Adoptarea euro, un pas spre înstrăinarea resurselor strategice

euro_843515

La ce bun mai ai politică fiscală când ți-ai pierdut dreptul să faci propria politică economică și monetară?

„Odată cu aderarea la UE România a pierdut dreptul la o politică economică proprie. Vezi cât de greu s-au acceptat derogări pentru populație la calendarul liberalizării prețurilor la gaze, creșterea cotei de energie verde care ne-a umflat facturile la electricitate, cum mor încet-încet rămășițele industriei românești pentru că autoritățile n-au voie să umble la ajutoarele de stat. Oricum, naționalismul economic e ceva rău „ne avertizează” prompt cerberii media. Ne rămăsese politca monetară-mulțumită căreia în timpul crizei am putut să mai reglăm câte ceva cu ajutorul cursului nelăsând totul pe seama reducerilor de salarii și pensii și creșterii impozitelor ca în Grecia, și politica fiscală pe care oricum am folosit-o până acum mai mult în folosul intereselor corporatiste (vezi redevențele minuscule la petrol și gaze, cota unică, preconizata renunțare la taxa pe stâlp și impozitul pe dividende) decât în favoarea cetățeanului.

Ei bine, în curând vom rămâne doar cu politica fiscală, cea monetară urmând să devină amintire odată cu adoptarea euro. România a transmis Comisiei Europene programul de convergență la euro, cu 2019 bătut în cuie, iar Mugur Isărescu, deși mimează fariseic prin discursuri, necesitatea obținerii consensului politic,”anunța răspicat” reducerea rezervelor minime obligatorii la 2%, ca în uniunea monetară, în următorul an și jumătate, deși până în 2019 e ceva mai mult. În paranteză fie spus, scăderea la 2% a RMO (dela 14% la valută și 10% la lei în prezent), încheie apoteotic bula creditului încurajată discret de BNR în 2007 prin creșterea raportului rată/venituri la peste 100%. Cum se vede, blocarea unor sume mai mari în RMO-uri n-avea de ce să descurajeze prea mult bancherii în a oferi credite îndoielnice de vreme ce aderarea apropiată la euro urma să le ofere banii înapoi relativ repede.

Ce legătură este însă între adoptarea euro și renunțarea la resursele pe care statul le mai deține și mă refer aici la gaze (Romgaz), hidrocentrale (Hidroelectrica), cărbune (CN Oltenia) dar și la pachetele de control din Transelectrica, Electrica și Transgaz? Păi, să ne uităm din nou la Grecia. Va amintiți cum i se sugerase Atenei pe vârful crizei financiare să privatizeze niște insule? Cam așa se întâmplă când statul e dator, are nevoie de surse noi de finanțare iar FMI vine să sugereze măsuri de “creștere a eficienței” în economie.

Cu euro adoptat România va depinde de banii pompați de BCE. BNR nu va mai putea oferi linii nelimitate de credit băncilor locale, în ideea că acestea vor împrumuta la rândul lor statul, cumparandu-i certificatele de trezorerie, ci băncile vor trebui să întindă mâna la BCE pentru a primi noi credite. Iar dacă parametri macro nu arată bine, dacă există deficite cam mari, ei bine, atunci România va trebui să facă niște reforme pentru ale îmbunătăți, niște privatizări și vânzări prin bursă, contați pe FMI pentru asta.

Și ce privatizări și vânzări prin bursă ne-au mai rămas? Păi, Hidroelectrica, CN Oltenia, Cuprumin, eventual CFR Marfă, plus pachete adiționale la Romgaz, Electrica, Transgaz, Translectrica -deja listate- până statul pierde controlul și devine acționar decorativ, cum este în prezent la SNP Petrom. Sigur, nu ne vom limita la nevoie doar la decizii economice, probabil vom puncta și la capitolul decizii militare în apropiatul conflict din Ucraina, la o eventuală ofensivă a armatelor ucrainiene eliberatoare a Donbasului și Crimeii. Doar suntem parteneri strategici de nădejde, nu?”

Autor : Cristian Dogaru

De ce România are o Bancă Naţională, care se presupune că este a statului, dar statul, când are nevoie de bani, împrumută de la FMI, BM, sau alte bănci private? De ce pentru a salva statele europene cu probleme, BCE adună bani de la Băncile Centrale ale statelor membre pe care îi dă la FMI, pentru ca FMI să împrumute cu aceşti bani statele cu probleme, gen Grecia?

BCE fiind Banca Centrală Europeană, cea care emite moneda euro!!! BCE se numeste Banca Centrala Europeana insa asa cum deja bine stim, este o banca privata. Bancile iau bani imprumut cu doar 1% dobanda insa imprumuta guvernelor cu dobanzi care incep de la 21 % in sus ( ca sa nu vorbim ca foarte multi bani din cei imprumutati de catre banci nu exista faptic, sunt doar virtual ) este totul un mare sistem de frauda si sa nu uitam ca FMI este institutia care a falimentat Argentina , aceeasi care a falimentat Islanda iar acum Grecia si urmam noi celellate state care au mari resurse.

Poate nu ştiaţi, dar şi Gaddafi, Kim Jong iL şi alţi câţiva au fost eliminaţi recent pe motiv că în ţara lor nu exista o bancă centrală controlată de Finanţa Mondială!

Părerea mea este că cei mai dezinformaţi în domeniu sunt cei care se află în sistem, adică economiştii şi finanţiştii.

Cei care au creat „sistemul” sunt mai presus de religie, politică sau vreo ideologie anume, asta le conferă marele avantaj. Ei controlează tot din umbră şi vina cade pe altcineva. Nu trebuie să sapi prea mult. E suficient doar să analizezi puţin, raţional, ceea ce se întâmplă în lume şi în jurul nostru. Dar pentru asta trebuie să ieşi de sub influenţa minciunilor şi a propagandei din media.

Comentarii de Aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s