Cit de nociva este clauza ISDS din acordul de liber schimb dintre Canada, UE si SUA ? Pentru Romania, acceptarea acestei clauze inseamna potentiala transformare a tarii in desert

Citesc presa si urmaresc Media din Romania si vad tot felul de caricaturi care candideaza pentru Presedentie, care mai de care promitind marea cu sarea. Pe de alta parte vad romani patimasi care doresc sa le fie Presedinte una dintre caricaturile astea, incepind cu Ponta, Udrea, Melescanu si terminind cu asa zisul socialist Rotaru. Continui studiul si vad ce promit si pe subiecte se axeaza aceste ciurucuri ale politicii romanesti care vor sa fie incoronati presedinti si ma gindesc cit de departe sint de realitate si cite minciuni pot debita, pe subiecte irealizabile, lasind la o parte taifunul economic care se va abate asupra Romaniei in perioada imediat urmatoare, intensitatea lui fiind reglata de la Bruxelles si Strasburg, dar despre care acesti nemernici nu spun nimic si mai ales nu intreaba nimic.

Unul dintre cele mai daunatoare aspecte care ar fi trebuit luate in seama, ar fi potentialul accordurile de liber schimb dintre UE si Canada(CETA) si cel dintre UE si SUA(TTIP sau T-Tip cum le place americanilor sa il denumeasca, probabil de la “tip” care inseamna ciubuc sip e care il vor da ca s ail realizeze fizic), care au o clauza bine gindita, de natura sa distruga din temelii economiile tarilor ca Romania.

Aceasta clauza este denumita ISDS (Investor – State Dispute Settlement), sau mai pe intelesul tuturor, o clauza care garanteaza integritatea investitiei facute de investitorii straini in tarile sub acest accord, indifferent de pozitia guvernelor care au semnat anterior acest acord.

ISDS este destinat sa protejeze investitorii straini, dar asa zisii politicieni romani de Cismigiu, nu au idée de modul cum o face. El se doreste a-i proteja de o eventuala exporpriere sau un tratament incorect care ar fi aplicat acestor corporatii care investesc, de catre guvernul tarii unde investesc.

Ca logica, occidentali au venit cu citeva exemple pentru care accepta acest tip de acord si anume, pentru ca investitorii vestici, sa nu li se ia actiunile pe care le vor avea in sectorul energetic, asa cum a facut Presedintele Putin in Rusia, deci, sub alta forma, aceste corporatii sa fie in control in respectivele economii si sa nu fie nationalizate asa cum a facut Chavez cu minele de aur, unde vesticii isi bateau joc de mediul inconjurator, pina cind Hugo le-a nationalizat, la fel facind si cu fabricile de ciment si marile firme agricole, unde mediul inconjurator nu mai conta, in ecuatia profitului dictate de capitalul strain.

http://www.bloomberg.com/news/2011-08-17/chavez-preparing-government-takeover-of-venezuela-s-gold-mining-industry.html

 Investitorii isi rezerva prin aceasta clauza, dreptul de a apela la Curtea de Arbitraj international sau la Arbitru “independent” care poate sa oblige guvernul tarii respective sa schimbe cursul deciziei de nationalizare. Deci clauza este destinata educarii guvernelor in sensul de a nu lua decizii “gresite” in defavoarea marilor corporatii si de a fi “cumniti” in fata furiei dupa profit a acestor corporatii, care se stie foarte bine ca au lasat jale in urma lor pe unde au actionat.

Nabadaiosi candidati la Presedentie nu spun nimic si sint sigur ca multi nici nu au citit acest lucru sau le convine sa distruga Romania pentru spaga pe care o vor lua de la multinationale, fara stiinta poporului, care va fi pus in fata faptului implinit si terminator. Hai sa vedem in ce directie merge CETA pentru Romania, adica acordul dintre UE si Canada…

http://www.thestar.com/news/canada/2014/07/26/investor_protection_fears_could_unravel_canadaeu_trade_deal.html

 http://www.michaelgeist.ca/2014/05/isds-and-ceta/

 http://www.michaelgeist.ca/2014/07/crumbling-ceta-investor-state-dispute-settlement-rules-threaten-take-canada-eu-trade-agreement/

 http://canadians.org/blog/germany-opposed-investor-state-ttip-what-about-ceta

 Este foarte clar ca, in prima faza, nici unor tari din vestul Europei nu le-a placut, dar discutia ruleaza in sensul devastarii estului si centrului Europei din punct de vedere a resurselor energetice, transformarea zonei in desert prin intermediul exploatarilor salbatice si imbogatirea unui grup.

