Cum ne face praf propaganda rusească

images

Alături de Polonia și de țările baltice, România este în acest moment cel mai radical, dacă nu chiar irațional, critic al Rusiei, din interiorul Uniunii Europene și NATO.
Probabil astfel se explică și alegerea acestor teritorii, de către SUA, ca amplasamente pentru dispozitivele NATO îndreptate împotriva Rusiei, indiferent cât de deghizate ar fi acestea în „anti-altcineva”.

Propaganda pro-americană este deopotrivă agresivă și ridicolă.
Ridicolă doar pentru cei, foarte puțini, care se obosesc să verifice informațiile furnizate.
Toate mijloacele media, fără excepție, tv, radio sau online, sunt înrolate în această agresiune împotriva mentalului colectiv românesc.
Isteria anti-rusească, ai cărei muguri au apărut acum câțiva ani și căreia nu-i găseam explicație acum vreo doi ani, a atins cote greu de imaginat.
Populația României e pregătită să accepte NECESITATEA și INEVITABILITATEA unui război împotriva Rusiei.
Ziariști, analiști, experți și politicieni ne demonstrează, seară de seară și zi de zi, cum Rusia s-a transformat peste noapte, printr-un miracol din depozitul de fiare vechi al armamentului (convențional sau nu) într-o amenințare globală, cu o armată antrenată și dotată cu tehnologie militară de ultimă oră.
E doar contradicția-cadru, dacă mi-e permisă exprimarea.
Nu are rost să intru în detalii, dezinformările (nu le zic minciuni) folosite de la declanșarea „maidanului” de la Kiev fiind cotidiene și, cele mai multe, fiind demascate ca atare.
Practic, nici una dintre acuzațiile aduse Rusiei (pe plan militar) nu a fost niciodată susținută cu probe OFICIALE indubitabile.

De altfel, în ultimul timp, direcția nouă de atac propagandistic împotriva Rusiei se referă tot mai mult la INTENȚIILE agresive ale acesteia și mai puțin la „fapte” nedemonstrabile.
Ceea ce nu reușesc să aflu e MOTIVUL pentru care ar vrea Rusia să se extindă în Europa.
Resurse naturale are berechet, minți și forță de muncă așijderea, piață internă cât cuprinde, parteneri în afara Europei din ce în ce mai mulți.
Se trece sub tăcere chiar acest aspect extrem de important, apropierea Rusiei – economic, financiar, politic și militar – de parteneri extrem de potenți precum China, India, cea mai mare parte a Americii de Sud, Africa de Sud și, indirect, contactele cu partenerii acestora.
Scopul e prezentarea Rusiei ca pe un stat izolat, supus sancțiunilor (închipuit distrugătoare) și slăbit la limita imploziei.

Jocul României, la remorca aproape exclusivă a SUA, este îngrijorător.
Nu atât pentru securitatea României, pentru că, oricât de mare ar fi ținta desenată de SUA (sub masca NATO) peste teritoriul nostru, perspectivele unui război cu arme convenționale, și cu atât mai puțin cu arme nucleare, pare exclus.
„Pericolul”, ca de atâtea ori în istorie, e alegerea „neinspirată” a partenerilor de drum.
Țările UE, cu excepțiile enumerate la început, simt deja ele însele efectele negative, deloc de neglijat, ale sancțiunilor aplicate Rusiei și ale contra-sancțiunilor încasate de la aceasta.
Și nu e vorba doar despre aspectul economic.
În plan politic se face simțită ascensiunea tot mai multor mișcări politice contestatare ale conservatorismului politic actual din UE. Grecia și Ungaria se află deja în contradicție cu o serie de „principii” ale UE. Islanda și Turcia nu mai sunt interesate de aderare.
Dar și ceilalți membri UE (mai ales cei cu „greutate”) au realizat că resursele consumate pentru susținerea, în continuare, a unui fals conflict, declanșat de către SUA, în interesul său exclusiv, sunt distrugătoare și în plan economic, și în plan politic, și, mai ales, în plan militar, Europa dispărând prima în cazul, repet, improbabil, al unui conflict deschis.

Mai devreme decât mai târziu, relațiile UE-Rusia se vor „încălzi”, chiar dacă vor rămâne tensionate cele dintre Rusia și SUA.
Resursele astfel eliberate ar putea fi mai bine direcționate către problemele care pot produce efecte cu adevărat devastatoare, pe termen scurt – asaltul extremiștilor, politici sau religioși din INTERIORUL UE.

În aceste condiții, nu riscă oare România, ca și altădată în istorie, să plătescă oalele sparte de alții, mai „mari”.
Europa puternică și-a sacrificat „vasalii” de câte ori i-a fost necesar.
Vom fi oare marginalizați și dezavuați pentru radicalismul afișat acum, de dragul relației cu SUA, dar în contradicție cu atitudinea tot mai temperată, sau doar circumspectă, a UE?

Vom fi, din nou, PROSTUL SATULUI?

mediocruladevarat.wordpress.com

Multe persoane speriate de propaganda rusească, mulţi patrioţi sufocaţi de îngrijorarea că România colcăie de agenţi ruşi. Serviciile secrete româneşti sînt nevoite să lase business-ul de zi cu zi şi să se mai înfoaie şi ele, tot prin intermediul presei şi al analiştilor, de megavigilenţă antirusească.

