Ipocrizia al discursului “ANTICORUPTIE”: Institutiile europene si companiile americane NU URMARESC INDEPENDENTA JUSTITIEI, CI DEFINIREA REGULILOR JOCURILOR COLONIALISTE ALE FOAMEI

europeanhypocrisy

Cât de importantă este această dimensiune a puterii ne putem da seama din modul în care sunt tratate ţările răsăritene în Uniunea Europeană. Grecii sunt supuşi unui adevărat asediu mediatic şi diplomatic, în care sunt definiţi ca un popor de leneşi şi evazionişti, care profită de U.E. şi de instituţiile financiare mondiale pentru a înghiţi în neştire miliardele de euro prezentate ca „planuri de salvare” de la faliment a ţării. Realitatea este cu totul alta:miliardele de euro nu sunt necesare grecilor, ci băncilor occidentale (mai ales germane), care au expunere mare în Grecia şi care, dacă ar da faliment, ar înceta plăţile oneroase către creditorii internaţionali şi ar stopa măsurile antisociale ale austerităţii; la rândul lor, statisticile arată că grecii muncesc mult mai mult decât germanii.

Ce folos că aceasta e realitatea? Pe planul confruntării nevăzute, Grecia este culpabilizată pentru starea sa de stat „balcanic, ortodox şi primitiv”, este pusă la colţ şi somată să se „reformeze” urgent, mai ales pe planul mentalităţilor, să-şi condamne poporul la foamete şi sărăcie, să-şi vândă toate avuţiile naţionale! Toate acestea nu ar fi putut să se desfăşoare cu asemenea pregnanţă dacă raportul dintre Grecia şi Europa nu ar fi fost definit astfel pe agenda internaţională şi dacă nu ar fi existat atâtea cozi de topor din sânul acestei naţiuni ortodoxe, care să clameze aceleaşi neadevăruri.

România şi Bulgaria sunt, în ce le priveşte, definite drept statele europene cele mai înapoiate, nedemocratice şi nereformate, adevărate paria ale Uniunii Europene, zice-se cu carenţe grave ale statului de drept. În consecinţă, cele două ţări sunt supuse şi în prezent unui umilitor mecanism de monitorizare, adevărat instrument de intruziune şi de degradare a statutului celor două ţări la masa negocierilor între statele membre ale U.E. Este vorba despre vestitul „Mecanism de Cooperare şi Verificare” (MCV), prin care se face, chipurile, analiza reformelor din justiţie şi din alte domenii-cheie. Cine are curiozitatea să citească aceste rapoarte va descoperi afirmaţii care nu au nici o legătură cu realitatea din teren, fie atunci când acuză carenţe, fie atunci când laudă. Totul este o mistificare a realităţii, care serveşte intereselor eurocraţilor şi slugilor lor din aceste state.

Bineînţeles, la fel ca grecii, românii şi bulgarii sunt chemaţi să se „reformeze”, să aplice politicile antisociale cele mai dure, să-şi vândă avuţiile naţionale şi să-şi schimbe mentalitatea „estică” – legată, indisolubil, de Ortodoxie, văzută de atâţia drept factor de înapoiere civilizaţională. Săracii din est nu trebuie să-şi ridice ochii din pământ în faţa stăpânilor din vest: la acest principiu se reduce războiul nevăzut dus, în Uniunea Europeană, împotriva popoarelor răsăritene. Evident, fără cozi de topor, fără Iude constituite în adevărate reţele de demobilizare, reeducare, deconstrucţie a prestigiului naţional, a identităţii şi a sensului apartenenţei la acest neam ortodox, răsăritean, această operaţiune de cucerire şi colonizare nu ar putea fi dusă cu atât succes. O astfel de reţea a fost şi I.C.R.-ul condus de D-l Patapievici.

Să reţinem, aşadar, că problema deconstrucţiei istoriei şi identităţii nu este doar una teoretică – şi, dacă acuzăm demitizarea, nu o facem doar pentru că se găsesc unii să spargă canoanele istoriei naţionale ca să fie interesanţi. Problema este una ce ţine de putere şi de politică, de exploatare, de robie nevăzută, ce are corespondent în robia economică şi geopolitică văzută a ţării noastre. Este o problemă ce se răsfrânge în sărăcirea ţării, în dezorientarea generală a oamenilor din popor, în hemoragia neîntreruptă a României, adică acest groaznic fenomen al emigraţiei prin care populaţia activă merge să îngraşe dosurile puhave ale vesticilor, lăsându-şi ţara în paragină pentru că nu au învăţat de la nimeni ce înseamnă că sunt români.

