În Irak este din nou război

Imagine  Barack Obama a anunţat că va trimite în Irak 300 de consilieri militari. Preşedintele american consideră că acest lucru va ajuta forţele guvernamentale să respingă atacurile radicalilor islamişti.

Între timp, combatanţii din mişcarea Statul Islamic în Irak şi Levant au ocupat deja peste o treime din teritoriul ţării şi se îndreaptă spre Bagdad. Guvernul irakian cere SUA nu consilieri, ci implicare militară directă.

Situaţia în Irak s-a înrăutăţit săptămâna trecută. Radicalii au ocupat o serie de localităţi, inclusiv oraşul Mosul, al doilea ca mărime din ţară. Islamiştii au anunţat că intenţionează să asedieze şi Bagdadul şi au aplicat o lovitură asupra celei mai mari rafinării de petrol din oraşul Baiji.

Gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant a apărut în Irak în timpul ocupaţiei americane. Ea a căpătat amploare după retragerea din ţară a trupelor americane, s-a amestecat în luptele din Siria vecină şi a devenit rapid una dintre cele mai influente organizaţii extremiste din lume. Ea era considerată parte a Al-Qaida, dar aceasta din urmă a renegat-o, acuzând-o de „cruzime nejustificată”. În prezent, din Irak sosesc veşti despre executări în masă în localităţile ocupate. Iar armata irakiană nu este în stare să-i facă faţă. Soldaţii irakieni fug, lăsând tancuri, maşini blindate şi arme. Şi toată această tehnică militară ajunge în mâinile radicalilor, care imediat postează pe internet fotografii şi video cu trofeele.

Actuala situaţie din ţară este urmarea directă a activităţii americane de „democratizare” a Orientului Mijlociu, consideră Aleksei Martânov, specialist în orientalistică.

„Actuala putere din Irak sunt de fapt oamenii pe care i-au pregătit şi pus în aceste poziţii SUA. Americanii au plecat după ce, chipurile, au făcut ordine şi au pregătit sistemul de administrare. De ceea ce se întâmplă acum acolo sunt responsabile SUA. Şi este posibil ca ele să fie nevoite să se implice”.

Principalul obiectiv al radicalilor este crearea unui califat sunnit în Orientul Mijlociu. Iar oraşele cu populaţie sunnită îi sprijină pe combatanţi împotriva puterii şiite. Este interesant că, potrivit unor date, organizaţia este sponsorizată de aliaţii tradiţionali ai SUA în regiune, de exemplu, de Arabia Saudită. Washingtonul este atât de îngrijorat încât este gata să colaboreze cu Teheranul pentru soluţionarea conflictului din Irak.

Cine relansează războiul rece?

Realitatea pe care rusofobii nu vor să o vadă, şi pe care mass media telecomandată refuză să o observe, este că nu Rusia s-a apropiat cu capacităţile sale militare de Vestul Europei sau de SUA, ci NATO şi SUA s-au apropiat cu bazele militare de Rusia, contrar promisiunilor făcute în 1989-1990 că alianţa nord-atlantică nu se va extinde spre Est (promisiuni oficiale de notorietate publică, chiar dacă nu fixate explicit în tratate). Nu Rusia a organizat ‚revoluţii’ portocalii la graniţele statelor NATO, ci NATO a susţinut ‚revoluţii’ portocalii la graniţele Rusiei (toate regimurile ‚portocalii’ au fost violent anti-Rusia… oare de ce? Şi inspirate de cine?). Nu Rusia a susţinut o lovitură de stat la graniţele SUA (în Mexic, de exemplu), ci SUA au susţinut o lovitură de stat la graniţele ruseşti (în Ucraina). Nu Rusia susţine un regim anti-american în Mexic, ci SUA susţin un regim anti-rusesc în Ucraina. Acestea sunt fapte care nu pot fi mascate de nici o interpretare ideologică. Deci, cine relansează în fapt războiul rece? Cine lansează provocările?

Ce ar face oare SUA dacă ruşii ar susţine un regim violent anti-american în Mexic, sau ar instala baze militare ruseşti acolo? Ar accepta ei asta? Nu, desigur. Dar ruşii au obligaţia să accepte un regim violent anti-rusesc în Ucraina. Ba chiar să îl alimenteze cu gaze cât mai ieftine… Daca americanii îşi apără zonele limitrofe şi resping ideea unor baze militare anti-americane în vecinătate (aşa cum au respins rachetele ruseşti din Cuba, în 1962), acest lucru este normal şi legitim; asta e o pax americana ireproşabilă. Dar dacă ruşii îşi apără zonele limitrofe şi resping bazele militare anti-ruseşti în Ucraina, atunci e vorba de agresivitatea criminală a Rusiei! Această mascaradă va fi până la urmă foarte greu de vândut opiniei publice mondiale.
Sursa : http://www.argumentesifapte.ro/2014/06/15/cine-relanseaza-razboiul-rece/#sthash.1PdwEUls.dpuf

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s