loviţi sunt consumatorii şi micile afaceri.

Sunt avertismente lansate în întreaga lume şi care ne pun în gardă că aceste măsuri nu sunt atât preconizate pentru reducerea fraudei şi evaziunii fiscale, cât pentru întărirea represiunii financiare împotriva celor care îşi realizează câştigurile în sistem.

Un cadou nemeritat pentru bănci

Din data de 9 mai a.c., a intrat în vigoare legea 70/2015 care extinde limitările de utilizare a banilor gheaţă şi către alte categorii de participanţi decât firmele. Persoanele fizice nu vor mai putea face plăţi cash de mai mult de 10.000 de lei pe zi.

Dacă am crede că este o năzbâtie la nivel naţional ce poate fi reparată printr-o lege de sens contrar, avem o veste proastă: tendinţa este similară în toată lumea. Avem în faţă „o nouă eră de totalitarism economic“ care ar putea fi marcată inclusiv de confiscări făţişe.

Statele par a avansa pe linia măsurilor de control a capitalului, iar în ceea ce priveşte limitările utilizării cash-ului au aliaţi importanţi în industria bancară, dar şi nume importante din sectorul tehnologic. Lansând în octombrie 2014 sistemul Apple Pay, cea mai importantă corporaţie din IT avansează perspectiva dispariţiei banilor de hârtie, la fel ca şi fondatorul Microsoft, Bill Gates. Luna trecută, olandezul Willem Buiter de la Citigroup, fost membru al board-ului Băncii Angliei, profeţea „moartea banilor cash“, element salutat ca fiind dezirabil de către gigantul bancar american JP Morgan Chase & Co.

Economic-Totalitarianism-Rogoff-Buiter

Nu este întâmplător că băncile susţin limitările plăţilor cash. În primul rând, acestea câştigă din comisioane, în condiţiile în care categorii tot mai largi de participanţi sunt silite să folosească instrumente bancare. Ceea ce pentru bănci este un profit gratuit acordat, pentru ceilalţi participanţi înseamnă dezavantaje. Aceştia sunt obligaţi să folosească substitute monetare pentru cash (card de credit, internet banking) plătind servicii bancare, iar expandarea masei monetare în folosul băncilor reprezintă iarăşi o inflaţie, ale cărei costuri le suportă tot populaţia.

Restricţiile privind cash-ul sunt orchestrate de băncile centrale şi băncile comerciale. Mutarea tuturor banilor în bănci poate fi urmată de o măsură încă şi mai radicală, respectiv confiscarea. Australia a trecut deja acest prag. În această ţară se aplică începând de acum o taxă pe economisire.

TELEFOANELE INTELIGENTE (smartphone): instrumente sofisticate de spionaj

Unele dintre cele mai mari nume din telefonia mobilă împing deja lucrurile în această direcţie. Google a inclus în softul său Android de pe smartphone sisteme care permit telefoanelor echipate corespunzător utilizarea “Near Field Communications” (NFC), în care telefonul stochează date de pe cardul de debit sau de credit, introduci un pin şi faci plăţi.

images

Iata cateva dintre modalitatile prin care parolele au evoluat:

– bancile folosesc deja un sofware, care utilizeaza recunoasterea vocala, suplimentara folosirii PIN-ului

– Google promoveaza o metoda, care cuprinde doua etape, de utilizare atat a parolei, cat si a unui cod trimis pe telefonul personal

– smartphone-ul foloseste deja recunoasterea biometrica, prin scanarea retinei

– mai multe banci din SUA cer clientilor sa se identifice nu doar cu ajutorul PIN-ului, ci si prin pronuntarea unei fraze scurte, unice pentru fiecare

– telefoanele mobile, care utilizeaza cel mai recent software Andoid, vor debloca accesul in aparat, numai dupa recunoasterea faciala a proprietarului.

Pentru a găsi soluții pentru nivelurile scăzute de încredere în rândul consumatorilor și al întreprinderilor în tranzacțiile online, Comisia Europeană solicită cetățenilor semnăturile electronice, precum și identificarea electronică (eID) și autentificarea electronică.

Mai trebuie adaugat ca astfel de cazuri de trafic cu date personale vor fi folosite tocmai pentru a clama necesitatea edificarii unor baze de date centralizate la care ar avea acces, chipurile, doar ”cine trebuie”.

Din aceeasi logica face parte initiativa de mai sus a Comisiei Europene, care vrea sa unifice digital modalitatea in care se fac tranzactiile online prin intermediul semnaturii electronice in spatiul european. Economia digitală este numai în avantajul băncilor care doresc câştiguri mai mari.

Sa ne amintim si de:

“Elita mondiala cauta sa forteze lumea sa intre intr-un “lagar de concentrare electronic” si singura piedica in calea lor este viziunea crestina a lumii. Forta principala din spatele comunitatii globale de internet reuneste mai degraba membri anticrestini si cosmopolitani ai elitei mondiale. O societate in care “fiecare persoana va fi sub supravegherea unui Big Brother ce protejeaza interesele stapanitorilor actuali ai lumii, regilor profitului si camatarilor ce actioneaza la scara globala. E clar ca recesiunea curenta face parte din schema elitei mondiale de a inrobi omenirea”.

Catre ce ne indreptam, in viteza tot mai ametitoare, de parca “cineva” este cuprins de o grana turbata si nu mai are rabdare deloc cu noi? Ne-a prevenit de multa vreme inca Fericitul parinte Paisie Aghioritul:

Mod viclean de introducere a pecetluirii

Incet-incet, dupa cartela si buletin de identitate, adica dupa “indosariere”, vor inainta in mod viclean la pecetluire. Vor sili prin diferite mijloace viclene, pentru ca oamenii sa primeasca pecetea pe frunte sau pe mana. Vor forta astfel lucrurile si vor spune: “Va veti misca numai cu cartele; banii se vor desfiinta“. Va da cineva cartela la magazin si va cumpara si vanzatorul va lua banii din banca. Cel ce nu va avea cartela, nu va putea nici vinde, nici cumpara. Pe de alta parte vor incepe sa faca reclama “sistemului perfect”, pecetluirii cu raze laser cu 666 pe mana sau pe frunte, care nu se va vedea la exterior. In acelasi timp la televizor vor arata ca cutare a luat cartela cutaruia si i-a luat banii din banca si vor spune mereu: “Mai sigura este pecetluirea cu raze laser pe mana sau pe frunte, pentru ca numai detinatorul isi stie numarul lui. Pecetluirea este sistemul perfect. Celalalt nu-ti va putea lua nici capul, nici mana si nici nu-ti va vedea pecetea“. Vor spune dupa aceea cei competenti: “Din pacate nu-i putem controla; controlul se poate face numai la computer“, si vor inainta spre pecetluire. Vor cauta apoi la computer sa vada daca esti pecetluit, ca sa te serveasca sau nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s