PUSCARIA SALVEAZA ROMANIA?

125142_viata-inchisorile-comuniste-romania

Singura soluţie pentru această ţară pare a fi transferarea unui număr impresionant de persoane pricopsite la răcoare. Puşcăria salvează România?

Pentru multi de acest gen (sau, mai bine zis, speta), condamnarea e dovada “justitiei independente” (de parca a fost condamnat un om care ar avea toate atributele si parghiile puterii reale din Romania). Din ratiuni populist-demagogice, pentru a manipula afectele oamenilor, starea lor de spirit, s-au ingrosat dincolo de orice limita.

Ce nu au inteles cei care judeca prin aparente este ca NU CONTEAZA VINOVATIA REALA. Cei vizati, in primul nivel, sunt moguli, sunt securisti, sunt oameni capatuiti dupa reteta clasica a capitalismului securisto-mafiot romanesc, insa nu pentru ca exista o agenda anti-mafiota, anti-coruptie, ci pentru ca acesti potentati trebuie sa iasa din viata sociala si sa lase altora accesul la resurse si la influenta.

Rolul justitiei moderne, departe de a fi acela al garantarii “statului de drept” si al “domniei legii“, este de a legaliza actiunile puterii. Criteriile de selectie ale “tintelor” nu sunt, in ultima instanta, faptele lor ilegale, ci pozitia lor de putere si de influenta in societatea romaneasca.

Asadar, poate salva puscaria Romania? Nu, ci vor infunda o Romanie intreaga in puscarii, mai degraba. Niciodata nu se face curatenie cu scopuri si metode machiavelice, niciodata nu instaurezi un climat sanatos prin abuz si minciuna, prin propaganda desantata si teroare. In plus, niciodata nu schimbi, in mod real, fundamental, o societate, doar cu batul.

Ceva se va obtine, insa: distrugerea structurilor sociale, a gandirii normale si a capacitatii de autonomie a persoanelor si colectivitatilor. Altfel, intrasigenta scelerata a unora nu e ceva nou in istoria noastra recenta.

Nu statul “corupt” e cel mai mare rau, ci statul “intransigent”, transformat intr-un organism de represiune si guvernare prin frica, prin politie si servicii secrete. Odata inzestrat cu putere absoluta asupra vietilor oamenilor, in numele “statului de drept”, abuzurile nu vor mai avea limita. DNA nu a ratat sa ne arate, deja, ce poate, atunci cand a ridicat cu duba si cu mascatii o batrana pentru ca ar fi dat mita oua cuiva. Ce cauta DNA in curtile babelor si in casele pensionarilor? Parca trebuia sa se ocupe de coruptia mare? Si, asa cum acum mai nimeni din idolatrii “statului de drept” nu a pus la indoiala procedeele si actiunile DNA-ului aici, asa nu o sa se gaseasca nimeni, maine, sa protesteze fata de abuzurile savarsite cine stie caror anonimi vinovati fara vina.

Nu, in Romania nu se da batalia “independentei justitiei”, nici cea impotriva “privatizarilor frauduloase” sau a “pilonilor securitatii”. Se da o batalie intre doua complexe securistico-mafiote – una cu racordare “euro-atlantica”, alta de extractie “autohtona”. E o batalie pentru resursele tarii si pentru mintile oamenilor. Aceste tabere nu sunt ale binelui si raului, asa cum se pretind, asa cum ni se prezinta in mitologiile lor. Sunt tabere ce reprezinta structuri de putere intrate intr-o rivalitate de moarte. Nu sunt de forte egale; cea “euro-atlantica” este vadit mai puternica si in curs de a prevala, cu o agenda ne-romaneasca atat ca “valori” (tot ce-i romanesc le miroase urat acestor domni, de la ortodoxie la “mituri” istorice), cat si ca ethos (radicalismul acesta al “modernizarii cu forta” aduce aminte doar de totalitarismele extremiste ale secolului trecut). Tabara “autohtona” (tot mai rarefiata) poarta responsabilitatea grea a situatiei in care a ajuns Romania astazi si pentru care toti vom plati.

Razboiul a cuprins intreg corpul social al tarii si intram pe o panta absolut periculoasa, care consta in doua variante: fie intr-o succesiune de razbunari si condamnari reciproce, fie intr-una a represiunii dezlantuite a taberei victorioase acum – cea “euro-atlantica“. Pare ca traim in cea de-a doua varianta, si asta intr-un moment in care razboiul extern este la usi si soarta Romaniei se anunta cumplita.

