DESPARTITII DE ROMANIA LOVESC DIN NOU. “Suntem o tara corupta pentru ca suntem ortodocsi

moastele-sfintei-parascheva-mii-de-pelerini-au-venit-sa-se-inchine-la-racla-cuvioasei-la-iasi-video

Vedeti voi, sa nu va imaginati ca 200000 de oameni care alminteri muncesc si-au luat concediu pentru a veni la moaste. Ar insemna ca 5% din angajatii Romaniei au disparut brusc din campul muncii pentru cateva zile, si asta se cunoaste. Acesti oameni sunt in marea lor majoritate pensionari, someri, sau alte categorii de asistati social. Munca nu e cel mai bun prieten al lor. Fie considera ca au muncit destul, fie nu le-a placut niciodata. Ce ii uneste insa e dorinta de a le pica bunastarea din cer, la propriu.

Suntem o tara atat de corupta si pentru ca suntem una majoritar ortodoxa. Baza ortodoxismului este traficul de influenta. Te dai bine pe langa cel de sus, il lingusesti in fiecare zi, ii canti la sarbatori, ii dai spaga, ii faci case si el te ajuta. Si daca vrem salvare, materiala sau spirituala, ne e mai la indemana sa facem antecamera 5 zile la cel de sus decat sa punem mana sa construim ceva.

Adevarata minune pe care ar fi putut sa o faca sfanta zilele acestea era sa ii puna la munca pe acesti pelerini. Cand se va infaptui acest miracol, jur ca devin slujitor al bisericii.

Si pentru cei care vor spune ca mantuirea spirituala e peste orice constructie lumeasca, va raspund de pe acum ca munca si creatia sunt ofrandele cele mai pretuite in orice religie, de orice divinitate. Nu statul in strada degeaba“. http://activenews.ro/stefan-moisanu-tanarul-anuntat-ca-divorteaza-de-romania-afirma-ca-pelerinii-de-la-sfanta-parascheva-sunt-pensionari-someri-sau-alti-asistati-social_1867246.html

Acest text, nu doar sinistru, ci si completamente imbecil, scris de un tanar antreprenor care a declarat ca divorteaza de patria mama pentru ca l-a taxat prea mult, merita o scurta analiza. Evident, probabil ca sunt destui oameni care si-au luat liber de la scarbici ca sa mearga in pelerinaj, tarani care traiesc din agricultura de subzistenta, pensionarii au muncit la vremea lor pentru pensia lor, somerii s-or fi dus acolo, printre altele, si ca sa se roage sa-si gaseasca un loc de munca, despre alte categorii de asistati ce sa mai vorbesc si, in general, fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu timpul sau liber, cu toate ca, dupa cate vedem, sunt unii care considera ca nu ar trebui sa avem dreptul la timp liber. Intamplator sau nu, cel care emite astfel de idei enumera printre faptele de vitejie pentru a caror savarsire patria nu a stiut sa-l aprecieze faptul ca “a hranit cei 121 de fii ai patriei ce mi-au fost angajati in anii astia. Și din banii pe care i-am făcut vânzând roadele muncii mele” (de unde rezulta ca “munca” [alienata] fiind “a lui”, hrana celor 121 de angajati, care au invatat la ora de religie capitalista sa faca ore suplimentare in loc de metanii, a fost “pomana sfantului antreprenor” cu chip de arhanghel anticoruptie – vezi poza din Cotidianul) “ți-am pus lunar pe masă (tie, dulce Romanie – nota mea) o parte frumușică”http://www.cotidianul.ro/scrisoarea-de-adio-a-unui-tanar-care-divorteaza-de-romania-248747/.

In fine, merita sa remarcam si aberatia din incheiere: “suntem lenesi si corupti datorita Ortodoxiei” dar “munca si creatia sunt ofrandele cele mai pretuite in orice religie”??? De unde rezulta ca exceptionalismul pozitiv (nu pentru Weber, ci pentru cititorii sai sfertodocti de la Dunare) descris de Weber in Etica Protestanta si Spiritul Capitalismului s-a transformat in exceptionalism negativ ortodox.