Unele analize sînt simple relatări ale unei griji transuropene, avem un răboi informaţional deci trebuie să facem ceva. Corect, trebuie mai ales să fim ceva mai deştepţi, mai puţin isterici, să nu ne apuce amocul belicos aiurea. Şi mai trebuie ca banii publici să nu alimenteze o pătură de oportunişti care să urle isteric toată ziua că ne bombardează ruşii.

Adevăratul pericol care se evidenţiază deja este să pui toate problemele româneşti şi europene pe seama propagandei lui Putin. Dacă e scris pe Russia Today înseamnă că nu e adevărat, urlă propagandiştii noştri ăia buni. Or, principala şmecherie e că într-un demers propagandistic serios nu e nevoie să minţi prea mult – spui mult adevăr şi-i dai o ramă interesată.

Cealaltă mare şmecherie e că puterile financiare şi politice de pe la noi vor profita reflex şi se vor umple de patriotism ca să dea în cap oricui critică ceva legat de ei. Tendinţa e vizibilă la diverşi agitatori pentru cauza cea bună:

– te iei de Troica? atunci eşti cu ruşii

– ai zis că băncile abuzează? să vezi cum fură oligarhii ruşi! Eşti un nesimţit că nu zici mersi cu sistemul nostru imperfect, cel mai bun din lumea asta

– ai zis că independenţa energetică e făcută să ascundă intenţii de liberalizare clare care vor lovi încă o dată în sărăcime? Eşti plătit de Gasprom

– ai protestat cu gazele de şist cu Chevronu’? De ce nu protestezi cu Gaspromu? Ba, se protestează, dar nimeni nu-i bagă în seamă… Nu contează, eşti vîndut.

– ai dreptul să critici OMVul austriac pentru că e cu ruşii. Dar nu te lua de Petrom.

– te-ai luat de Macovei?, cel mai dur critic al lui Putin şi al lui Ponta? ai fost cumpărat de Putin

– te-ai îndoit că Poroşenko şi ai lui ar fi altceva decît nişte “oligarhi buni”? Facem liste cu “plătiţii de Putin” şi de punem în top.

– ai cerut salariul mai mare şi eliminarea inegalităţilor din sistemul de plată? eşti un comunist eurasiatic, tu nu înţelegi că Europa e în cumpănă?

– ai criticat TTIP? du-te-n Siberia

– ai criticat legislaţia muncii, ai cerut să nu se privatizeze zone strategice din industrie  sau să nu se liberalizeze “piaţa” educaţiei şi sănătăţii? Plătit de Putin, nenorocitule.

Puteţi completa lista cu multe altele asemănătoare. În general, cam tot ce bate spre social, spre critica curentelor dominante politice, este deja  asociat cu Putin. Propagandiştii aşa-zis europeni (precum Ghinea sau Macovei) îi fac treaba lui Putin, îi compun armate fără ca ele să existe. Or fi fiind şi nişte exotici care vorbesc cu Dughin pe Skype, dar ăia chiar există ca să mai rîdem din cînd în cînd de ei, nu au nici o influenţă. E adevărat că o presă ultratabloidă va face tot timpul mare caz de nimic, e mai ieftin şi cu audienţă bună. Nu există pericol de susţinere românească pentru Rusia, să fim serioşi. Putin e periculos printr-o ideologie asemănătoare cu a unora dintre patrioţii de pe aici. Nu cred că are cineva dificultăţi să mai descifreze cîte o piesă de propagandă rusească mai proastă decît Rambo 4. Dubioşenia intervine cînd armele “luptătorilor” noştri se întorc către “ţinte interne”.

Spaima propagandiştilor noştri patrioţi e alta:  “duşmanul din interior”. Duşmani din interior  sînt toţi ăia care nu cîntă în struna puterilor economice sau politice.

Frica de ruşi funcţionează din ce în ce mai bine ca un pumn în gură împotriva oricărei dezbateri democratice interne. Dacă aş fi un tip rău intenţionat din Vest, aş plăti reclamă la Russia Today să mă atace şi mi-aş rezolva problemele în stil patriotic. Simplific de dragul înţelegerii mai clare al răului propagandistic în general. Sîntem nu doar aproape de Rusia, sîntem de ani de zile în situaţia de cei mai săraci din UE, cu răspunsuri de stat anemice şi cu o toleranţă mare pentru tot ce înseamnă abuz economic. Orice camuflare a acestei situaţii, abia asta e adevărata propagandă. Restul sînt mici artificii pentru nişte fronturi neaşteptat de unitare pe această temă, fie ele de la Hotnews, Romania TV, Dilema sau Antena 3. Combustibilii sînt diverşi, de la americanism despletit, la patriotism stil securistic, anii 70.

Efortul ar trebui să vină tocmai pentru clarificare, pentru informare cît mai exactă. Or, aşa de europeni sîntem, că exact pentru informare exactă nu ne rămîn niciodată nici chef, nici bani.

Autor: Costi Rogozanu

Sursa: Vox Publica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s