Acordul se indreapta catre parafare, chiar daca unele piedici sint si hotilor din vestul Europei le este frica de alti hoti, dar de data asta din America de Nord.

La fel se pune problema si in TTIP, adica acordul de “free trade” dintre UE si SUA, unde aceasi clauza este promovata cu ardoare de Obama, care insista mereu asupra ei, aratind cu degetul catre Rusia si nu catre ceea ce a facut Chevron in Ecuador, distrugind suprafete inimaginabil de mari si trimitind in cimitire sute de mii de oameni cu boli incurabile, dar si in alte parti ale lumii, de unde voi relua subiectul.

http://www.euractiv.com/trade/report-investor-state-lawsuits-w-news-534005

 http://ttip2014.eu/blog-detail/blog/ISDS%20One%20of%20Many%20Risks.html

 Toata vorbaraia occidentala care arata ca liderii vestici se impotrivesc acestui ISDS este o minciuna, pentru ca déjà UE are peste 1400 de tratate incheiate, in care este prevazuta clauza ISDS si unde corporatiile din evstul Europei exploateaza resursele distrugind totul in calea lor, dar acum se pune problema intre hoti si la fiecare le este frica unul de celalalt, insa in final vor accepta demolarea economiiilor tarilor in curs de dezvoltare din Europa, printre care si Romania.

SUA are 59 de asemenea acorduri incheiate, unde corporatiile lor distrug totul, dupa care cer bani pentru ca au fost “abuzate”, saracele de ele, de guvernele tarilor respective, iar in caz de nationalizare, cer arbitraj si au cistigat de fiecare data, in afara Rusiei si Venezuelei, fortind guvernele sa isi reevalueze decizia, daca nu doresc sa plateasca multe miliarde de dolari penalizari.

Asta nu o spune nici un candidat la Presedentie ci o dau inainte cu democratia si “traiasca republica”, dar ce fel de democratie poate exista cind Romania va deveni terenul viran al gunoaielor vestice si va fi exploatata cu salbaticie???

Aceasta clauza a permis lui Philip Morris, evident, companie americana sa ceara o compensatie uriasa guvernului Australian, pentru decizia acestuia de a pune pe pachetele de tigari fotografii cu bolnavi de cancer sau alte boli si pericole pe care le prezinta fumatul.

http://insidestory.org.au/philip-morris-australia-and-the-fate-of-europes-trade-talks/

 Ce va putea face Romania in fata acestui val ucigator al marilor corporatii sustinute de guvernele capitaliste din tarile de origine?

Nimic, absolut nimic si va deveni o tara in care oamenii vor murii pe strada, crezind ca soarta le-a fost potrivnica si fiind mintiti zilnic cu pachete poleite cu mincare expirata din vest…

Un alt exemplu de modul cum poate evolua distructiv ISDS, este al corporatiei suedeze Vattenfall, in domeniul energiei nucleare, care este proprietara mai multor centrale nucleare din Germania si care dupa tragedia de la Fukushima, a trebuit sa se supuna deciziei guvernului german de a incheia operatiunile, din cauza pericolului public pe care il reprezinta si al programului guvernului german de a reduce treptat productia de energie nucleara pe teritoriul ei.

http://www.washingtonpost.com/opinions/harold-meyerson-allowing-foreign-firms-to-sue-nations-hurts-trade-deals/2014/10/01/4b3725b0-4964-11e4-891d-713f052086a0_story.html

 O alta mare corporatie americana in domeniul petrolului, Lone Pine Resources, a cerut provinciei canadiene Quebec, sa ii plateasca daune in conformitate cu aceasta clauza ISDS, pentru ca a fost indepartata din exploatarile de fracking pe care le facea in provincial canadiana, ceea ce este un exemplu foarte bun pentru ceea ce se va intimpla in Romania, daca nici un nemernic de politician nu va iesii in fata pentru a lupta impotriva semnarii aecstui accord terminator cu clauze devastatoare.

In 2012 s-a apelat de 59 de ori la Arbitrajul International pentru ca anumite guverne au dorit ca unele companii vestice care isi bateau joc de mediul inconjurator si angajati, sa intrerupa operatiunile lor in economiile respective, in toate cazurile cistigind marile corporatii si fortind guvernele respective sa accepte bataia de joc si distrugerea economiilor si popoarelor respective… in mod tacit.

