De ce Rusia nu convine vestului si care sint cifrele reale pe care trebuie sa le cunoastem

US President Barack Obama and Russia's President Vladimir Putin.  Circul jewmerican incepe sa fie vizibil pentru tot mai multi oameni.

Daca luam elementele fundamentale ale unei economii, putem spune ca datoria totala a Guvernului Rusiei, este de 13,4% din PIB-ul tarii. Deficitul bugtar in relatia cu PIB-ul, este de 0,5%.

In 2013, PIB-ul american a fost de 16.800 miliarde de dolari, iar deficitul bugetar al Americii a fost de 4%, acum fiind ceva mai mult, fata de numai 0,5% al Rusiei…

Rezervele Federale, deci Banca Centrala a Americii, este o corporatie privata patronata de un grup de banci private regionale din SUA, desi ea vrea sa para o institutie de stat.

Datoria publica a SUA, reprezenta 74% din PIB-ul tari, in 2014, iar a Rusiei era de numai 13,4%.

Am dat aceste date, pentru a vedea disperarea americanilor de a distruge o economie reala, chiar daca nu este una bogata, dar care nu se bazeaza pe speculatii si speculanti, pe tipariri de bani si export de dolari, pentru ca altii sa munceasca in favoarea acestei economii americane falimentare.

Operatorii de mecanisme derivative, mecanisme cu un pronuntat caracter speculativ, au avut si au in vedere un atac la rubla cit si la petrol, insa ei au mizat pe o cadere fulger a economiei Rusiei si aducerea in genunchi a Presedintelui Putin, ceea ce nu numai ca nu s-a intimplat, dar a avut un efect total opus.

Problema principala pe care economistii de duzina americani si vest europeni nu au inteles-o, este faptul ca economia Rusiei este mult mai “finantata” decit a Americii si UE.

Strategia de raspuns a Moscovei a fost destul de buna si a facut ca vestul sa vada lucrurile din ce in ce mai complex si in detrimentul lor.

Pe partea de energie, care este aspectul fundamental al oricarei economii, problema este si va ramine in Vest si nu in Rusia. Daca UE nu cumpara petrol de la rusi, economiile lor vor colapsa inainte ca Rusia sa poata simti efectele negative si in acest fel, aceste economii vestice vor fi la indemina rusilor, atit investitional cit si structural, iar acest timp va veni in curind.

Cea mai mare greseala a politicii economice ruse a fost faptul ca au lasat industria domestica strategica, intr-o oarecare masura, sa fie finantata din exterior, iar datoria sa fie nominalizata in dolari americani, ceea ce a putut fi manipulat de vest cu usurinta, ei putind sa ia decizie asupra valorii datoriei ruse, in concordanta cu fluctuatiile controlate ale dolarului american.

Companiile rusesti ar trebui sa poata mult mai usor sa imprumute domestic, de pe piata lor de capital si asa vor face si sa isi vinda bunurile in exterior, celor interesati.

La fel, Moscova va trebui sa implementeze un sistem de control al monedei, in asa fel ca dobinda sa fie controlata si adusa functie de interesul national si politica economica interna, la nivelul dorit.

Sa nu uitam ca Rusia poate oricind sa ia o decizie de aminarea platilor sau anularea lor catre vest, care ar insemna peste 600 de miliarde de dolari, ceea ce ar dezechilibra enorm economiile vestice, iar aditional cu o reducere a furnizarii energiei, ar crea un haos economic de nedescris in occident si ar ingenunchia pe promotorii razboiului si dusmaniei, lasind sentimentul neputintei si neincrederii, sa domine societatile vestice.

Rusia nu are nevoie sa importe nici un fel de materii prime si poate foarte usor sa imbratiseze sistemul “reverse engineering” in cadrul economiei lor, pentru orice tehnologie importata, daca va avea nevoie.

Pe de alta parte, Rusia poate foarte simplu sa genereze suficient credit in dolari americani si euro, prin vinzarea de materii prime, care stau la baza oricarui proces de productie, in felul acesta, prin “reverse engineering” .

Rusia ar putea sa reduca exportul de armament si de enrgie si sa incaseze la buget aceasti bani, ba chiar mai multi… chiar cu ajutorul declinului rublei. Inlocuirea importurilor de tehnologie si de alta natura cu produse indigene, din economia Rusiei, ar face perfect sens in aceste conditii, chiar daca vor fi faze de ajustare a economie, insa ele sint necesare si ireversibile.

Economia germana nu va putea vinde autoturisme in Rusia datorita fluctuatiei rublei, care va fi de aici inainte controlata de catre guvernul rus cu mai multa ablilitate. Acest lucru nu poate insemna decit faptul ca germanii vor reloca fabrici de autoturisme germane in Rusia in curind, iar daca nu vor dori, producatorii din Asia si mai ales sud coreenii si chinezii, vor veni in numar mare pe piata de productie din Rusia, ceea cear izola vestul Europei si mai ales Germania, de o piata uriasa si cu o deschidere enorma prin intermediul BRICS.

Razboiul economic generat de vest este nu numai fara sens, dar o sinucidere a propriilor economii, iar liderii de carton cu mintea osificata, de la Bucuresti, au senzatia ca vor avea un avantaj economic aliniindu-se perdantilor vestici, care nici chiar ei nu mai cred in evolutia propriilor economii si cauta prosti in estul Europei pentru a compensa pierderile datorate propriilor decizii gresite luate impotriva Rusiei si minimizarea efectelor unui astfel de conflict economic.

