Germania şi Franţa, pentru mai puţină Americă în Europa?

Obama-Cameron-Merkel-Hollande

Germania şi Franţa au dat semne că se simt tîrîte de americani şi de NATO pe calea unui conflict tot mai amplu în Ucraina şi în Europa estică. Nemulţumirea franco-germanilor a început cînd Washingtonul a anunţat, la 19 noiembrie, că Pentagonul va trimite arme Kievului, europenii simţindu-se luaţi prin surprindere şi chiar ignoraţi de marele lor partener transatlantic.

Şi nu numai luaţi prin surprindere de aliatul lor principal, dar şi neliniştiţi de declaraţiile dure ale Moscovei, care a replicat prompt, că anunţul Washingtonului va duce inevitabil la alte dinamici în Ucraina şi la escaladarea militară. Pricepînd că lucrurile pot să scape de sub control, francezii şi germanii au răspuns printr-o iniţiativă şi o ofensivă de pace, pe căi diplomatice şi la cel mai înalt nivel, la Minsk, prin negocieri.

388582_img650x420_img650x420_crop

S-a văzut limpede că germanii şi francezii vor să evite cu orice preţ un război în Europa, dar, în februarie, divergenţele trans-atlantice s-au relevat cu limpezime la Conferinţa de securitate de la München, unde un reprezentant al SUA a spus deschis că Berlinul împiedică partea americană să obţină suportul publicului european pentru înarmarea Ucrainei. Şi tot acolo, în replică, Angela Merkel a răspuns că situaţia din Ucraina nu se poate rezolva pe căi militare, că abordarea americanilor nu duce nicăieri, ba chiar înrăutăţeşte lucrurile. Acelaşi răspuns l-a dat cancelara germană şi reprezentantului britanic la conferinţă care, evident, a fost de partea americană. După ce a respins pe faţă, public, propunerile americanilor, ea a încheiat, declarînd ceva prea puţin pe placul partenerilor anglo-saxoni, anume că nu poate exista securitate în Europa fără implicarea Rusiei.

images

Alţi americani prezenţi la München au avut poziţii diferite, faţă de declaraţiile Angelei Merkel, secretarul de Stat John Kerry n-a fost deranjat de ele, senatorul John McCain, „trîmbiţă” a neoconservatorilor de la Washington, într-un limbaj de băiat de cartier, a spus că iniţiativa de pace germană este un „rahat al Moscovei”.

Nu contează ce spun şefii lor din NATO despre Vladimir Putin, acele ţări nu cred că el este un pericol real pentru Vest”. Ar mai fi de spus numai că, tot la München, la acea conferinţă de pomină din februarie, comandantul-şef al NATO, generalul american Breedlove, a apărat opţiunea militară faţă de Rusia, dar imediat presa germană a calificat declaraţiile sale drept „propagandă periculoasă”, afirmînd: „Liderii germani de la Berlin sînt uluiţi, nu pricep despre ce vorbeşte Breedlove. Şi n-ar fi pentru prima oară. Încă o dată, sprijinindu-se pe informaţii oferite de Serviciile sale Secrete, guvernul german nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de comandantul-şef al NATO”. (Spiegel, din 6 martie 2015). De asemenea, ministrul de Externe german, Steinmeier, aflat în vizită în Letonia, a afirmat fără ocolişuri, la 7 martie, că germanii nu sînt de acord cu SUA şi NATO, atunci cînd vorbesc de o „agresiune rusească” în Ucraina.

Astfel, dublul mesaj Germania către Washington a fost limpede: Europa înţelege că nu poate fi pace în Europa fără Rusia, şi că nu doreşte să fie folosită de SUA ca un pion împotriva Moscovei.

Sursa

2 gânduri despre &8222;Germania şi Franţa, pentru mai puţină Americă în Europa?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s