De ce nu sint facute publica acest tip de clauze, pentru ca nu este singura (dar ma voi ocupa in urmatoarele articole de acest subiect)?

Problema care apare, este ca numai statele din care provin aceste companii vestice ucigase, pot demara procedura de arbitraj si evident ca o fac pe cheltuiala contribuabililor din tarile de origine ale corporatiilor, dar fara stirea acestor amariti care stau la supa saracului din ce in ce mai multi in vest, in America fiind peste 49 de milioane care primesc cartele de mincare in timp ce guvernul lor lupta pentru ca, corporatiile americane sa isi bata joc si de alte popore si este la fel de evident ca ele cistiga in acest arbitraj, in defavoarea tarilor unde guvernele nu isi permit milioane de dolari in avocati, pentru a apara ceea ce nu ar fi trebuit semnat de la inceput… pentru ca asa este capitalismul “glorios”.

Ni-l mai dorim sau ni se pare interesant sa ne infecteze copii si sa ne omoare ianinte de a ne vedea copii realizati social si economic?

 alternativaromaniei.com

Voi reda mai jos si voi face unele remarci si comentarii legat de modul de gindire exprimat de oficialii canadieni referitor la acest acord CETA, care se doreste a greva relatia economica de “free trade” dintre Canada si UE si ce ar trebui sa ceara Romania pentru a aproba acest document care va greva viata romanilor pentru o perioada lunga si va aduce o saracie si un mediu de viata greu de suportat, daca va fi implementat in forma actuala, ceea ce este mai mult decit de dorit de catre canadieni.

 

„In fact, more than 60 percent of our GDP(PIB) is directly related to trade and nearly one out of every two dollars of Canadian manufacturing output is sold outside of the country.”

Cit din PIB-ul Romaniei este afectat comertului cu alte tari si cum se repercuteaza in acest moment asupra poporul roman? A putut sau poate crea comertul international al Romaniei, o clasa de mijloc (coloana vertebrala a unei economii) si o masa de salariati cu venituri care sa ii faca strategici in familiile lor in vederea unui trai decent( breadwinners, cum spun americanii, fara de care, familia este total cazuta)? 

Raspnsul este ca PIB-ul Romaniei este unul creat pe structuri total defectoase si este foarte putin bazat pe comert international cu produse cu valoare adaugata suficient de mare pentru a sustinte cheltuielile publice din taxe, dar si pentru a crea reproductie structurata si evolutiva.

Cit dedica economia Romaniei exportului si care ar fi structura de export care sa duca la o evolutie a complexului economic national ? Economia Romaniei nu mai este atractiva nici pentru investitorii externi si nici pentru cei interni, ea a devenit o batjocura folosita in scopuri politice fara nici o rezonanta la nivelul cetateanului de rind. Romania poate exporta 50% din ceea ce produce, pentru ca nu produce mai nimic, iar prin intermediul exportului de materii prime, care aduc dezastrul de care am vorbit, poate realiza cifra de 50%, dar nu poate realiza necesarul de fonduri la dispozitia cetatenului si statului pentru a se traii decent, ceea ce face sa fie putin interesant acest procent, dar Canada este in alta situatie, iar exporturile ei catre UE, vor distruge si putinul care se produce pentru export in Romania.

Sa ne gindim la faptul ca agricultura Romaniei nu va mai conta si o tara cum este Canada, care arunca griul in ocean pentru a pastra pretul mondial, va boicota usor acest departament al economiei noastre, ba chiar va crea premisele ca sa ne forteze sa ne indreptam in alte directii pentru a supravietuii. Care sint aceste directii? Pai, foarte simplu, acolo unde sint ei intersati, adica unde corporatiile lor au investit, cum ar fi Gabriel Resources LTD care actioneaza la Rosia Montana si altele, care stim ce pot aduce poporului si in felul asta vom realiza „planul” si anume 50% din productie va merge la export sau poate chiar mai mult, fara sa tinem seama valoric de ceea ce inseamna acest lucru, pentru a 50% din nimic este…. nimic si vom crea ceva din export de resurse minerale, distrugind zone intregi si lasind in urma morti.

 

„In 2013, Canada exported $565.9 billion worth of goods and services—$1.6 billion every day—or approximately $16,121 for every Canadian. Imports totalled $597.6 billion, offering all Canadians the opportunity to enjoy goods and services from around the world.”

Acum vine problema, si anume, la valoarea exportului si structura lui, atunci cind ne raportam la un acord economic cu Canada.

