Roșia Montană va fi un nou caz Bechtel?

179672_0_1

Compania Roşia Montană Gold Corportation (RMGC), controlată indirect de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz şi de miliardarii americani Seth Klarman şi John Paulson, a dat statul român în judecată, în speţă Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii – Direcţia Patrimoniului Cultural, contestând un ordin al ministerului din 2010 prin care unele obiective de la Roşia Montană au fost trecute pe Lista monumentelor istorice din România. Prima înfăţişare a avut loc marţi, 24 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, dar şedinţa s-a încheiat cu o amânare pentru 31 martie.

Cred că nu este greu de imaginat ce va urma : proces cu arbitraj internațional în urma căruia statul român va trebui să plătească RMGC compensații de miliarde de dolari.

Publicaţia “The Glode and Mail” a scris că Gabriel Resources avea de gând să dea statul român în judecată şi urma să ceară despăgubiri de 4 miliarde de dolari din cauza „multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii”. De mai multe ori, compania a declarat că este o victimă a luptelor politice din România.

Dacă ne aducem bine aminte și firma americană de construcții Bechtel a încasat de la statul român vreo 4 miliarde de dolari penalizări,fără să construiască nici o autostradă. Pentru că așa scrie în contract. Se repetă istoria? Se naște un nou model de afaceri cu Statul?

Sursa articol : dantanasescu.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s