Dar de fapt, autorul acestei postari vrea sa spuna altceva, si anume ca “bineplacuta” este doar “jertfa” aducatoare de profit ce este “bineprimita” de catre entitatea panteista ce poarta numele de piata si este egala cu suma tuturor patimilor individuale. Se spune ca Dumnezeu e peste tot iar in capitalism el este fiecare client, care, dupa cum bine stim, este “stapanul” nostru, inclusiv sub forma patronului care cumpara singurul lucru pe care marea masa a muritorilor il poseda pentru a-l putea jertfi/vinde astfel incat sa-si asigure supravietuirea: munca lor. In acest panteon/pandemonium sunt acceptati numai zeii care slujesc lui Mamona, tatal tuturor zeilor, toate religiile sunt bune sau rele, bineprimite sau nu, in functie de cresterea economica pe care o genereaza sau nu, iar cine nu se “jertfeste” de buna voie acestui Moloh trebuie “sa fie jertfit” impotriva voii sale de catre preotul-antreprenor. Jertfa care “sfaraie” pe altar in sunetele clopotelor de pe Wall Street e insusi omul, cel care, potrivit invataturii Bisericii, este chipul si asemanarea lui Dumnezeu, pe cand banul, tot poporul (ala de sta la coada la Sfanta Parascheva) stie mai bine al cui ochi este. Crestinul ortodox, constient de invatatura Bisericii sale, stie foarte bine cine este (care este demnitatea lui), cui sa se inchine si cui nu, si deci care este ierarhia fireasca a lumii in care traieste. Asta este ceea de ce deranjeaza de fapt. Pentru a putea fi inghititi de Molohul panteist, identificat cu “progresul” (mai vechi – comunist – sau mai nou – capitalist)  societatii romanesti, oamenii trebuie mai intai sa-si piarda reperele si prin asta chipul.

PS: Pentru ca peisajul sa fie complet, adaug aici si postarea de pe facebook de acum cateva zile, in replica la o interventie a doamnei Maria Cernat, tot pe tema pelerinajului de anul acesta. De data asta nu mai e vorba de dreapta antiortodoxa ci de stanga antiortodoxa:

Stii ce ma amuza pe mine la stanga autohtona (sau, ma rog, cel putin la anumiti reprezentanti ai ei)? Ca pe de o parte urla la patapievicieni (huo! fascistii!) cand aia propun restrictionarea dreptului de vot la o anumita elita (aia cu bani si aia dastepti), dar pe de alta parte, de indata ce vede un fenomen de masa (fac o paranteza si observ ca nimeni nu se ia, cel putin nu in termeni la fel de duri, de cretinismul de masa de tip sport sau showbusiness, si de victimele produse de acestea, de la drogati si la dopati pana la morti calcati in picioare sau din alte motive numai de Dumnezeu stiute pe la diverse reuniuni de masa), in speta sute de mii de oameni care se aduna la chemarea BOR, incepe sa faca misto de aia pe motiv ca vezi Doamne ce tampiti sunt. Ok, dar atunci de ce sa te mai scandalizezi de propunerile de abolire a votului universal? Ca daca esti suficient de tampit ca sa te prosteasca popii, inseamna ca esti suficient de tampit ca sa te prosteasca si politicienii. Si de ce sa mai […] scandalizandu-te de fiecare data cand se atenteaza la idolul sacru al democratiei? Nu e mai simplu sa recunosti ca, la fel ca si elita neoliberala, si tu vezi in poporul roman o masa imbecila care, pentru binele ei si al Romaniei evropene, trebuie sa fie redusa la tacere? Adica la elita de dreapta cel putin lucrurile (parca) sunt mai clare: ei sunt cu meditatia transcendentala, poporul cu moastele, drept pentu care ei (elita) ar trebui sa voteze in timp ce poporul nu (ori sa voteze cum le spune elita sau doar atunci cand vrea ea – vezi tumbele facute de Plesu cu privire la subiect). Dar cand vine vorba de stanga secularist-democratica care apara votul universal cu aceeasi darzenie cu care, facand abstractie de vox populi, sustine evacuarea BOR din spatiul public, te apuca fie rasul contempland o atat de mare stupizenie, fie greata contempland o atat de mare demagogie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s