Trocul politic între Iohannis și Merkel

iohannis-merkel-2_39027200

Din cate se pare, primirea cu mare parada militara a lui Klaus Iohannis de catre Cancelaria Angelei Merkrl, la vizita acestuia in Germania are legatura cu doua lucruri. Primul ar fi ca Merkel doreste sa arate Germaniei ca „unul de-al lor” conduce acum inca o tara din Europa si ca vechile relatii de pe vremea dinastiei de Hohenzolern pot fi reinnoite, perioada in care Germania avea un cap de pod solid in Europa de Est.

Al doilea ar fi, conform acelorasi pareri, ca Romania a dobândit po pozitie foarte importanta geo-strategica, iar Germania are un pol de influenta direct, in chiar sanul NATO, ca atare, cel putin pentru Romania, Merkel are un ascendent in fata lui Barack Obama.

Cu toate astea, n-am primit mari asigurari despre ce ne durea mai tare, anume sprijinul Germaniei pentru aderarea la Spatiul Schengen. Se pare, insa, ca nu Schengenul a fost miza, ci, cum se va vedea, o alta chestiune, vechea problema a datoriei istorice si a stergerii ei.

Bineinteles, Klaus Iohannis s-a simtit foarte bine, vadit, de aceasta primire si de importanta care i s-a dat, mai ales in presa germana, care a sprijinit actiunile Angelei Merkel. România reprezinta un nou pol de potential pentru Germania, dar si un pion politic important.

10502122_814716118583620_7870363410331876824_n

Ca atare, asistam la un razboi de revendicare a Romaniei intre Germania – Franta – SUA, tinand cont ca, pana la urma americanii sunt cei care vor coordona bazele operative din România.

Practic, dupa aproape 75 de ani, Romania ajunge sa joace acelasi rol pe care l-a jucat din perioada interbelica, pana la izbucnirea celui De-al Doilea Razboi Mondial, cand tara noastra a fost revendicata intre Germania si Franta, iar mai apoi de societatile comerciale americane cu interese in România, in afacerile petroliere, cel putin. Si atunci România era condusa de un rege neamt. Romania a sfarsit pana la urma prin a fi tradata de toate aceste mari puteri.

Iar daca tot vorbim de acest moment al tradarii, sa spunem ca Germania are o datorie istorica la România de 19 miliarde de euro, din perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial, la care datorie, dupa unele surse, Iohannis a renuntat. Să fie acesta un alt motiv al trocului politic si al interesului crescut acordat de Merkel României? Ar fi un al doilea „tezaur” pe care-l pierde România, in prag de Al Treilea Razboi Mondial, poate din nou vânduta si tradata de marile puteri occidentale. Oricum, la conferinta de presa, Iohannis n-a spus nimic despre aceasta datorie istorica, una care a fost recunoscuta de Germania in prima instanta, iar apoi a fost „musamalizata” de politicienii romani, in special de Vasile Blaga, aflat in tandem cu Klaus Iohannis.

ziuanews.ro

Intimidare? Comisia Europeană deschide procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România după refuzul de semnare a acordului preventiv cu FMI

Pierre Moscovici, comisarul european responsabil pentru afaceri economice şi monetare, impozitare şi vămi a explicat deciziile luate de Comisia Europeana miercuri, 25 februarie, între care includerea României în procedura de dezechilibru macroeconomic unul din motive fiind decizia de a renunţa în acest an la programul de asistenţă financiară externă.

Pierre-Moscovici

România este inclusă in categoria “dezechilibre macroeconomice care necesită monitorizare şi actiuni la nivel de politici”. Alte 15 ţări europene se află în prezent sub această procedură.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut pentru susţinerea financiară de tip preventiv ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept “abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh. Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie.

napocanews.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s