Deconstrucţia identitară a României nu a fost niciodată doar un proces intelectual, ci întotdeauna a fost însoţită de aplicarea unei agende care, sub numele „reformei şi modernizării”, a jefuit sistematic ţara în favoarea unei „oligarhii de aventură”, cum o numea Caragiale.

cuvantul-ortodox.ro

Cum confruntarea geopolitica cu Rusia s-a ascutit, oficialii americani incep sa arate manifest ratiunile geopolitice care stau in spatele frazeologiei “independentei justitiei”, “luptei impotriva coruptiei” si a “statului de drept”. Scopul este controlarea stricta a Europei de Est si a Balcanilor pentru inlaturarea oricarei influente rusesti “de peste granite”. Scopul real nu este realizarea unui act de justitie, nici de asigurarea unui sistem in care cei puternici sa fie trasi in mod real la raspundere si, bineinteles, nici intarirea… suveranitatii statale (ce cinism sa invoci asa ceva…). Obiectivul este izolarea sau, cu un termen mai dificil de tradus, o strategie de “containment” a Rusiei de catre SUA, de aceasta data dusa nu doar prin combaterea influentei moscovite la varful statelor, ci si pe teren social, acolo unde, de altfel, se si manifesta legaturile sociale si economice reale. Este ceea ce descriam aici, pornind de la actuala batalie geopolitica din Ucraina:

Cateva observatii pe marginea confruntarii dintre SUA si RUSIA de pe MAIDANUL UCRAINEI. Machiavelismul american, brutalitatea ruseasca si tragedia de a fi parte din meniu

Captain America, eroul unei populare benzi de desene animate transpuse in filme, in lupa cu oligarhii
Captain America, eroul unei populare benzi de desene animate transpuse in filme, in lupa cu oligarhii

SUA isi intareste, la nivel imagologic, aceasta dimensiune nu neaparat a “jandarmului mondial”, ci a “justitiarului global”, perfect in consonanta cu industria lor cinematografica, in care procurorul, politaiul si americanul-erou care fac dreptate in lume sunt figuri consacrate atat in blockbusters cat si in seriale. 

Evident, sustinand lucrurile de mai sus, nu inseamna ca oligarhii nu sunt oligarhi, sau ca interesele exercitate de Rusia ar fi mai nevinovate decat cele americane. Remarcam doar ce se afla in spatele propagandei, motivele reale care subintind politicile Departamentului de Stat. Nici nu inseamna ca daca oligarhii sunt pusi la punct sau dusi la puscarie o sa fie inlocuiti de altii ca ei in zona. Nu neaparat, caci americanii joaca mai “civilizat“. Oligarhii vor fi inlocuiti de corporatii, adica de acea oligarhie institutionalizata care lucreaza doar secundar cu mita si coruptia grosiera, pentru ca este acoperita formal de statul devenit instrument, unealta de lucru (apropo de “suveranitate”) la dispozitia acestora (vezi cazul Chevron, in care Jandarmeria a devenit “firma de paza” privata pentru companie, sau cazul bancilor straine, care beneficiaza de o “Justitie” special adaptata intereselor lor). Astfel ca nu e deloc intamplator ca Nuland pomeneste de TPP, parteneriatul transatlantic, prin intermediul caruia corporatiile americane vor beneficia de conditii favorizante mult mai largi, suveranitatea statelor nationale va fi mult mai restransa, inclusiv a justitiei. 

Un exemplu concludent este dat chiar de fostul Ambasador al SUA, Mark Gitenstein, care e implicat in actiuni de lobby economic la nivel inalt, pentru diversi potentati din tabara “corecta” sau pentru corporatiile americane. Si mai interesante sunt declaratiile acestuia despre alegerile din 2009 si cele urmatoare, prezidentiale, din acest an. E indoielnic faptul ca Gitenstein care calitati atat de mari de “prezicator” politic; pare ca avem de-a face, mai degraba, cu o self-fulfilling prophecy, una care convine de minune americanilor, care pare ca l-au citit si invatat pe Stalin, cel care zicea ca nu conteaza cine voteaza, ci conteaza cine numara voturile. Americanii nu doar ca profita, dar cauta cu dinadinsul sa creeze si sa repete de fiecare data aceasta situatie, in care politica nationala e divizata si competitia intre actorii politici este atat de acerba, incat acestia sunt strict dependenti de Marele Licurici. Tocmai de aceea, ruperea USL, desi pentru multi de aici irationala si greu de justificat in acest moment, pentru fostul ambasador american “nu e nicio surpriza“, dar este un fapt de nedisimulata satisfactie… Nu ca USL ar fi pus vreo clipa in amenintare interesele americane, ci doar asa, preventiv, prezenta unui actor politic cu 70% voturi era ceva de netolerat, indiferent de agenda acestuia.

Practic, SUA matura (cu un gest viguros care aduce aminte de celebrele desene propagandistice cu Lenin care matura vechea oranduire capitalist-leninburgheza), zona sociala gri care s-a dezvoltat cum a apucat dupa caderea comunismului in Europa de Est si in Balcani, pentru a-si instaura propria ordine printr-un control sever. Ceea ce este de remarcat este ca SUA nu a putut sau nu a vrut sa genereze o varianta pozitiva de inlocuire a structurilor de putere postcomunista. Daca cineva isi inchipuie ca oamenii de jos, de la firul ierbii, erau atasati de oranduirea oligarhica postcomunista, atunci acela este unul lipsit cu totul de minte. Tocmai ca societatea a devenit foarte instrainata de propriul stat, de politica nationala, de propria comunitate. Vedem aproape zi de zi cum oligarhi locali sunt plimbati de DNA pe la politie sau prin arest, si nu exista mare emotie populara fata de acestia. Asta arata ca acesti potentati locali s-au iluzionat ca sunt votati de frumosi, priceputi si iubiti ce sunt de oamenii locului. Ei nu fac altceva decat sa culeaga “roadele” modului in care au guvernat comunitatile pana acum, modul in care au reprezentat, in bataie de joc, interesele acestora, precum si a modului rapace in care si-au vazut de afacerile lor.

