Multinaţionalele din UE,SUA fraudează Africa de miliarde de dolari

atlatsa-home-page-bg2

Lacunele de evaziune fiscală pentru companiile multinaţionale cu sediul în UE introduse de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), sunt estimate să coste ţările africane aproximativ dublul. „Acest lucru ne omoară, nu se poate explica sărăcia care există în Africa, fără acest lucru şi aceasta este povestea care a fost suprimată de atâta timp”, a declarat, parlamentarul Zitto Kabwe, preşedinte al Comitetului de conturi publice din Tanzania.

Kabwe a spus că Tanzania a fost obligată la sfârşitul anilor ’90 de către Banca Mondială şi FMI să semneze norme şi legi fiscale, care să fie favorabile pentru investitori străini.

El a declarat că Uniunea Europeană şi alte companii multinaţionale occidentale,utilizează paradisul fiscal şi alte scheme ilegale de înşelătorie fraudând ţările de pe continentul african cu aproximativ 50 de miliarde de dolari în fiecare an.”Au uitat că ei (FMI) sunt cei care au oferit consultanţă pentru noi ca să adoptăm legi care să fie favorabile pentru investiţii”, a spus el.

Kabwe a menţionat că FMI şi Banca Mondială recomandă statelor africane să-şi construiască politicile şi legile în aşa fel încât „corporaţiile multinaţionale abuzează de ele evitând plata impozitelor în ţările noastre”.Dar o posibilă soluţie, a declarat Kabwe, este aceea de a pune capăt acordurilor de dublă impozitare folosite de companiile multinaţionale care direcţionează profiturile lor în paradisurile fiscale, cum ar fi Insula Man din Insulele Virgine Britanice.

Mineritul şi telecomunicaţiile sunt cele mai mari două sectoare din Tanzania în care companiile din UE exploatează lacunele în propriul lor beneficiu.
„Aproape toate operaţiunile miniere din Tanzania sunt din Europa”, spune Kabwe.
El a menţionat că Africa Barrick Gold, care este înregistrată în Londra, operează cele mai multe mine. O altă companie, AngloGold Ashanti, este înregistrată în Africa de Sud, dar cu filiale înregistrate în paradisuri fiscale off-shore, a adăugat el.
Trei mari companii de telefonie mobilă funcţionează în Tanzania. Una din companii este înregistrată în Dubai, ţară cunoscută ca paradis fiscal, şi câte una în Olanda şi Marea Britanie, a remarcat acesta.

El a mai spus că marile companii de petrol şi gaze naturale, cum ar fi Statoil, Ofir, Shell şi Exxon Mobil operează de asemenea în Tanzania, Pan Africa Energy şi British Gas.

„Pan Africa Energy operează din Insulele Cayman şi Mauritius şi este o companie deţinută de Guvernul britanic ce foloseşte paradisurile fiscale. De ce nu sunt performante multinationalele in economia romaneasca?

Faptul ca si multinationalele de la noi practica un tip de evaziune si de drenaj similar celui din Africa a fost semnalat Ilie Serbanescu:

Din structura PIB-ului reiese însă că masa profitului este de vreo 65-70 miliarde de euro la nivelul actual al PIB-ului României. Unde dispar anual 50-60 miliarde de euro până ca profitul să ajungă a fi impozitat?! Este vorba de aproape jumătate din PIB!
Cea mai mare parte iau calea străinătăţii sub diferite forme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s