Spioni care vânează informaţii despre zăcăminte secrete, companii care cumpără pe nimic şi exploatează tot ce pot. Interese de miliarde şi un stat care a distrus cu bună ştiinţă o întreagă industrie.
Profitând de slăbiciunea noastră, spionii vin să scormonească după informaţii, iar marile companii să ia pe nimic şi în secret zăcăminte importante.
Iar situaţia nu se opreşte aici. Acelaşi scenariu, mut, grotesc, umilitor pentru ţara noastră şi batjocoritor în faţa românilor indiferenţi se petrece cu cele mai multe companii.
„Toată lumea râvneşte Apusenii noştri!” De ce? Pentru că resursele care se află aici, ignorate sau ascunse voit de autorităţile noastre, sunt extrem de bogate! În martie Traian Băsescu s-a întâlnit joi, 13 martie, cu cei mai importanți oameni din industria petrolieră din SUA. Băsescu s-a întâlnit
cu Derek Magness, director general al Chevron Europe Exploration and Production, Johnny L. Hall, vicepreședinte executiv al ExxonMobil Exploration Company, dar și cu Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.
Exxon Mobil anunța , ca va da drumul programului de forare în Marea Neagră. Nu este prima dată când Traian Băsescu primește vizita oficialilor de la Exxon Mobil. Și în trecut, șeful statului s-a arătat bucuros de proiectele la Marea Neagră pe care această companie le are. „Sunt bucuros că v-aţi întors. După veştile bune pe care le-am primit anul trecut, acum mă bucur să văd că menţineţi intenţiile privind explorările şi exploatările la Marea Neagră”, spunea în 2012 Traian Băsescu. Extracţia gazelor ar putea începe în 2018 În 2008, OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au încheiat un parteneriat pentru explorarea blocului Neptun din Marea Neagră. Sonda Domino 1, săpată de cele două companii anul trecut, a indicat rezerve potenţiale de gaze naturale între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a declarat că extracţia gazelor din acest perimetru ar putea începe în 2018. Americanii de la ExxonMobil speră ca alături de Petrom, să poată scoată “aur negru” de la mari adâncimi prin lucrările pe care le fac în perimetrul Neptun din Marea Neagră.
ExxonMobil va aduce în perimetrul Neptun un vapor special făcut pentru Marea Neagră, a cărui construcţie a costat un miliard de dolari, Deepwater Champion. Acest mosntru marin are o lungime de 229 de metri. Însă nu doar potenţialul Mării Negre a atras companiile străine de petrol şi gaze în România, o ţară brăzdată de căutătorii de “aur negru” de mai bine de 150 de ani. Gazul de şist este noul combustibil vedetă al momentului şi, aparent, România ar avea potenţial şi în această zonă. Independenta energetica din partea unor compani straine ? iar noi o sa raminem cu praful de pe toba