Totusi, SUA nu a fost capabila sa genereze o contra-clasa politica, o contra-cultura care sa devina atractiva. Nu a fost capabila sau, mai degraba, nu a vrut. A lucrat cu oameni selectati din aceeasi structura oligarhico-securistoida, cu apucaturi de Lucasenko atlantisti, cu oameni mediocri, dar ultra-zelosi si slugarnici, lipsiti de cuprindere si chiar si de competenta, oameni care nu se disting prin altceva decat printr-un carierism rapace, capabil sa calce peste cadavre si peste tara, demn echivalent al coruptiei rapace a celorlalti. Sunt cei care, mediocri fiind, compenseaza prin zelul cu care executa dispozitiile lipsa lor de inaltime, sau, daca sunt, totusi, bine dotati cultural sau intelectual, printr-un mecanism sufletesc inexorabil, odata ce au pornit pe drumul vanzarii de sine si de tara, nu pot sa se opreasca, ci merg paroxistic pana la capatul acesteia. 

Asta arata ca SUA nu e interesata sa contruiasca ceva real socio-politic, durabil, alternativ, pe meleagurile noastre. Singurele sale insistente sunt pe “statul de drept”, “investitorii straini” si “drepturile LGBT”. Adica pe frica, pe rapt economic si pe reeducare culturala. O insistenta care, insa, in ultima perioada, din cauza ascutirii conflictului cu Rusia si a deplasarii lui in Ucraina, va deveni mult mai sistematica si cu valente regionale. Departe de a se opri, presiunea pe “independenta justitiei” va creste, caci Romania a devenit “exportator” in materie de lupta anticoruptie, cum ne asigura Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris:

Si ce cred eu ca e cu adevarat important acum este ca Romania sa foloseasca aceasta experienta si sa exporte stabilitate si securitate, impartasind-o cu alte state din regiune care au nevoie de ea. Saptamana viitoare sprijinim o conferinta pe care o gazduieste Guvernul Romaniei. Participa 11 state aflate in Procesul de Cooperare Sud-Est European (SEECP). Judecatori si procurori vor veni la Bucuresti, inclusiv din Marea Britanie si Germania, si vom vorbi despre cum duci la capat procesul de combatere a coruptiei si cum poti confisca bunurile obtinute prin coruptie. Toate cele 11 sunt state care isi doresc sa adere la U.E. Multe dintre ele sunt inscrise in procesul de accedere, iar aderarea lor si viitoarele lor succese in calitate de parteneri ai U.E. depinde de reusita lor in a face exact ce face Romania acum: stabileste sisteme puternice pentru statul de drept si lupta impotriva coruptiei.

Altfel spus, Romania devine un nod operational strategic, baza operationala de export in materie de “colonizare institutionala” ca strategie a SUA de a limita puterea Rusiei in Europa de Est. De aceea, termenul de “pașalîc” folosit de unii comentatori [vezi mai jos] pentru a descrie statutul nostru in Complexul de Putere Euro-Atlantic nu este prea nimerit, caci Imperiul Otoman nu ne-a transformat niciodata in baza de operatiuni pentru extinderea sa in alte zone. Nici sub URSS nu am avut acest rol, din cauza pozitionarii geografice, aflandu-ne in interiorul lagarului socialist, departe de orice zona sensibila. Singura oara in istorie in care am avut un rol geopolitic similar cu cel de astazi a fost in al doilea razboi mondial, cu Germania, cu consecintele dezastruoase de rigoare. Spre deosebire de acea situatie, in zilele noastre statul roman este infinit mai infiltrat si controlat de “aliatul” strategic. Propagandistii atlantisti spun ca acest statut ne intareste securitatea. In realitate, singurul lucru cert este ca ne expune si mai mult dusmaniei Rusiei, care, atunci cand analizeaza zona Europei de Est, gaseste in noi un nod operational ce trebuie cu necesitate slabit sau chiar distrus. 

Pana la urma, SUA va ramane la fel de instrainata de firul ierbii, de societatea romaneasca reala, ca si URSS-ul de acum 60 de ani. O prapastie pe care, din calcul cinic si din cauza unor scopuri instrumentale de relevanta imediata, o va trece apasand si mai tare pe pedala fricii, direct proportional cu “incalzirea” razboiului rece pe care-l are dus, deasupra capetelor noastre (sau direct prin ele) cu Rusia. Este ceea ce euro-atlanticii din pragmatism (cum ar fi, de pilda, un Dan Dungaciu) nu par sa accepte sau sa inteleaga. 

cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s