Economia bazată pe economie

copii-care-traiesc-in-saracie

Articol scris de Dan Tănăsescu

Nu știu ce părere aveți voi,dar mie mi s-a părut întotdeauna că este ceva în neregulă cu ceea ce azi se numește economie. Denumirea vine din greacă,unde ,,dikos” înseamnă casă și ,,nomos” conducere/administrare. Deci la bază economia ar trebui să însemne administrarea treburilor casei,într-un cuvânt gospodărire. Când spunem că facem economie,ce înseamnă asta? Că reducem cheltuielile,că suntem cumpătați și ne administrăm resursele materiale în modul cel mai bun cu putință.

Acum,dacă ne uităm la ceea ce înseamnă economia capitalistă care a fost impusă aproape pe toată planeta,vedem că se vorbește despre cu totul alceva; profit,consum,investiții,speculații,recesiune,bule financiare și tot felul de alte lucruri care au legătura în mod categoric cu risipa și lăcomia fără măsură,nu cu economia și administrarea cu chibzuință a resurselor la care dispunem. Mai mult decât atât,economia înseamnă și azi și jefuirea altora de resursele de care aceștia dispun.

Având aceste lucruri în vedere,mă gândeam cum ar fi să avem o economie bazată pe „economie” și administrarea resurselor cu chibzuință,de care să beneficieze toată lumea.nu numai un grup de privați,care jefuiesc și monopolizează resursele care aparțin de fapt tuturor.

Punctul de plecare ar trebui să fie banii și modul în care aceștia sunt creați și puși în circulație. Banii trebuie să fie în mod obligatoriu un mijloc de schimb și nu o marfă cu valoare proprie,care poate fi vândută,cumpărată,negociată,cu alte cuvinte trebuie interzisă orice activitate cu caracter speculativ prin intermediul banilor. Aceasta înseamnă că banii trebuie să fie un instrument de utilitate publică,iar băncile instituții non-profit. Creditul cu dobândă trebuie să fie interzis prin lege,iar banii să fie tipăriți doar de stat și doar pe baza necesităților economiei,adică producția să aibă ca rezultat tipărirea banilor și nu invers. Băncile pot percepe comisioane,dar acestea trebuie să aibă ca scop doar acoperirea cheltuielilor de funcționare a băncii și salariilor angajaților.

Urmând aceeași logică ar trebui desființate și bursele,fondurile de investiții,societățile pe acțiuni,corporațiile,paradisurile fiscale și orice alt instrument prin care speculatorii de tot felul extrag bogăție de la ceilalți și și-o trec în contul lor privat fără cel mai mic efort sau muncă utilă.

De asemenea comerțul de orice fel ar trebui să fie o activitate non-profit,în prețul mărfurilor trebuind să intre numai valoarea de producție și cheltuielile de transport și depozitare. Asta înseamnă că activitățile comerciale vor fi efectuate de producători sau de stat. Astfel se elimină specula celor care trăiesc din negoț și care exploatează subiectivitatea clienților pentru a manipula prețurile și deci bogăția celorlalți,exact la fel cum fac și bancherii prin intermediul banilor.

Dacă scoatem din calcul ideea de profit privat,înlocuind-o cu cea de economie care să răspundă nevoilor tuturor membrilor societății,atunci trebuie schimbarea radical și alte două lucruri; publicitatea și modul în care sunt proiectate și produse bunurile,în special cele care înglobează tehnologie avansată.

Publicitatea trebuie să revină la forma ei inițială,adică aceea cu funcție de informare și de prezentare a unui produs/serviciu și nu cum este acum,un mod pervers de manipulare,prin care consumatorii sunt determinați la nivel subconștient să-și dorească și să achiziționeze tot mai mult,produse de care nu au cu adevărat nevoie,doar pentru a crește profiturile private ale unor firme. Astfel se desființează și o uriașă industrie care parazitează economia,industria de „advertising”. Totodată televiziunile și alte instituții media,eliberate de povara ratingului și a nevoii de a vinde publicitate cât mai multă pentru a supraviețui,vor putea să se orienteze mai mult pe difuzarea de programe de calitate,vizând educația,informarea și cultura.

