INCATUSAREA CAPITALISMULUI ROMANESC. Corupti sunt doar afaceristii romani?

index

Perfect adevarat ca nu doar politicul, ci si economicul este reformatat (desfiintat) cu forta, catusele, in Romania. Capitalismul romanesc este tot mai mult trimis la puscarie. Probabil ca trebuie lasat locul liber pentru putinii “investitori straini” care vin in periferia noastra ca sa smulga ce a mai ramas de smuls (si nu ca sa faca “business”).

Totodata, cat de adevarat este ca acesti oameni par ca sunt, cumva, fara leac. Aceeasi aroganta (vezi atitudinea lui SOV), aceeasi lingusire a puterii (Ghita vrea legile Big Brother), aceeasi atitudine de oameni mari care se uita la ceilalti ca la niste gandaci. Cam asa si-au facut si afacerile, luand cu japca si dezvoltand un capitalism romanesc urat si exploatator, agresiv si brutal fata de micii intreprinzatori romani si fata de angajati.

Desigur, cam asa e capitalismul de felul lui, de fapt. Mai ales cand se afla in stadiile de inceput. Marea Britanie si SUA au fost locul nu al coruptiei, ci al unor imperii economice care au exploatat, ucis, furat si corupt in grade pe care ne este greu sa ni le inchipuim astazi. Din asa ceva s-a nascut capitalismul de astazi, de sorginte neoliberala, printr-o mezalianta intre corporatii si state impotriva oamenilor de jos si a coloniilor. O mezalianta care se afla in spatele prezentei globalizari si care, intre timp, si-a rafinat metodele de extindere a dominatiei si exploatarii, deghizandu-se sub numele de “modernizare”, “prosperitate”, “stat de drept”.

Si sa nu se astepte nimeni ca inlocuitorii lui SOV si Ghita sa vina sa plateasca normal angajatul roman sau sa se abtina de la afaceri oneroase cu statul. De altfel, avem deja o experienta bogata in acest sens: toate companiile mari straine au venit aici doar ca sa profite la maximum, jecmanind resursele si infrastructura tarii, bugetul national, exploatand forta de munca locala in asistenta servila a politicienilor romani, care le-au asigurat Cod al Muncii favorabil, Jandarmerie prompta, taxe scazute, mediu bancar prielnic.

Politicienii si capitalistii romani si-au inchipuit ca o sa bata palma cu americanii si europenii si o sa faca afaceri impreuna, peste capul obiditilor si umilitilor din tara lor. Descopera abia acum cu cine si cu ce pret au facut acest pact. Nu pare insa ca cineva din aceasta zona constientizeaza, macar catusi de putin, a cui e vina si ce anume au facut rau pana acum.

cuvantul-ortodox.ro

Operaţiunea de curăţire a clasei politice pe care o execută DNA ne stârneşte o asemenea satisfacţie, încât există riscul ca noi, publicul neimplicat, să nu mai gândim pe termen mediu şi lung. Părem să uităm că această campanie va avea, cum e firesc, şi o curbă descendentă şi că “în spatele uşilor închise” se scriu, dacă nu s-au scris deja, scenarii pentru vremurile de după.

La doar câteva luni de la desfiinţarea Uniunii Sovietice! -, SUA îşi reevaluează aliaţii europeni şi purcede la intervenţii acolo unde interesele strategice îi sunt puse sub semnul întrebării.

Reducerea importantei statutului tarii noastre in lagarul euro-atlantic la chestiunea coruptiei este avantajoasa pentru metropola: pe de o parte, asigura perpetuarea unui statut inferior de semi-colonie sau de colonie periferica a tarii noastre, aflata inca la stadiul de nespalat estic ce este tras de urechi prin MCV de Comisia Europeana si de ambasadele abonate la rolul de pedagogi scortosi – SUA, Olanda, Marea Britanie; de cealalta parte, asigura controlul vietii politice si sociale la nivel de ierarhii prin intarirea institutiilor de forta, subordonate direct metropolei. In ceea ce priveste acest ultim aspect, el mai prezinta un avantaj: singurele investitii pe care le face metropola in colonie vor fi cele destinate intaririi acestor institutii de forta. E convenabil, deoarece astfel este asigurat un grad maxim de control al tarii respective cu minim de investitii.

Anticoruptia este doar un spectacol si in acest sens, al unui fenomen care merge doar pe aparente, doar pe ce se vede, fara sa actioneze real asupra substratului mai putin vizibil, care tine de putere, nu de cultura sau practici sociale. De indata ce morisca DNA-SRI se va opri, din cauze geopolitice, vom asista la revenirea la aceleasi metehne, chiar mai rapace, pentru ca, intre timp, oamenii din servicii si procuratura vor avea o putere mult mai mare, deci o posibilitate de a face abuzuri pe masura. Pentru ca, asa cum mai spus, cauza coruptiei este puterea.

In fine, un alt caz absolut ilustrativ pentru genul de tratare manipulatorie, partiala, nesincera a temei anticoruptiei este cazul lui Horia Georgescu, fostul sef al ANI – insasi Integritatea in persoana, cum ar veni. ANI a fost laudata insistent in rapoartele MCV ale Comisiei Europene si Ambasadele SUA, Olanda s.a. l-au sustinut, inclusiv la modul cel mai direct, pe Horia Georgescu in calitate de pilon al luptei anticoruptiei. Care este paradoxul acestui caz? Un corupt a condus o institutie anticorupta care, conform gardienilor mentionati, a fost extrem de eficienta. Este clar ca, daca ar fi somate sa dea raspuns pentru modul in care au evaluat ANI, atat Comisia cat si Ambasada SUA se vor prevala de faptul ca raportarea lor s-a axat pe rezultatele institutiei, nu pe meritele unei persoane. Dar, daca o institutie a statului este atat de eficienta chiar si in conditiile in care e condusa de o persoana corupta, atunci care mai e rostul luptei anticoruptie?

cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s