Corporatiile blocheaza sume enorme in cash

british-tax-haven-subsidiaries Screen Shot 2013-03-12 at 7.15.49 PM

Se spune de multe  ori, ca exagerarea in a fi prudent, poate fi fatala, iar in economie, mai ales cea capitalista, acest fenomen devine evident de multe ori.

Soferii care conduc mult prea precaut, sint cei mai inclinati catre accidente, copiii care sint protejati de parinti pentru a nu contracta bacterii sau un anumit virus, sint practic cei mai inclinati in a se imbolnavii.

Dar totul este datorita sistemului in care acesti oameni traiesc si fata de care reactioneaza, atunci cind sistemul nu mai este functional si se tem de soarta lor.
In economia mondiala si in special in cea capitalista, datorita unei dinamici destul de ridicate, cu ani in urma, riscul a fost o caracteristica importanta in afaceri, ba mai mult, s-au creat stiinte ca „Risc Management” si altele, pentru a evalua gradul de risc al unor investitii sau alte aspecte ale vietii economice capitaliste si pentru a face ca riscul sa fie cunoscut si chiar valorificat de capitalisti.

Ei au fost multumiti, pina in momentul in care riscau doar sa cistige mai mult sau mai putin, dar nu le mai convine acum, cind riscul ii poate scoate din joc sau pot pierde totul, pentru ca discutam de o alta fata a economiei mondiale, cu alti jucatori si cu o alta stiinta a jocului.
Maynard Keynes denumea fenomenul ca fiind „paradox of thrift”(paradoxul de a fi econom, ponderat, in cazul nostru).

Coreea de Sud si Japonia, sint doua economii foarte importante pentru complexul economic global. Corporatiile acestor tari capitaliste, detinind in posesie, sume enorme cash, blocind orice circuit economic in cadrul lor.

De ce? Foarte simplu, pentru ca nu mai pot crede intr-un sistem economic si politic nefunctional.
Pe de alta parte „economiile” detinute de marile corporatii capitaliste peste tot pe glob, sint in permanenta crestere si la un nivel istoric in actuala perioada.
Conducatorii acestor corporatii se simt mult mai bine in conditiile in care pun si tin banii la „saltea”, decit sa investeasca intr-o economie globala dictata de speculatiile financiare capitaliste, cu impact rapid…
De ce, aceste corporatii au din ce in ce mai putine oportunitati de a se dezvolta si dupa cum vedem, evolutia actuala a lor, ne arata ca sint tentate sa cumpere companiile concurente si nu sa investeasca pentru dezvoltarea productiei si un nivel tehnologic adecvat.
De ce nu mai au oportunitati corporatiile capitaliste? Pentru ca ani de zile, ele au fost implicate in speculatii, in loc sa se dezvolte tehnic si sa gaseasca piete de desfacere, aceste corporatii au fost concentrate pe specularea fluctuatiilor financiare, pe obtinere de credite cu dobinzi simbolice, dupa care sa isi cumpere singure propriile stocuri de pe Wall Street, pentru a insela pe cei ce sint interesati in  achizitionarea de stocuri ale acestor corporatii.

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2014-06-19/news/50711226_1_outflow-country-inflow

Pe de alta parte, aceste corporatii au avut o piata a fortei de munca ieftina in China si Asia in general, lasind in urma volumul investitional si stivuind bani in fiecare zi.
Corporatiile japoneze, au peste 2.100 miliarde de dolari in cash, stivuiti si pe care nu ii foloseste, in conditiile in care investitiile in tehnologie, in aceste corporatii au scazut semnificativ, dar absolut toate, isi cumpara singure stocurile pe Wall Street, pentru a eluda taxele catre actionari si pentru a crea o imagina buna dar falsa asupra companiilor lor.

Aceasta suma tinuta la saltea de catre corporatiile japoneze, reprezinta peste 44% din PIB ul Japoniei !!!!! Asta in contextul in care economia lor este la pamint, iar clima o duce chiar sub nivelul solului.

Ce reforme poate aplica Abe in Japonia, in conditiile in care marile corporatii sint detasate economic de Japonia, dar imprumuta bani de la bancile japoneze cu dobinda simbolica, dupa care lasa piata fara capital si tin banii la saltea…

Asta dovedind, in primul rind ca nu cred in functionalitatea sistemului, iar in al doilea rind, ca vor sa conduca ostilitatile atit in plan economic cit si politic, care miroase a autoritarism economic capitalist si comanda supercentralizata in toate sferele, iar in final, o lipsa totala de democratie la nivelul cetatenului de rind….
Corporatiile sud coreene detin un volum de cash la dispozitie, incredibil, de peste 440 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna peste 34% din PIB ul tarii !!!

