Ayn Rand despre altruism

images

Articol scris de Dan Tănăsescu

Nu înţeleg de tot circulă pe Facebook acest citat atribuit lui Ayn Rand, care a fost o psihopată fascistă şi care se considera pe sine o capitalistă radicală. Din cauza ideilor din cărţile ei se întâmplă azi multe nenorociri în toată lumea.

De câteva zile tot văd pe Facebook că circulă un citat care este atribuit lui Ayn Rand. Mesajul se vrea a fi unul mobilizator,anti-sistem și de trezire a conștiinței colective. Pentru un neavizat,care nu a auzit de Ayn Rand și nu știe cine este,ce scris și ce idei a promovat,aceasta poate constitui o capcană și o inducere în eroare,respectivul crezând probabil că sus-numita ar fi vreo luptătoare pentru binele umanității și pentru drepturile cetățenilor din lumea a treia.

Dar cine este Ayn Rand ?

Ayn Rand, născută Alissa Zinovievna Rosenbaum 2 februarie 1905, Petersburg, Rusia, d. 6 martie 1982, New York), a fost o filozoafă și scriitoare americană, inițiatoarea curentului numit obiectivism și autoare a romanelor We the Living, Anthem, The Fountainhead și Atlas Shrugged.

Principala problemă a acestei scriitoare și filosoafe este faptul că era o sociopată,cu o personalitate profund marcată de narcisism și a creat o filosofie de tip fascist,care împarte lumea în ființe superioare,numite eroi și ființe inferioare și slabe considerate ratate și care nu au dreptul să fie iubite și prețuite.

Ca orientare politică Ayn Rand se consideră o capitalistă radicală și ideile ei au dat naștere în SUA unei ideologii care i-a inspirat mult pe neoconservatori și libertarieni,iar efectele nocive ale acestor idei bolnave se văd în întreaga lume,acolo unde ele sunt aplicate sub forma economiei de piață bazată pe laissez-faire,lăcomie și individualism,a războaielor duse de americani pentru acapararea resurselor altor state sau a politicilor naționale genocidare bazate pe statul minimal și eliminarea protecției sociale,ale căror efecte le-am simțit și noi,în România.

Ca să vă dați seama în ce fel gândește Ayn Rand vă ofer și eu un citat :
Cele trei valori pe care oamenii le-au ținut timp de secole și care acum au colapsat sunt: misticismul,colectivismul,altruismul. Misticismul – ca o putere culturală – a murit în vremea Renașterii. Colectivismul – ca un ideal politic – a murit în Al Doilea Război Mondial. Cât despre altruism – el nu a fost niciodată viu. El este otrava mortală a civilizației vestice,și oamenii i-au supraviețuit doar în măsura în care ei nici nu l-au crezut și nici nu l-au practicat.

Deci,pentru madam Rand altruismul, adică grija,dăruirea și iubirea pentru cel de lângă tine,este „otrava mortală a civilizației vestice”. Dacă altruismul este o otravă,atunci,în opinia sa,ce „valori” pot fi considerate benefice și de dorit pentru umanitate? Cumva,egoismul,individualismul,indiferența,cruzimea,mercantilismul ?!

Sursa articol:

http://dantanasescu.ro/2015/03/31/ayn-rand-despre-altruism.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s