index

Daca prin garantia sacrosancta a securitatii s-au linistit spiritele, elementul de adrenalina a fost asigurat, prin compensare, de o tema interna, vadit preeminenta in totalul mesajelor vicepresedintelui Biden, cea a “luptei anticoruptie”. Practic, vecinatatea critica cu Ucraina si problemele majore legate de Moldova si Transnistria aproape au disparut ca subiect, iar Rusia abia a aparut evocata. De fapt, noua naratiune hipnotizanta si spalatoare de creier adusa acum de propaganda americana, pe linia trasata de Robert Kaplan – si anticipata deja de Traian Basescu, precum si de agentii americani care sufoca mass-media si tot spatiul nostru public – vrea sa ne oblige pe toti sa credem ca Ucraina s-a prabusit statal pur si simplu din cauza coruptiei si ca aceasta ar reprezenta si pentru noi unica si marea amenintare. In aceste conditii, in peisajul simbolic creat de american, coruptia si coruptii sunt si ei un “dusman intern”, vadit mult mai periculos decat cel extern, ne spun la unison Biden (al carui fiu a fost numit, apropo, in cea mai mare companie privata ucraineana fara nicio jena) si Basescu, ultimul care ar avea dreptul moral sa ridice capul cand este vorba de afaceri murdare (inclusiv cu rusii de la ALRO, sau in ciupeli meschine cu Gazprom), implicand Statul pentru beneficii private insatiabile, singura diferenta fata de ceilalti “corupti” fiind ca el se afla la adapostul imunitatii totale si al controlului personal asupra DNA.

Nimic de zis, coruptia e rea, e nociva, aceste lucruri sunt la fel de evidente cu a spune ca a fura e pacat si e penal. Nimeni nu s-a gandit insa, pana acum, sa construiasca o intreaga identitate politica nationala si a unei aliante in jurul unei cruciade impotriva furtului. Tocmai acest accent foarte puternic pus de americani pe “lupta anticoruptie” atrage atentia si ridica suspiciuni. Ne-am pronuntat deja pe acest subiect, aratand conotatiile sale geopolitice si obiectivul real al instaurarii unui control social foarte strict asupra societatii romanesti.[…]

Un alt aspect problematic al tematicii anticoruptie este ca inlocuieste complet orice alta tema fundamentala pentru o societate democratica. Una din teme este dreptatea sociala (mentionata, doar in treacat, si de Biden) si echitatea. E perfect adevarat ca e greu sa faci orice in interes public cu politicieni si judecatori corupti, insa aceasta nu e singura problema a unei societati, mai ales una ca a noastra, marcata de saracie. Modelul economic si social este crucial pentru consolidarea democratiei autohtone si, evident, si pentru mult-pomenitul stat de drept. Chiar si o prezumtiva lupta impotriva coruptiei nu poate sa aiba succes real intr-o tara in care o masa de saraci platiti cu salarii de mizerie este guvernata de cativa politicieni aflati in cardasie cu marile corporatii. Asa cum, de pilda, pentru a inlatura tentatia mitei, unii bugetari sunt platiti foarte generos (judecatorii, de pilda), asa si societatea in ansamblul sau, pentru a fi bine guvernata, trebuie sa aiba si un sistem de recompense, gratificatii sociale. Doar cu politica fricii nu ajungi nicaieri. Or, in aceasta privinta, America n-are nimic de dat, ci totul de luat. Agentii filo-americani autohtoni perpetueaza o mentalitate de-a dreptul fascista cand vine vorba despre “asistati sociali”, batrani, pensionari, bolnavi. Ura fata de corupt e, nu-i asa, mai importanta decat compasiunea fata de cel lovit de nenorocire si solidaritatea cu ceilalti. 

Tot legat de coruptie, Biden a evocat “transparenta” si “societatea civila”. E un fel triunghi magic al modului in care americanii definesc, acum, statul de drept – anticoruptie, transparenta, societate civila.

In ceea ce priveste transparenta, aceasta se traduce, de fapt, prin porti deschise pentru contractele corporatiilor americane cu statul roman pentru resursele naturale sau alte resurse publice. Practica Chevron, al carei contract e cel mai putin transparent, ca si cel al Bechtel, lasa putine motive de indoiala cu privire la semnificatia americana a termenului.

Societatea civila este simulacrul perfect al democratiei. Intotdeauna aleasa pe spranceana, de cele mai multe ori din ONG-uri finantate de …americani, alcatuita din agenti de influenta ai blocului euro-atlantic si nu din reprezentanti reali ai societatii romanesti, ea are rolul strategic de a monopoliza si de a parazita vocea “de jos”. Adevarata noua brigada culturala de propaganda, influenta si presiune, “societatea civila” este folosita de americani tocmai pentru a creiona agenda interna a unei natiuni si de a submina democratia.

Asadar, in locul dreptatii sociale, avem “anticoruptie” pe paine, in locul unei justitii reale pentru omul de rand, “transparenta” pentru marile corporatii, in loc de democratie participativa, “societate civila” subordonata agendei americane… Toate conducand la acelasi deznodamant/obiectiv: control social strict prin structurile de forta coercitive, controlul statului de catre corporatii, controlul agendei publice prin activistii sistemului. Cu “lupta anticoruptie” avand exact acelasi rol cu “lupta de clasa”, adica suport pentru inasprirea sanctiunilor, intarirea institutiilor “de forta” (servicii, procuratura, politie, jandarmerie) si acoperire a altor teme esentiale.[…]

Sursa : cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s