Oficialii canadieni mint cu nerusinare, aceste cifre fiind reale dar sub un mecanism mai putin cunoscut in Romania si chiar in UE. Americanii si canadieni sint maestri ai falsului care creaza o realitate roza in viziunea altora.

Ei spun ca exporta in valoare de 565,9 miliarde de dolari pe an sau defalcat pe zile si de multe ori ei defalca si pe minut ca sa ia fata celor ce nu se prea pricep, si importa in jur de 597,6 miliarde de dolari, ceea c ear parea un echilibru economic. Exportul lor in proportie de 80% este cu SUA, iar daca ne uitam pe grafice, acelasi tip de marfa care este exportat, acelasi revine in Canada cu alta stampila si cu rapirtari ale comertului international care iau fata oricui. Canada exporta in SUA lemn si materiale de constructie, carne de vita si porc si aproape aceasi cantitate si aceasi structura o importa, prostind o lume intreaga si fiind propulsata in Grupul celor 7, al economiilor dezvoltate, pentru ca SUA are nevoie de votul ei in cadrul deciziilor oraginzatiei si de resursele ei minerale.

UE nu se priecepe la acest tip de minciuni si schimburi economice artificiale, cu exporturi si importuri „cosmeticizate” si mai putin Romania. 

Ce importa Canada din exterior si ce marfuri ar putea sa importe din moment ce clasa de mijloc este inexistenta iar marea majoritate a canadienilor nu isi pot permite din salariu sa cumpere nici produsele chinezesti realizate ieftin si la comanda firmelor canadiene in China?

Canada in momentul actual, are pe piata, peste 83% din produsele de  pe raft, de provenienta chinezeasca, ieftine si de proasta calitate, dar care prin salariile mici oferite si din ce in ce mai putine oportunitati de lucru, liderii canadienii isi mentin pozitia politica in tara si ii fac „fericiti” pe canadieni. Mall-urile lor sint goale si multe spatii in desfintare, productia lor industriala este foarte putin ceruta la export, si de cele mai multe ori „aranjata”. Forta de munca nu este pregatita si sint mii de locuri de munca care cer calificare si care nu pot fi ocupate. Populatia inca mai crede ca poate mulge sistemul si din ce in ce mai multi gasesc ca lipsit de valoare sa isi caute un loc de munca.

Deci, in aceste conditii, poate Romania sau vestul Europei sa asigure produse mai ieftine decit China, iar Canada sa ofere produsele lor scumpe, care deocamdata nu se realizeaza dar in eventualitatea in care vor exista, catre piata vest europeana si est-central europeana?

Cu singuranta este o poveste pentru prosti, iar Canada se va axa pe exploatari de materii prime, ceea ce face si aici in tara lor si pe vinzarea lor catre o piata mai apropiata si in curs de conflict armat. Ei vor investii putin, vor corupe autoritatile, vor mintii privind etica muncii si vor pleca daca procesul nu le va aduce avantaj sau vor da in judecata statul roman si vor cistiga in baza clauzei ISDS, dar pentru ei semnarea acestui acord cu clauza ISDS, este vitala, mai ales in domeniul exploatarilor. Deci si aici, Romania va avea de suferit enorm..

 

 

„Wages earned by Canadian employees working for firms that export goods and services are 14 percent higher than for those employed by firms that don’t export. In short, trade increases Canadian prosperity and boosts our standard of living. It is good for every Canadian in every corner of the country.”

Canadienii spun ca salariile celor ce exporta sint cu 14% mai mari, dar asta se realizeaza ca un joc al minciunilor si chiar poate fi jumatate de adevar, insa pe romani trebuie sa ii ntereseze alt aspect, pe care oficialii canadieni, evident, nu il spun.

Canada este intr-o situatie economica extrem de dificila si nu poate recunoaste acest lucru. In primul rind ca este o economie total dezechilibrata in plan national, al distributiei venitului, salariilor si produsului final.

Romania poate devenii o victima a mecanismului canadian in orice moment. Economia Canadei are doua parti geografice, una condusa economic de exploatarile de petrol din Alberta si British Columbia, unde salariile sint de trei sau patru ori mai mari decit in Ontario, pentru aceasi profesie si responsabilitati, si o zona a manufacturing-ului, sau productiei de bunuri, care se afla in Ontario, cu salarii mici si somaj mare dar si cu un export din ce in ce mai subtire.

Pentru faptul ca Alberta si BC exporta petrol, si nu putin, dolarul Canadian sta sus si este apreciat de cele mai multe ori la paritate cu dolarul american, care si el este creat artificial, dar inca in circulatie majoritar in plan mondial.

