Un interviu incomod despre Occident

images

Cel mai bun tânăr regizor din Serbia. Boris Malagurski: Neoliberalismul a distrus fosta Iugoslavie. SUA caută două feluri de ţări în lume: sateliţi sau potenţiali duşmani.

– Te-am întrebat de reacţiile din ţara ta pentru că aici, în România, mass-media este gata să te facă „agent rus” dacă pui la îndoială bunele intenţii ale Occidentului. Îţi spun că nimeni nu ar finanţa un film ca al tău în România. Aici, Rusia este asociată cu crimele din al doilea război mondial, aducerea comunismului, teroare şi dacă ţi se pune eticheta de om favorabil Moscovei, eşti discreditat. Pe de altă parte, Serbia a fost mereu un aliat al Rusiei. Aşa că te întreb direct: în ce direcţie trebuie mers?Spre Vest, Rusia sau o a treia cale? Şi te rog să argumentezi.

– Este un film românesc excepţional, „California Dreaming”, pe care l-aş recomanda spre vizionare tuturor românilor care cred că Occidentului îi pasă de România. Recent, am fost în Norvegia şi am aflat că norvegienii sunt terifiaţi de faptul că Rusia îi va ataca. Ei chiar cred că Rusia este o ameninţare pentru Norvegia, care n-a avut niciodată probleme majore cu Moscova. Aşa funcţionează propaganda.

Nu contează dacă ameninţarea e reală – cei care vor să te controleze mizează pe fricile tale pentru a obţine ce doresc. România are o istorie întreagă cu implicarea Rusiei, aşa că e un teren fertil pentru un război de propagandă.

Vestul exploatează temerile fireşti ale românilor de a fi ocupaţi de ruşi, pentru ca Occidentul să poată controla România. Simplu. Washington-ul şi Bruxelles-ul încearcă aceeaşi tactică în Serbia, dar aici nu prea funcţionează. Sârbii ştiu ce le-a făcut Vestul în 1990 şi nu cred că atunci când tot ei le spun că Rusia este un „imperiu al răului”.

Ca să nu mai spunem că Rusia, mai mereu, a apărat interesele Serbiei sau cel puţin nu le-a atacat. Cred că drumul pe care trebuie să mergem toţi este acela care pune capăt neoliberalismului, cel care protejează economiile locale şi creează protecţie socială, aşa cum, de exemplu, a reuşit cu succes preşedintele Grimsson în Islanda. Dacă există o putere care susţine acest drum, cred că trebuie să fim de bună credinţă.

Războaiele-proxi care au avut loc în lume, cuplate cu propaganda anti-sovietică şi izolarea economică au fost uneltele pentru distrugerea comunismului. Totuşi, nu am niciun dubiu referitor la faptul că prăbuşirea comunismului a fost realizată graţie ultimului preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov. E posibil să fii crezut că SUA vor ajuta economic sovietele dacă îşi va retrage trupele din Europa de Est şi că fostele membre ale Tratatului de la Varşovia nu vor deveni membre NATO.Nu a înţeles ce fel de „ajutor” urma să-i acorde Occidentul, dar au făcut-o oamenii din Europa de Est pe propria piele în timpul perioadei de tranziţie. Probabil că Gorbaciov va intra în istorie drept unul dintre cele mai tragice personaje din secolul XX.

S-a vorbit mult despre naţionalism, mai mult în termeni negativi, fiind asociat direct cu xenofobia. Totuşi, există şi un naţionalism firesc, sănătos, bazat pe iubirea semenilor, fără a-i urî pe ceilalţi. Am simţit acest spirit şi în filmele tale. Mă înşel? În ultimii 25 de ani, noi românii am fost criticaţi aspru de către ONG-uri occidentale, de Departamentul de Stat al SUA pentru naţionalismul nostru, dar aici, toate minorităţile au şcoli, ziare, religie în limbă proprie. Ce nu e în regulă cu naţionalismul?

Nu e nimic în neregulă cu a-ţi iubi poporul şi un patriotism sănătos înseamnă a-i respecta pe toţi cei din jurul tău, chiar dacă sunt diferiţi. Manifestarea patriotismului în alte ţări decât Statele Unite este un lucru foarte periculos pentru interesele americane, deoarece atunci e probabil ca acea ţară să acţioneze în propriul interes, ignorând interesul SUA. Atâta vreme cât ai o mic gând despre dezvoltarea propriei ţări, nu contează cât de tolerant eşti, niciodată nu va fi suficient pentru Occident. Autorul american Michael Parenti notează că SUA caută două feluri de ţări în lume: sateliţi şi potenţiali duşmani. Dacă-ţi iubeşti ţara, eşti deja un potenţial inamic pentru SUA.

Comunismul s-a dovedit a fi o utopie criminală. Ce ar trebui să facă ţările din Balcani? Ce model să implementeze ţări ca România, Serbia, Bulgaria, Grecia?

Stai, comunismul nu a fost criminal peste tot. Dacă privim războiul din Vietnam, America, stat capitalist, a omorât mai mulţi oameni decât comuniştii.Avem încă state comuniste, precum Cuba, care nu sunt criminale deloc şi care se îngrijesc de societate mai mult decât o face capitalismul de tip predator. Deci, e o chestiune ce trebuie discutat.Pentru ţările noastre, cred că cea mai bună soluţi este un compromis între capitalism şi socialism, exact ceea ce s-a implementat în Occident după al doilea război. În esenţă, ţările bogate de azi ne spun să facem exact pe dos decât au făcut ele pe vremea când erau în curs de dezvoltare şi deveneau bogate şi mulţi dintre noi chiar cred ce li se spune. Scopul nu este, desigur, pentru ca toată lumea să fie bogată, ci ca o ţară să aibă o suficientă avuţie pentru a dispune de un standard decent de viaţă pentru cetăţenii săi.

Oamenii sunt fericiţi dacă au timp să facă lucrurile pe care doresc să le facă, dacă au carieră de succes, dacă se înţeleg bine în familie, dacă au şansa unei educaţii decente, dacă au dreptul la un sistem medical bun şi dacă au libertatea de a practica orice religie doresc. Dacă o ţară reuşeşte să facă asta pentru cetăţenii săi, se poate considera de succes. De cealaltă parte, neoliberalismul ar vrea să ne facă să credem că depinde de tine, de individ, să te îmbogăţeşti, să obţii aceste lucruri dacă chiar le doreşti. Elitele promovează individualismul, când de fapt, ei sunt foarte bine inter-conectaţi şi au grijă să-şi protejeze interesele unul altuia. Corporaţiile insistă că guvernele nu ar trebui să-i ajute pe săraci, dar când intră în faliment, atunci guvernele trebuie să le salveze pentru că sunt „prea mari pentru a cădea”. Sistemele în care trăim trebuie să se schimbe.

Sursa : activenews.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s