De ce n-am deloc încredere în tineret

Paradoxal este titlul acestui editorial, întrucât şi eu fac parte din “tineret”. E ca şi cum aş spune că n-am încredere în mine; dar nu e vorba de asta…ci pur şi simplu nu am încredere în tineret, ca structură socială. Să mă explic puţin.

De multe ori, tineretul este văzut ca “viitorul unei ţări”, şansa de progres a societăţii, “speranţele” noastre în mai bine. Sincer, m-am săturat de aceste etichete care se repetă la infinit de către mulţi comentatori şi analişti pe la televizor. De ce?

În primul rând n-am încredere în valorile pe care tineretul le promovează. Ele sunt mai degrabă expresia unui rebeliuni împotriva conservatorismului unei societăţi, şi nu rezultatul unei ingeniozităţi proprii. Ca să fiu mai explicit, dacă o societate spune “nu faceţi sex înaintea căsătoriei”, tineretul unei ţări va spune: “ba uite, de-a dracului, o să facem sex înaintea căsătoriei”. Fără a veni în sprijinul acestei decizii cu argumente logice, de ordin moral sau de sănătate. Decizia e rezultatul unei revolte.

În al doilea rând, tineretul e cel mai aplecat spre mimetism social. Dacă un star rock, de exemplu, hotărăşte să-şi pună un cercel în nas, mulţi tineri îi copie această atitudine. Dacă un VIP va folosi blugi tăiaţi la fund, mulţi tineri îl vor copia. De ce? Ţi se răspunde sec: “aşa e moda, aşa e cool”.

Nu în ultimul rând, n-am încredere în judecata raţională a tinerilor. Şi nu e vorba doar de tinerii din România…Să luăm exemplul tineretului din Germania. Citeam din cartea lui Raoul Girardet – “Mituri şi mitologii politice” un fragment care m-a pus serios pe gânduri: generalul german Von Seeckt, îi scria sorei sale, în apropierea alegerilor din Germania anului 1932: “Te sfătuiesc să votezi pentru Hitler, pentru că tineretul are întotdeauna dreptate”. Votul masiv al tinerilor l-a adus pe Hitler la putere. Au avut mare dreptate tinerii, nu-i aşa? CHIAR ȘI  INFLUENŢA MASS MEDIA ASUPRA TINERILOR ARE EFECTE GRAVE.

Lovendal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s