O alta suma incredibila, in situatia in care nici acolo nu se investeste si coruptia este la virf in multe companii sud coreene.
Cu America este alta poveste, corporatiile din aceasta tara stivuiesc cash prin toate modalitatile, dar acolo discutam de centralizare conomica si doar citeva corporatii au aceasta facilitate de a stoca bani, pentru ca numai ele au finantele americane si dolarii tipariti in mina la orice ora. Aceste companii americane stocheaza si ele in jur  2.000 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna 11% din PIB, acesta fiind mult mai mare decit al celor doua tari.

http://www.dailynewsen.com/politics/us-states-target-corporate-cash-stashed-overseas-h2474400.html

Asta in conditiile in care industria producatoare de bunuri din America este la pamint si produsul rezultat este intr-un declin masiv, in conditiile in care locurile de munca de calitate dispar din SUA, in conditiile in care scoala a devenit o gluma, in conditiile in care salariile sint o batjocura si asistam la cel mai mic venit pe gospodarie americana din ultimii 36 de ani, in conditiile in care din cauza disperarii casele au ajuns in orase simbol ale capitalismului american, ca Detroit, sa se vinda cu 200 de dolari iar criminalitatea este devastatoare si asa mai departe.

Nemaivorbind ca micul investitor nu isi mai gaseste loc in economie, iar coloana vertebrala a economie, clasa de mijloc este disparuta din mediul de afaceri american.
Daca in acest moment, tarile capitaliste din sud estul Asiei si SUA, ar incepe sa cheltuie in investitii NUMAI JUMATATE DIN BANII PE CARE II STOCHEAZA, PIB ul global ar creste cu peste 3% in foarte scurt timp…
De ce nu o fac si de ce sistemul capitalist induce saracia in mod voluntar? Pentru ca ei nu mai sint obisnuiti sa cistige din productie si prosces economice de lunga durata, ci prin intermediul speculatiilor.

In al doilea rind, ei au nevoie de o forta de munca ieftina si servila, ascultatoare si cu teama ca pierderea locului de munca ii poate aduce efectul terminator atit in familie cit si individual, au nevoie de produse ieftine pentru a-si marii profitul apelind dupa cum am vazut in alte articole de pe site, la transformarea puscariilor americane in fabrici, platind detinutii cu 79 de centi pe zi pentru a lucra la darimare in schimburi pentru marile corporatii.
Corporatiile sud coreene si japoneze, au inteles ca in relatia lor cu bancile, in special americane, poate fi oricind posibil sa le controleze financiar, asa cum s-a intimplat in 2008, astfel ca ei prefera sa evite circuitul bancar pentru a pastra banii, imprumutind de la banci in conditiile dorite de aceste corporatii, care au posibilitatea sa astepte si sa deregleze economia, pina la o dobinda aproape de zero pe care ar practica-o banca centrala.

Deci aceste corporatii nu mai au incredere in sistem si in cel mai important pilon al lui si anume sistemul bancar.
Un alt aspect demn de luat in seama, este faptul ca, in Coreea de Sud si nu numai, cistigurile corporatiilor au creacut cu mult mai repede decit salariile in ultimii zece ani. In Japonia, salariile au scazut cu 3,5%, intre 1990 si 2012, in timp ce preturile au crecut cu peste 5,5%, deci agregat, discutam de o pieredere pentru populatie, de peste 9% si asta numai teoretic si din statisticile de cele mai multe ori mincinoase ale economistilor capitalisti, care fac analize si sinteze comandate.
Cum puteau cheltuii japonezi mai mult din moment ce ei primeau un salariu din ce in ce mai mic? Cum puteau gindi lideri capitalisti, ca odata cu scaderea valorica a venitului lucratorilor, economia se va reface? Dupa ce regula capitalista?
Fondul de investitii in Coreea  Sud a crescut cu NUMAI 1%, din 2008 pina in prezent, in timp ce corporatiile lor stocheaza sume ce reprezinta peste 34% din PIB ul tarii !!!!
Primul Ministru japonez, Abe, a incercat prin diferite legi sa forteze marile companii japoneze in vederea aducerii unui management din afara companiei, privat, pentru a deschide punga si a incepe sa investeasca, dar in final, mai putin de 9% din companiile nipone au angajat conduceri private, din afara companiei pentru a rula afacerea.
Dar acest lucru nu s-a dovedit in timp favorabil, pentru ca aceste Board of Directors, erau strimtorate in miscarea lor economica, de catre banci si un sistem pe ansamblu, care nu le permitea un anumit nivel de autonomie in gindire, ceea ce arata clar un sistem capitalist nefunctional pe ansamblul lui.

http://moneymorning.com/2013/05/01/check-out-whos-hiding-32-trillion-in-offshore-accounts/

Spun asta, pentru ca America are echipe de manageri independenti in marile corporatii, in procent de putin sub 70% si vedem ce dezastru este in economie si cit pot aduce acesti manageri privati in cadrul companiilor americane.

