DISTRUGEREA SISTEMULUI SANITAR SI A CELUI DE PENSII PUBLICE: CE SE URMARESTE? PUNEREA STATULUI IN SLUJBA INTERESELOR MARILOR CORPORATII

bankers-vs-people

 Dupa cum stim, pe agenda demantelarii statului social se afla privatizarea sistemului sanitar si renuntarea la sistemul de pensii public (prin privatizarea sa completa, cel mai probabil).

Ce inseamna insa, la o prima vedere, transformarea spitalelor in fundatii, trecerea asigurarilor la privati si negocierea separata a salariilor de catre medici?

1. Inseamna ca statul “scapa” de cheltuielile pentru spitale, salarii si medicamente, care sunt reduse la un minim. Nu a fost deajuns ca “descentralizarea” a adus Spitalele autoritatilor locale, acum trebuie smulse de tot din mainile statului si date unor “privati”.

2. Inseamna ca banii luati de la populatie pe asigurari – pentru ca taxele se vor plati in continuare! – se vor duce in buzunare private, avand in vedere ca CNAS se va desfiinta, practic.

3. Medicii nu mai exista in calitate de categorie sociala aparte. Ei vor fi simpli angajati, care se vor afla singuri in fata unui angajator ce isi va putea pune propriile conditii, stabili salariul si criteriile de performanta.

Faptul ca o parte consistenta din populatia activa munceste peste hotare, platind acolo taxe si impozite. Asadar, problema reala este starea jalnica a economiei care nu poate furniza locuri de munca romanilor, in ciuda potentialului din agricultura si a resurselor pe care inca le mai avem. Si cine e responsabil de starea economiei?

Din alt punct de vedere, anume cel al modelului familial, situatia este si mai trista. Avorturile, starea sistemului sanitar, modelele anti-familiale propagate neincetat prin propaganda si mass-media au dus efectiv la macinarea familiei romanesti. Cum sa iti inchipui ca, din punct de vedere social, te poti baza pe familia romana cand nu ai facut efectiv nimic pentru a intari comunitatea si a sprijini familia, ba chiar le reduci indemnizatiile?

In fine, dupa ce au aratat ca pensia de stat va scadea continuu, autorii au venit si cu solutia. Ca toata analiza obiectiva, ea apartine unui agent de asigurari de pensii… private. Asadar, solutia este ca romanii sa apeleze tot mai mult la pensiile private, la asiguratorii privati, ca si in cazul sanatatii. Am aratat aici ineptia pilonului II, care e sistem privat alcatuit din contributii prelevate obligatoriu de stat. In termenii bunului simt, procedura se numeste jaf. E ca si cum X, pentru ca are dreptul de a folosi sabia (X fiind statul), obliga pe Y (cetatean) sa-i dea bani lui Z (asigurator privat), sub promisiunea vaga ca ii va primi inapoi peste 40 de ani. Macar in varianta etatista, X pretindea banii si ii si pastra la el, avand in acelasi timp responsabilitatea de a plati pensia respectivului peste un anumit numar de ani si in virtutea unui intreg rol pe care il are de jucat X, adica statul. Insa in varianta privata, Z nu are nici-o responsabilitate fata de X sau de Y, ci doar un privilegiu: acela de a primi bani cu sprijinul lui X. Nici macar nu mai cheltuie bani pe publicitate sau pe strategii de atragere a clientilor, pentru ca ei sunt obligati sa cotizeze oricum la el. Asta inseamna insa ca X, adica statul, este in slujba corporatiilor private, corporatiilor financiare. Asta in ceea ce priveste starea de lucruri din punct de vedere principial.

Din punct de vedere contextual, lucrurile stau si mai rau. Cum poti sa vii, in ceasul acesta in care, altminteri, toata lumea vorbeste despre criza financiara, criza datoriilor, turbulentele de pe burse, despre iminenta falimentare a bancilor (nu-i vorba, si a statelor), sa vii asadar sa spui ca pensiile private sunt solutia? Adica tocmai acele institutii financiare care sunt, peste tot, in orice imprejurare, in pericol sa falimenteze, iar acest pericol nu este unul de moment, ci unul sistemic?

Cat priveste privatizarea sanatatii (cum este si cea cu pensiile) si obligativitatea de a plati la privati, este bineinteles o metoda de a stoarce mai multi bani de la romani. Fara sa mai treaca prin buzunarele intermediare ale bugetului de stat, banii vor ajunge direct in cele ale celor care tin sa se imbogateasca pe spinarea populatiei.

cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s