Faptul ca dolarul canadian devine din ce im ce mai puternic datorita zonei de exploatare petroliera, departamentul de productie al economiei canadiene din Ontario, devine din ce in ce mai slab si nesemnficiativ pentru investitori, care nu mai pot exporta pe un dolar puternic care trebuie platit angajatilor, multe subansamble trebuind importate si in acest fel exportul devenind aproape imposibil pentru canadienei.

Daca ei se cupelaza cu UE, piata de extractie din est si central Europa ar putea furniza fonduri firmelor canadiene, bani care nu ar ajunge in totalitate in Canada, iar dolarul canadian ar fi cu mult mai slab, ei trebuind sa renunte la mercenarii care lucreaza in petrol in Alberta si incepind sa echilibreze economia lor si exportul in plan national, care va avea o alta structura, care si ea va distruge tari ca Romania.

Ei spun ca exportul cu UE va duce la o viata mai buna pentru canadieni, dar asta depinde de lasitatea si perversitatea liderilor politici est europeni dar si de prostia lor in abordari.

 

„The Government of Canada has concluded free trade agreements with ten countries since 2006”

Pentru Canada, comertul de tip “free trade” este un joc prin intermediul caruia raporteaza la WTO, cifre mascarite pentru a oferii o imagine favorabila economiei.

Canadieni cumpara petrol venezuelean, in timp ce sint primul producator exportator de petrol pentru economia americana….

Dar in ceea ce o priveste pe Romania, nu cred ca cineva isi face iluzii ca vor putea canadienii sa exporte ceva in tara noastra, in timp ce la ei toata lumea cumpara produse chinezesti, iar romanii devin din ce in ce mai saraci si singura solutie va veni tot din China. Deci relatia Romania Canada in acest sens va fi total bazata pe resurse si expoatarea capacitatii romanilor in anumite domenii, dar nu pentru a produce pentru Romania si a exporta produse cu valoare adaugata mare.

 

„Canada will now be one of the only developed countries in the world to have guaranteed preferential access to more than 800 million consumers in the world’s two largest economies, the EU and the United States”

Canada nu are nevoie de acces la o piata asa de mare ci are nevoie de crearea unui dezechilibru, prin care sa poata crea premise politice pentru grupul din care fac pate. Cine va fi una din victime? Romania, evident.

 

„By concluding an agreement on a Comprehensive Economic and Trade Agreement with the EU, Canada has seized an historic opportunity to gain preferential access to the largest market in the world, a market with over 500 million consumers and a GDP of almost $18 trillion.”

Ce fel de acces poate avea economia canadiana la nivelul a 500 de milioane de europeni, din moment ce ei nu pot produce nici un produs competitiv pe piata nord americana, iar volumul investitional al firmelor private canadiene este in declin permament.

In afara unor produse alimentare, Canada nu va putea face decit un reexport al unor produse realizate de firmele lor in Lumea a Treia.

In acest caz, si pe fondul unei sarcii induse in Romania, va imaginati cit va mai putea exporta Romania sau produce pentru export si pentru piata interna?

Adica nimic si acea saracie create, va face ca romanii sa accepte structuri economice devastatoare pentru tara noastra, existentiale. Europenii vor avea din ce in ce mai putine fonduri de cheltuit la dispozitie, ceea ce va face ca structura marfurilor sa fie un dictata de relatia UE cu Canada in detrimental tarilor central si est europene.

 

„A joint Canada-EU study that supported the launch of negotiations concluded that a trade agreement could boost Canada’s income by $12 billion annually and bilateral trade by 20 percent. Put another way, this is the economic equivalent of adding $1,000 to the average Canadian family’s income or almost 80,000 new jobs to the Canadian economy.”

Canadienii spun ca vor avea o crestere a venitului pe economie, de 12 miliarde de dolari pe an din acest acord  liber schimb cu UE.

A calculat Romania cit va cistiga in urma acestui acord si cit va revenii pe familie, ce strcutra investitionala ar putea sa suporte economia Romaniei si care ar fi prioritatile in abordarea relatiei cu Canada si chiar cu UE?

Au intrebat liderii romani in ce vor consta investitiile canadiene in Romania si au respins cu ferimitate clauza ISDS din acest acord?

Cit de favorabil va fi acest acord pentru crearea unei baze energetice solide a tarii, daca o raportam la importul de gaze din Rusia, adica cost al investitiei raportat la aportul economic adus de aceasta?