Deci s-a incercat sa se readuca la viata un mort care nu mai avea puls de mai multe zile, ceea ce am vazut cum a iesit in cele din urma…
Mai am insa o intrebare pentru cei ce promoveaza acest capitalism de blocare de fonduri si anume: Daca companiile nu cheltuiesc banii obtinuti din profit, pentru ca oalta parte din banii stocati sint din imprumuturi cu dobinzi preferentiale de la banci, de ce nu ii dau actionarilor (shareholders), pentru ca acestia sa le gaseasca o alta intrebuintare??.
Poate ca in acest caz ar trebui sa gindim altfel si sa vedem prin prisma faptului ca, insasi actionarii nu mai vad vreo solutie pentru iesirea din criza a acestui sistem si prefa sa astepte specularea dezechilibrelor, fara sa investeasca?
Asta este capitalismul, cuvint a carui radacina pleaca de la capital si dinamica miscarii lui. Daca nu mai exista posibilitatea miscarii lui, nu mai are sens sa existe capitalul, iar in final nici capitalismul….

Adrian Cosereanu

Aud mereu despre calitatea inferioara a produselor chinezesti si chiar cumpar unele de o calitate indoielnica, aici in vest, care sint marcate „Made in China” si ma gindesc cum pot cei ce importa aici in vest (pentru ca absolut toate produsele sint importate de mari corporatii americane sau canadiene de comert), sa aduca asemnea marfa si ce urmaresc cu ea. Lucru clar, este ca ceea ce gasim pe piata si calitatea aferenta produselor din China, este comanda celor din vest si proportionala cu banii platiti sau care ii ofera cei de aici, pentru a inunda piata cu gunoaie si a face profit maxim, dar si pentru a da oxigen unei clase politice capitaliste mizerabile, care isi pastreaza posturile prin mimarea interesului in calitate si productie, dar pastreaza o calitate importata sub orice limita la preturi care par sa fie mici dar au ajuns sa fie la limita suportabilului, facind ca bugetele de familie sa fie cit de cit intr-un echilibru extrem de fragil.

Pina nu de mult, se acreditase ideea  ca echipamentele de constructii produse in China, simt mult inferioare celor produse in vest, atit calitativ cit si tehnic.

Aceasta idee a devenit una invechita, care a fost demontata de studiul CLSA, un broker care efectueaza teste pe echipamentele destinate sectorului constructiilor, produse in China si care le-a gasit ca fiind de perforanta ridicata, si in primele locuri la nivel mondial.

https://www.clsa.com/about-clsa.php

 Companiile chineze ca Sany, Zoomlion si LiuGong, produc ieftin si de foarte buna calitate, iar echipamentele lor construite in China, deja au inceput sa inunde santierele de constructii si piata mondiala.

 Pina in urma cu cinci ani, 90% din echipamentele de constructii de pe santierele de constructii din China, erau de productie occidentala, de cele mai multe ori ansamblate in China in fabrici vestice.

Aceste noi companii chineze, producatoare, nu au avut aportul lui Hitachi sau Caterpilar, dar au vindut cu un discount generos si au finantat achizitionarile, in conditii avantajoase.

Mai mult, compania chineza in domeniu, Sany Heavy a cumparat doua companii germane specializate in constructii, Putzmeister si Intermix si a intrat in afaceri cu Palfinger din Austria.

https://www.facebook.com/notes/nikkei-asian-review/china-firms-go-shopping-for-foreign-firms-with-advanced-tech/349461241806495

http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?id=20120724000081&cid=1206

Zoomloin a cumparat CIFA din Italia si produce echipament de prima mina in domeniu constructiilor.

http://www.tunneltalk.com/China-buys-Italys-CIFA.php

 LiuGong si Xugong, au intrat in productie comuna si desfacere cu compania americana Cumins si cea sud coreeana Doosan, in vederea imbunatatirii performantelor motoarelor diesel.

Cercetatorii de la CLSA au creat un clasament al primelor sase companii producatoare in domeniu, Sany ,Caterpilar, Hitachi, Doosan, Komatsu si Kobelco din Japonia. Dupa doua saptamini de teste ale productivitatii, tehnice si eficienta consumului de motorina,

au fost mpresionati de echipamentele construite de Sany Heavy, care au intrecut performantele firmelor sud coreene si japoneze.

In final, CLSA a conchis ca „prapastia tehnologica dintre companiile chineze si cele vestice nu mai exista”.

Deci se poate vedea ca atunci cind chinezi intra in competitie cu produsele vestice, dar le produc firmele lor in China, ei sint competitivi,

iar atunci cind marketingul este facut de companiile vestice si tot ei desfac produsele, calitatea acestora este mult inferioara. Acest lucru se intimpla pentru ca asta cer  corporatiile vestice, aceasta este calitatea pe care o ofera pentru a face profit maxim.

 Adrian Cosereanu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s