Colectivismul rău, individualismul bun şi psihologia politică

psihologie-romani-300x199

Îmi amintesc de vremea când eram la liceu, pe vremea lui Ceauşescu şi aveam o materie care se numea „Economie politică”. Era un fel de ştiinţă amestecată cu ideologie, adică teoriile economice aveau ca origine nu experimente şi calcule ştiinţifice ci reprezentau aplicarea în economie a unei doctrine politice.

După decembrie 1989, lucrurile nu s-au schimbat esenţial, în sensul că economia a rămas în continuare politică, dar s-a schimbat doar ideologia. Dacă pe vremea comunismului economia se baza pe ideologia socialistă, acum se mănâncă pe pâine economie neoliberală, atât în facultăţi, cât şi în politică şi în programele de guvernare.

Se pare că neoliberalismul se extinde şi asupra altor domenii considerate ştiinţifice, unul dintre acestea fiind psihologia.

Psihologul Daniel David se pare că este unul dintre pionierii acestei noi ştiinţe, pe care am numit-o „psihologie politică”. Domnia sa a avut un dialog cu cititorii site-ului „de dreapta”, fost băsist, initutlat HotNews.ro.

Tema discuţiei a fost „radiografia poporului român”, Daniel David fiind coordonatorul grupului de psihologi care reface lucrarea filosofului Constantin Rădulescu Motru – “Psihologia poporului român”.

Psihologul nostru consideră că problema românilor, care îi împiedică să aibă normalitate/modernitate economică, este colectivismul şi unica soluţie este adoptarea de către noile generaţii a mentalităţii autonome/independente, care de fapt este un eufemism pentru individualism.

Bătălia majoră între mentalitatea/civilizaţia colectivistă vs. autonomă se dă la nivelul generaţiei de mijloc. Dacă autonomii câstigă, putem intra în normalitatea/modernitatea economică în câţiva ani (3-5 ani). Dacă aceştia pierd, va trebui să aşteptăm o generaţie (20+ ani), astfel încât acum cei care au acum în jur de 20 de ani să ajungă în poziţii de influenţă socială. La cum merg lucrurile în prezent, cred că vom pierde… şi vom fi o generaţie de sacrificiu; măcar să nu pierdem fără să ne batem pentru valorile în care credem!”, le-a spus Daniel David cititorilor. HotNews.ro

Societatea colectivistă este tipul de societate tradiţională, pe care o găsim predominant în Asia şi Europa de Est. Colectivismul tratează individul ca făcând parte dintr-un colectiv, dintr-o comunitate, ceva care reprezintă un organism mai mare şi prin urmare interesele şi scopurile individuale trebuie să se subsumeze celor colective, pentru binele general.

Societatea individualistă, de tip anglo-saxon, a apărut odată cu dezvoltarea ideilor liberale în Marea Britanie, care au evoluat în paralel cu revoluţia industrială şi capitalismul. Individualismul pune pe primul plan individul şi interesele personale, colectivul, comunitatea fiind pe plan secundar. Societatea este văzută ca o colecţie de indivizi, care îşi urmăresc propriile interese şi au propriile idei şi valori, interacţionând între ei numai în funcţie de aceste interese şi valori individuale.

În politică, colectivismul este asociat cu comunismul, iar individualismul cu ideologiile liberale, cum ar fi liberalismul clasic, libertarianismul sau neoliberalismul.

Din punct de vedere religios, colectivismul este similar cu creştinismul, în timp ce individualismul este caracteristic satanismului şi religiilor păgâne, precreştine, care idolatrizează natura şi animalele.

Revenind la psihologul Daniel David, care este profesor de ştiinte cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la UBB, profesor universitar adjunct la Mount Sinai School of Medicine New-York, SUA, şi formator în psihoterapie raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală la Albert Ellis Institute, SUA, observăm că domnia sa face mai mult politică decât psihologie. Ne spune că cea mai mare problemă a noastră ca popor este colectivismul (comunismul) şi singura soluţie pentru dezvoltare economică şi intrare în normalitate, adică modernitate, este societatea bazată pe autonomie/independenţă, adică individualismul (liberalismul anglo-saxon).

Renunţarea la colectivism presupune oare şi abandonarea credinţei ortodoxe, a grijii pentru cel de lângă noi, a tradiţiilor populare, a patriotismului, a mândriei naţionale?

Ce pot însemna toate acestea, dacă nu o extindere şi în domeniul psihologiei a ideologiei neoliberale, care a fost impusă forţat în ultimii 25 de ani atât în politică, cât şi în economie, ştiinţă, învăţământ, cultură, ca unică soluţie şi sistem de gândire dominant şi care înseamnă instaurarea imperialismului american în România?

Daniel David, chiar recunoaşte că este angajat politic şi că nu e vorba doar de un studiu de psihologie, ci de valori în care crede, alături de alţi adepţi ai ideilor occidentale. Exprimându-şi regretul că în lupta cu colectivismul generaţia de „autonomi” va pierde, el spune aşa: „măcar să nu pierdem fără să ne batem pentru valorile în care credem!” Din câte ştiam eu, psihologia de bazează pe date, fapte şi experimente ştiinţifice, nu pe valori în care credem!

Sursa și Autor articol : dantanasescu.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s