Nu cred ca a interesat pe nimen dintre liderii, pentru ca deocamdata fiecare se viseaza in capul mesei, iar in final, poporul roman va constata ca nu a reprezentat prea mult in ecuatia puterii….. Dar hai la vot cu veselie, ca doar „avem”ce alege….

 alternativaromaniei.com

Clauza ISDS (Investor- State Dispute Settlements) de care am vorbit in articolul trecut, din cadrul CETA si TTIP, al celor doua acorduri de liber schimb ale UE cu Canada si respectiv cu SUA, este una de departe terminatoare pentru economia Romaniei, iar timpiti care conduc Romania si cel mai sigur o vor conduce in continuare, nu vor ridica nici un deget in fata marilor corporatii care impun aceasta clauza, care in final le apara interesele si investitiile in domenii care distrug atit mediul inconjurator cit economia tarii.

ISDS a aparut prima data ca o tendinta a unor tari capitaliste vestice de a controla si distruge economiile bogate in resurse atit umane cit mai ales minerale. Aceasta clauza a fost prevazuta intr-un accord, pentru prima data in 1959, intre Germania si Pakistan, discutindu-se la acel moment de protejarea investitorilor germani in fata unor potentiale exproprieri(de care erau constienti ca se pot intimpla datorita mizeriei pe care o creau in economie si in mediul inconjurator) si incurajarea investitiilor germane in economia pakistaneza. Implementarea acestei clauze a fost un dezastru total, multinationalele exploatind definitia exproprierii si incercind sa revendice sume fabuloase in cazul in care sint date afara din economiile statelor respective pentru dezastrele create.

In Germania, corporatia suedeza Vattenfall, in domenul centralelor nucleare, a cerut despagubiri de la statul german care a ratificat reducerea acestor centrale dupa evenimentele de la Fukushima, in valoare de peste 4,7 miliarde de dolari, sub aceasta clauza ISDS. Litigiul este inca in instantele de arbitraj, asta pentru ca este vorba de Germania…

Cea mai mare despagubire de pina la litigiul Vattenfall, a cerut-o compania petroliera Occidental, impotriva guvernului din Ecuador, dupa ce a inundat cu petrol toata jungla ecuadoriana si a distrus sute de mii de hectare omorind zeci de mii de indigeni, in final avind tupeul vestic de a cere despagubiri pentru ca Presedintele Coreea a dispus eliminarea lor din economia tarii si nationalizarea tuturor bunuruilor lor, ba mai mult, Ecuadorul i-a dat in judecata pentru prapadul facut, atit de ei cit si de Chevron.

http://files.cwa-union.org/national/issues/PolicyIssues/Trade/TPP_Fact_Sheets_11_19_and_on/isds-fact-sheet-for-ituc-may-2014.pdf

Corporatiile vestice au mers pina intr-acolo incit s-au prevalat de aceasta clauza ISDS si au cumparat sau investit in companii din tarile respective, pentru a avea acces la piata respectiva, dupa care au inceput dezmatul economic si in final au cerut despagubiri cind acele guverne au inceput sa le traga de urechi pentru ceea ce fac…

Brazilia continua sa primeasca investitii straine in tara, in pofida refuzului ei categoric de a respecta clauza ISDS pe care de fapt nici nu a inclus-o in vreun accord. La fel se intimpla si cu Africa de Sud, care s-a retras din toate acordurile cu tarile sau organizatiile economice care impun ISDS, la fel considerind si India, dar ele sint tari din BRICS, unde China si Rusia le-a explicat mecanismul draconic al acestei clauze impuse de vest.

Indonezia elimina aceasta clauza din toate contractele noi realizate, la fel ca si Australia…

Cea mai putin interesata in eliminarea castei clauze, cum era si normal, este SUA, unde Barak Obama continua sa lupte pentru implementarea clauzei in toate acordurile lor cu alte tari si organizatii si stie el de ce. Pentru ca, corporatiile americane au facut bani prin distrugerea altor economii , care este in final si un element in politica lor internationala….

Cam asa vor veni cu farfuria plina, SUA si Canada, in UE. Cine va avea cel mai mult de suferit? Romania si tarile in curs de dezvoltare din estul si centrul Europei….

Romanii merg la vot in curind… poate cel mai nimerit ar fi de facut o gindire mai profunda si stat acasa sau demonstrat impotriva acestui tip de acorduri decit alegerea unei clici de tradatori de tara…

 Adrian Cosereanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s