Misterioasa organizatie masonică – Ordo Templi Orientis

Image   Ordo Templi Orientis

(prescurtat OTO)

este una dintre cele mai controversate societăţi secrete din secolul XX iar Aleister Crowley, cel mai cunoscut membru al său – una dintre cele mai dubioase figuri din istoria ocultismului contemporan. Libertatea aproape totală rezervată membrilor societăţii, ritualurile cu conotaţie sexuală la care participau aceştia, simpatiile politice de extremă dreapta, evoluând spre nazism, ale membrilor fondatori – iată tot atâtea elemente care i-au făcut pe mulţi să privească OTO cu multă circumspecţie.

Totul a început în Germania, la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Carl Kellner, un industriaş bogat, membru al Francmasoneriei, susţine că, în timp ce se afla într-o călătorie în Asia, a fost iniţiat în vechile mistere de trei bărbaţi misterioşi.

Pe baza acestei cunoaşteri, a întemeiat o proprie societate secretă, numită mai întâi Frăţia Ermetică a Luminii şi apoi Ordo Templi Orientis (Ordinul Templului Oriental).

Deosebirile faţă de Masonerie erau multiple, dar cea mai importantă consta în faptul că OTO le permitea şi femeilor să devină membri cu drepturi depline. Aceasta era de altfel o necesitate fundamentală, deoarece ritualurile bazate pe aşa-numita magie sexuală jucau un rol fundamental în Ordo Templi Orientis.

De exemplu, în perioada de după primul război mondial, aveau loc aşa-numitele „liturghii gnostice“, în cadrul cărora o femeie goală era aşezată pe altar, iar „credincioşii“ se pipăiau reciproc, pentru, în final, să fie înghiţită „sperma simbolică“.

Scopul acestor rituri sexuale – unele inspirate direct din practicile tantrice orientale – unirea fluidelor masculine şi feminine, având ca rezultat crearea unui copil numit „homunculus“ – termen specific alchimiei medievale.

Alte ceremonii controversate implicau consumul unor substanţe halucinogene. În 1910, în Anglia, membrii societăţii se întâlneau într-un loc secret şi consumau împreună o băutură care conţinea ciuperci halucinogene. De aici şi până la o nouă orgie nu era decât un pas. Această ceremonie purta şi ea un nume de inspiraţie antică – Riturile Eleusine.

De altfel, fondatorii Ordo Templi Orientis insistau pe legătura lor cu vechi societăţi secrete şi şcoli de mistere, precum Francmasoneria, Cavalerii Templieri, Illuminati sau Rozacrucienii.

Iată şi cine au fost cei mai importanţi membri ai acestei societăţi secrete:

Partenerul lui Carl Kellner la întemeierea OTO a fost Theodor Reuss, fost spion prusac, dar şi membru în diferite societăţi secrete, precum Masoneria. După ce a încercat să creeze pe cont propriu o variantă modernă a grupului Illuminati, Reuss i s-a alăturat lui Kellner în cadrul OTO, pe care l-a condus, începând cu 1905, anul morţii fondatorului. Ambii erau preocupaţi de magia sexuală şi ambii aveau simpatii politice de extremă dreapta.

Aleister Crowley s-a alăturat grupului în 1910, a parcurs rapid diferitele grade iniţiatice şi a auns apoi lider. Cunoscut îndeosebi ca autorul Cărţii Legii (The Book of the Law), Crowley afirma că liberul arbitru trebuie să se afle la baza întregului comportament uman. Supranumit în epocă „cel mai viclean om din lume“, Crowley practicase alpinismul, juca şah, făcea yoga, scria poezie, era astrolog şi magician şi – ceea ce l-a apropiat de OTO – era profund interesat de practicile sexuale oculte, plăcându-i atât bărbaţii, cât şi femeile. La toate acestea se adaugă şi consumul regulat de droguri. În aceste condiţii, nu e de mirare că unele persoane îl considerau Antichrist.

Un alt mebru marcant a fost americanul Jack Parsons, cu o ocupaţie extrem de onorabilă: specialist în rachete la Institutul de Tehnologie din California. Conducător al Lojii Agape – forma de organizare a OTO în America – Parsons a fost unul dintre primii americanii care a declarat că a văzut un OZN. Deşi a fost surprins spionând pentru statul Israel şi se pare că existau chiar înregistrări în care făcea sex cu propria mamă, Parsons a scăpat de fiecare dată cu faţa curată şi a fost onorat ca un savant de excepţie.

Fără a mai beneficia de prezenţa în structurile sale a unor personaje de aceeaşi talie şi de aceeaşi celebritate – cel puţin, nu în mod oficial – OTO continuă să existe şi astăzi, jumătate din cei aproximativ 3 000 de membri ai grupării aflându-se în Statele Unite. Structura organizaţiei e asemănătoare cu cea a Francmasoneriei, existând grade succesive, ce pot fi atinse în urma unei serii de iniţieri. Aceste trepte iniţiatice sunt organizate într-un sistem de triade, după cum urmează: Triada Omului Pământului, Triada Îndrăgostiţilor şi Triada Ermitului.

Image  Este o organizatie mistica, ce a fost infiintata la inceputul secolului XX. Grupul a fost creat pe aceleasi linii precum francmasoneria si se bazeaza pe practici oculte prin care membrii se muta de la un nivel la altul in organizatie. Filosofia grupului este credinta in principiile ezoterice New Age. Organizatia mai exista inca in SUA, Marea Britanie si unele parti ale Europei. O.T.O. sau “Ordo Templi Orientis” a fost fondat de Karl Kellner care a spus ca a fost initiat in secretele acesui ordin de trei magicieni din est. Si in aceasta organizatie unele forme ale magiei sexuale au fost practicate dar care nu au nici o legatura cu invataturile estului. Inainte ca Crowley sa devina capul ordinului si sa-l reformeze, O.T.O. era in principal ca un ordin Rosicrucian cu multe elemente masonice. Theodore Reuss, care a mostenit grupul lui Kellner dupa moartea acestuia in 1905, dupa publicarea cartii lui Crowley: “Cartea de minciuni“, in care Crowley a scris descoperirea celui mai mare secret al ordinului din greseala si a fost proclamat ca fiind capul ramurii engleze a grupului. Acesta a schimbat ritualurile ordinului ca sa fie compatibile cu religia Thelema, adaugand noi ritualuri. Dupa moartea lui Kellner din 1955, ordinul s-a impartit in doua ramuri. Aceea a lui Kenneth Grant care a exclus magia homosexuala si care a inclus tehnici noi, si “ramura ortodoxa” care a continuat vechea practica. Astazi sunt multe ordine care isi doresc titlul “singurul O.T.O. original” incluzand magia voodoo sau alte astfel de practici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s