În ceea ce privește producția de bunuri,trebuie eliminat conceptul de uzură programată,impus de economia de tip consumerist. Inginerii,proiectanții și designerii vor putea face produse care să dureze sute de ani,fără să se defecteze,uzeze sau să-și piardă din funcționalitate. De asemenea dacă moda nu va mai avea un rol important în achiziționarea de produse,vor apărea numai lucruri care sunt cu adevărat utile și pe care le-am schimba și cu avantaje reale în ceea ce privește utilitatea. Imaginați-vă becuri care durează sute de ani sau mașini care funcționează zeci de ani fără să aibă nevoie de reparații sau revizie,case care rezistă în timp sute sau mii de ani,haine pe care le putem lăsa moștenire copiilor și nepoților pentru că nu se uzează etc. De fapt,în urmă cu o sută și ceva de ani,înainte de Marea Criză de anii 30,lucrurile cam în direcția asta se îndreptau și dacă îi întrebăm pe bunicii noștri,vom afla că obiectele de tot felul pe vremea aia erau mult mai trainice și mult mai bine făcute.

Sunt numai câteva din lucrurile care îmi vin acum în minte legat de o economie în adevăratul sens al cuvântului. Dar doar și cu atât,gândiți-vă cât de mult ar evolua omenirea! Imaginați-vă cum ar fi o lume în care toți ar trăi decent,nu ca acum când mulți își uzează sănătatea și mor prematur,în încercarea de a-și asigura doar traiul lor și familiei! Imaginați-vă o lume în care fiecare are acces la servicii medicale gratuite și de calitate,în care fiecare copil are parte de o educație înaltă și toată lumea are o grămadă de timp pentru a se ocupa și de activități creatoare,spirituale,științifice și tot ce ține de natura umană și de nevoile superioare ale omului! Imaginați-vă că natura nu mai este distrusă și murdărită doar pentru profitul unei oligarhii și viața oamenilor și a tuturor viețuitoarelor se desfășoară pe baza ritmurilor naturale și universale,nu în goana nebună impusă de economia capitalistă,bazată pe profit și consumerism!

Ca să realizăm toate acestea e foarte simplu! Trebuie doar să concepem o economie care să fie pentru binele tuturor și care să înlocuiească jaful și exploatarea acestei planete în beneficiul privat al celor puțini cu o administrare chibzuită a resurselor,care să fie echitabilă pentru toate ființele vii,fie ele oameni,animale sau plante.

Capitaliștii au impresia,sau cel puțin vor să ne lase impresia,că ei produc și creează valori materiale,ținându-i în spate și pe cei care sunt doar consumatori inutili,dar de fapt ei nu produc nimic. Ei doar extrag bogăția,care există pentru toți și este a tuturor,o monopolizează și o privatizează în numele lor,prin intermediul muncii de sclav a miliarde de oameni din această lume.

Sursa articol : dantanasescu.ro

Deasupra statelor se află oligarhia financiaro-corporatistă, aşa că nu contează care ţară dă faliment şi care o cumpără. În final va fi un singur stat global, cu un singur guvern, o singură armată, o singură religie şi condusă de această oligarhie. Cine încă mai gândeşte în termeni de state şi naţiuni, nu vede imaginea de ansamblu.

Cum să renunţi la individualism, atâta vreme cât societatea capitalistă liberală are la bază individualismul şi cu asta suntem învăţaţi de 25 de ani? Fiecare lucrează cu sine însuşi aşa cum a fost învăţat. Dacă majoritatea celor din generaţiile tinere sunt învăţaţi să fie individualişti şi competitivi, atunci aşa vor fi şi aşa îi vor învăţa şi pe copiii lor să fie. Capitalismul se bazează în principal pe viciile umane: pe lăcomie, pe egoism, pe individualism, pe competiţie, dorinţa de putere etc.

Dan Tănăsescu

Cititi și :

Capitalismul generează cruzime şi dezbinare socială

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s