Rusia controleaza, direct sau indirect, cea mai mare cantitate de petrol si gaze naturale vehiculata intre China si Rusia, aici discutind de peste 25% din total furnizarea acestor resurse la nivel mondial…

Orientul Mijlociu va ramine un cimp de lupta si acolo situatia este greu de crezut ca se va stabiliza vreodata, pentru ca americanii si israelieneii au interes in acest haos, care conteaza pentru ei mai mult decit resursele, deci furnizarea de resurse energetice de acolo, este o mare enigma pentru viitor, mai ales pentru UE, atit cit va mai exista si eu sper sa se termine cu aceasta uniune malefica cit mai repede.

Africa nu are infrastructura pentru a furniza cantitatile necesare de petrol si gaze, iar pe de alta parte este instabila atit politic cit si economic, oricind putin avea lor dereglari majore si intreruperi ale furnizarii de produse energetice.

Prostia vestului European, este ca prin sanctiunile stupide dictate Moscovei, ei nu fac altceva decit sa se sugrume energetic singuri si sa directioneze gazul rusesc catre China si economiile asiatice, fara posibilitatea unei reveniri in conditiile in care nu au alternativa, ceea ce le va duce economiile la ruina si in final la disparitia acestei uniunii economice a risului..

Odata cu pierderea de catre vest a contactului energetic cu Rusia, ei vor pierde si pozitiile strategice din sud estul Asiei si Marea Chinei de Sud, unde acum americanii inca mai au un cuvint de spus, dar tavalugul energetic rusesc si tehnologia ieftina chineza vor inclina balanta.

Pe de alta parte, este evident ca liderii chinezi se tem de un eventual haos economic care ar putea sa apara in marea tara asiatica, in situatia in care Rusia isi va redirectiona complexul energetic catre vestul Europei, ceea ce nu este dorit sub nici o forma de catre chinezi si ei vor milita pentru o relatie din ce in ce mai solida cu Rusia.

China nu va accepta niciodata sa existe puncte unde americanii sa interfereze cu politica lor economica, ceea ce face ca relatia cu Rusia sa aiba o conotatie majora.

China are un exemplu clar in cazul Japoniei, cind in Iulie 1941 America a declarat razboi niponilor, impunind “preventiv” un embargo pe petrol, taind peste 92% din importul japonez de petrol, ceea ce a dus la un dezastru de proportii, iar chinezi nu isi pot permite discutii cu o tara capitalista ca SUA, care poate gasii oricind aceasta pirghie de sugrumare a unei economii care reprezinta fabrica mondiala.

China duce o politica economica pe doua coordonate extrem de importante pentru relatia cu Rusia, si anume, in primul rind doreste sa produca din ce in ce mai mult in tara, pentru necesitatile industriei chineze, in al doilea rind ei doresc ca prin pirghii finaciare sa creasca consumul intern, care nu poate fi neglijat, cind discutam de o populatie de peste 1,5 miliarde de locuitori, mai mult decit continentul european si american la un loc, numai intr-o singura tara…

Daca Rusia isi va cupla partial economia la cea a Chinei, ei vor realiza in tarile multe produse industriale, ceea ce ar duce anual la o crestere economica a Rusiei cu peste 5%. Cresterea ar putea fi mult mai mare in cazul in care se va ajunge la un sistem de credit financiar comun intre China si Rusia in privinta investitiilor productive.

Imaginativa investitii comune ale Rusiei si Chinei in aur, petrol si resurse naturale, toate propulsate de un complex financiar comun in legatura cu BRICS, oferind un inalt grad de “democratie” financiara fata de speculatiile internationale generate de SUA si UE, prin intermediul Wall Street, BM, BCE, IMF… Ar fi un dezastru pentru vest, in scurt timp.

Omenirea vrea sa munceasca si sa traiasca decent, sa isi creasca copiii, sa fie siguri in deplasarea lor catre locul de munca si impreuna cu familia oriunde, sa aiba acces la a-si construii un camin, sa isi poata vedea copilul ca urmeaza o facultate in urma careia sa nu fie dator si fara loc de munca si altele. Acestea sint dezideratele, si multe altele, pe care capitalismul vestic nu le mai poate rezolva prin speculatii, minciuna si dezinformare, creind un cadrul legislativ care favorizeaza sclavagismul.

Va renunta Washingtonul la politica de dezbinare si razboi, pentru a intelege ca numai in intelegere cu Rusia, China si alte state, se poate merge catre o lume reala in care sa nu existe o inegalitate controlata, in favoarea unui grup de infractori financiari internationali.

China stie ca ei reprezinta o tinta pentru vest si cu siguranta va actiona ca atare, ceea ce complica si mai mult lucrurile si face ca vestul sa fie din ce in ce mai disperat economic, dar fara dorinta de colaborare constructiva, cel putin pentru moment.

Jocul s-a incheiat pentru UE si SUA, dar nu pentru Rusia si China….

Va fi finalul jocului un moment care va arata realitatea si mai ales ca ea va trebui reconstruita pe alte principii?

Adrian Cosereanu
alternativaromaniei.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s